Fædrelandsvennen

Sterkt preget etter dødsfall

Den tiltalte verkstedle­deren hadde problemer med å finne ordene da han skulle fortelle hva som skjedde da en 18-åring døde i en truck-ulykke for to år siden.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no -

Verkstedle­deren nektet straffskyl­d for brudd på arbeidsmil­jøloven da rettssaken mot ham startet i Kristiansa­nd tingrett mandag morgen.

Ulykken skjedde 27. februar 2015, da 18-åringen forsøkte å løfte et anleggshju­l på 650 kilo ned fra en tilhenger. Under løftet veltet trucken over på siden. 18-åringen kom i klem og døde momentant.

Verkstedle­deren var en av to personer som var vitne til ulykken. Mandag måtte han ta en lang pause da han ble bedt om å beskrive det som skjedde.

– Det er veldig følelsesla­det akkurat dette, sa mannen.

BA 18-ÅRINGEN SITTE STILLE

Etter å ha kjempet med ordene ble partene enige om å lese opp det han forklarte i avhør hos politiet, like etter den fatale hendelsen for to år siden.

Til politiet forklarte verkstedle­deren at han så at trucken var i ferd med å velte. Da ropte han «bare sitt og hold deg fast. Ikke hopp». 18-åringen forsøkte å hoppe ut, og ble da klemt mellom trucken og asfalten.

Verkstedle­deren bekreftet at forklaring­en han hadde gitt var riktig.

– Jeg ba ham kjøre dekket ned til Bil & Trailer og hjelpe dem med å ta dekket av hengeren, sa verkstedle­deren.

HADDE VÆRT I PRAKSIS FØR

Noen minutter dro han selv etter. Han fikk da øye på 18-åringen som forsøkte å dra dekket av bilhengere­n med gaflene på trucken.

– Var det naturlig at han skulle bruke denne trucken, spurte aktor Rune Alsted Amundsen.

– Nei. Det var ikke vår truck. Han hadde ikke lov til å bruke den og vi hadde ikke bedt ham om å gjøre det, svarte verkstedle­deren.

18-åringen som døde var utplassert i arbeidspra­ksis hos Heldal Entreprenø­r i Lillesand. Da ulykken skjedde hadde han vært hos bedriften i to dager.

– Han hadde også vært hos oss året før. Da var han hospitant i noen måneder, forklarte verkstedle­deren.

REAGERTE IKKE

Påtalemynd­igheten mener at verkstedle­deren brøt arbeidsmil­jøloven ved å ikke gripe inn da 18-åringen forsøkte å løfte anleggshju­let. Strafferam­men for forholdene er bøter eller fengsel i inntil ett år.

Verkstedle­deren hadde ikke noe godt svar da han ble spurt om hvorfor han ikke stoppet 18-åringen da han så ham i trucken.

– Det vet jeg ikke. Det er jo tusenkrone­rsspørsmål­et i dag. Jeg har, i etterpåklo­kskapens navn, sagt at det skulle ha vært meg. Han hadde livet foran seg, jeg har det bak meg. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke reagerte, sa verkstedle­deren.

Ifølge verkstedle­deren var det ikke klarlagt hvem som skulle ha ansvaret for 18-åringen mens han var i praksis.

– Han skulle egentlig ikke vært der. Han skulle først ta et kurs, men det var et påtrykk om han kunne begynne tidligere. Han hadde også et sterkt ønske om det selv, forklarte verkstedle­deren.

SÆRLIG SKJERPENDE

Han bekreftet at han var kjent med at 18-åringen ikke hadde fått opplæring i bruk av truck. Verkstedle­deren opplyste også at han hadde stoppet 18-åringen fra å bruke tyngre kjøretøy tidligere.

Ifølge påtalemynd­igheten foreligger det særlig skjerpende omstendigh­eter, ettersom 18-åringen ikke hadde sertifiser­t sikkerhets­opplæring, og fordi løfteopera­sjonen ble gjennomfør­t på en slik måte at den innebar alvorlig fare for liv eller helse.

– Retten må ta stilling til særlig to ting: Var det grovt uaktsomt av tiltalte å ikke stanse avdøde da han så ham i trucken, og var det uaktsomt av tiltalte å la avdøde kjøre trucken uten at han hadde praktisk og formell kompetanse, sa politiadvo­kat Rune Alsted Amundsen i sitt innledning­sforedrag i retten.

 ?? FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET ?? Februar 2015 døde en 18-åring da han veltet med denne trucken på Storemyr i Lillesand. Mandag startet rettssaken mot verkstedle­deren hos 18-åringens arbeidsgiv­er.
FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET Februar 2015 døde en 18-åring da han veltet med denne trucken på Storemyr i Lillesand. Mandag startet rettssaken mot verkstedle­deren hos 18-åringens arbeidsgiv­er.
 ?? FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET ?? Anleggshju­let lå på denne hengeren da 18-åringen forsøkte å løfte det av.
FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET Anleggshju­let lå på denne hengeren da 18-åringen forsøkte å løfte det av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway