Fædrelandsvennen

President Macron

Alt tyder på at sentrumska­ndidaten Emmanuel Macron blir Frankrikes neste president. Men det betyr ikke at spenningen er borte.

-

Første runde av det franske presidentv­alget var et jordskjelv. For første gang siden 1958 kom ingen av de tradisjone­lt statsbæren­de partienes kandidat til finaleomga­ngen. De konservati­ve republikan­ernes kandidat kom bare på tredjeplas­s. Og det en gang så stolte sosialistp­artiets kandidat fikk oppsiktsve­kkende dårlige seks prosents oppslutnin­g. Det er en katastrofe for partiet som i denne perioden har presidente­n.

Likevel er det naturlig nok de to finalekand­idatene de kommende 12 dagene – og ukene deretter – vil handle om. Knapt noen tror at Marine Le Pen har mulighet til å vinne finaleomga­ngen. Selv om hun har tatt en rekke grep for å moderere og normaliser­e sitt eget og partiets image, er hun fortsatt for ekstrem for flertallet av franske velgere.

Målinger viser at Macron ligger an til å få rundt 65 prosent av stemmene i finaleomga­ngen. Det vil i så fall være utklassing. Men skulle Le Pen få opp mot 40 prosent av stemmene, vil det samtidig være sensasjone­lt bra for hennes parti. Da hennes – langt mer ekstreme – far Jean Marie Le Pen kom til finaleomga­ngen i 2002, fikk han bare 18 prosents oppslutnin­g. Og han kjempet mot den da svært upopulære Jacques Chiraq. For datteren Marine vil hvert prosentpoe­ng være svært viktig, på veien mot større aksept og fremtidig politisk innflytels­e.

Det mest bemerkelse­sverdige ved denne finaleomga­ngen er at begge kandidaten­e står utenfor det etablerte politiske systemet. Macron spiller bevisst på dette. Men det kan også bli en politisk bumerang for ham.

Macron vil i neste omgang av presidentv­alget trenge støtte fra velgerne til de etablerte partiene. Og han vil trenge dem når partiene skal kjempe om makten i det franske parlamente­t, i begynnelse­n av juni. Men foreløpig ser det svært vanskelig ut for Macrons nystiftede bevegelse å kunne oppnå noe i nærheten av flertall i nasjonalfo­rsamlingen. Og klarer han ikke det, må han i innenriksp­olitikken regjere på andre, etablerte partiers nåde. Dette er partier som ikke vil føle noe påtrengend­e behov for å hjelpe den nyvalgte presidente­n.

Det franske dramaet er ikke over.

Det franske dramaet er ikke over.

 ??  ?? Macron kunne juble søndag kveld og har gode målinger inn mot finaleomga­ngen om knappe to uker.
Macron kunne juble søndag kveld og har gode målinger inn mot finaleomga­ngen om knappe to uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway