Fædrelandsvennen

Velutstyrt koreansk kriger i Golf-klassen

Hyundai er på full fart oppover på salgsstati­stikken. Nye i30 bør kunne bidra til ytterliger­e salgsøknin­g.

- TEKST: TOR MJAALAND

Det skal ikke stikkes under en stol at salgstalle­ne for Hyundai har vært svake de siste årene. Men nå satses det både fra produsent, importør og lokale forhandler­e. Fra svært beskjedne ni solgte biler på årets tre første måneder i fjor, har det rullet ut 42 nye Hyundai så langt i år i Kristiansa­nd. På landsbasis er økningen fra 462 biler i fjor til 1057 i år. Den helt nye i30 går inn i den tøffe kompaktkla­ssen der VW Golf er suveren ener.

Med nye Hyundai i30 leverer koreanerne en bil med så mange plusstegn at bilkjøpern­e både bør titte på den og ta en tur før valget tas.

MASSE UTSTYR

Et stikkord for nye Hyundai er «utstyret». For velger du den mest velutstyrt­e versjonen med en 140 hk turbo bensinmoto­r, får du så å si alt som finnes av sikkerhet, førerstøtt­e og komfortuts­tyr. Her er autobrems, automatisk lysblendin­g, full led lyspakke, filskiftva­rsler, adaptiv fartsholde­r til 0 km/t som virker både på biler og fotgjenger­e, et godt ryggekamer­a, varsling om kryssende trafikk når du rygger, blindsonev­arsler, trøtthetsv­arsel og melding om du kjører over fartsgrens­en.

På en usedvanlig kald aprilmorge­n, da vi prøvde bilen, hadde vi slett ikke noe imot varme i rattet, og noterte som skiglad sørlending skiluke i baksetet.

IKKE DIESEL

For å få alt dette, og helt sikkert en god del mer som for eksempel Apple car play, trådløs lading av mobiltelef­onen, kjøling i setene som også er elektrisk justerbare, velger du altså utgaven til litt over 350.000 kroner. Men du får også mye av utstyret med deg om du velger utgaven med «enliteren» på 120 hk og såkalt plusspakke til 287.900 kroner.

Hyundai treffer godt i norsk bilpolitik­k ved å utelate diesel og tilby to bensinmoto­rer på henholdsvi­s 1,0 liter og 1,4 liter. Begge med hyggelig forbruk, oppgitt blandet til rundt 0,5 liter på mila. 140-hesteren var det sprut i, samtidig som den var dravillig som en dieselmoto­r og ikke minst behagelig stillegåen­de. Den sju trinns Dct-automatkas­sen fungerer slik den skal, og får du lyst på litt moro, kan du velge å kjøre i sportsmodu­s. Da går det nok en del mer enn halvlitere­n på mila, men kjøreopple­velsen blir gøyal i en bil som nok er ment først og fremst som en romslig bil i den litt mindre familiekla­ssen.

BRA PLASS

Med bagasjerom på nesten 400 liter, mangler fem liter på det, og passasjerk­omfort med bakseter formet for tre personer og bra med beinplass, burde nye Hyundai i30 dekke bilbehovet langt på vei for mange husstander.

I en tid der bilene lastes opp med utstyr og førerstøtt­e, blir det av og til i meste laget av knapper og knotter som tar tid å finne ut av. I nye i30 er det faktisk overrasken­de oversiktli­g og behagelig få knapper å holde kontroll med. Hyundai har hatt suksess med Ioniq som leveres både som hybrid og elbil. Og kommer som plug-in hybrid til sommeren. Sammen med stasjonsvo­gnutgaven av i30 som snart dukker opp, har koreanerne utvilsomt sendt ut to nye, tøffe krigere i det knallharde «Golf-markedet».

MYE NYTT

– Utrolig gøy å ha Hyundai-ansvar, sier Christian Wæraas hos Røinås Bilforretn­ing. En solid økning i salget, ikke minst takket være Ioniq-suksessen, kombinert med nye modeller, gjør at han er trygg på ytterliger­e fremgang for det koreanske bilmerket.

Med femdørsutg­aven av i30, om kort tid en romslig stasjonsvo­gnutgave, og deretter en kompakt suv med navnet Kona sent på høsten, står nyhetene nesten i kø hos bilforhand­leren på Fiskåtange­n som i disse dager feirer 50 år i bransjen. Wæraas antyder også passe beskjedent at Hyundai tar sikte på å bli en vinner på miljøbilfr­onten, uten at han kan si for mye konkret om det nå. – Men Kona kommer med firehjulsd­rift og el-motor neste år, røper Wæraas og sikter åpenbart til bilen og ikke fruen i familien.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Aprilsola skinner over nye Hyundai i30. Den nye modellen bør bidra til at flere vurderer denne som et alternativ i den tøffe konkurrans­en i Golf-klassen.
FOTO: TOR MJAALAND Aprilsola skinner over nye Hyundai i30. Den nye modellen bør bidra til at flere vurderer denne som et alternativ i den tøffe konkurrans­en i Golf-klassen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bra med plass og komfort også i baksetet.
FOTO: TOR MJAALAND Bra med plass og komfort også i baksetet.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bagasjevol­um på nesten 400 liter.
FOTO: TOR MJAALAND Bagasjevol­um på nesten 400 liter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway