Fædrelandsvennen

Møtt med sang og jubelrop

Glade barn, vaiende flagg og frisk vind møtte kong Harald da han litt forsinket ankom første stopp på Sørlands-besøket.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

På grunn av uværet på Østlandet, startet kong Harald litt forsinket på mandagens sørlandsbe­søk i et vårlig og festpyntet Songdalen.

Foran Porsmyr bygdetun ble han ønsket velkommen av ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp), som både hadde pusset skoene, dampet dressen og lært seg ny, avansert slipsknute for anledninge­n.

I ventetida til kongen kom, måtte ordføreren tre inn i kongerolle­n og skrive autografer til en ivrig gjeng smågutter, som trippet rundt for å holde varmen i den skarpe vårlufta.

– Helten i Songdalen, han gjør så mye bra for oss ungdommer, lød den varme attesten fra to jenter om den populære Sp-ordføreren.

BLOMSTERJE­NTE

Hans Majestet fikk blomster og gave, overrakt av Rina-liora Niyo, 4. trinn ved Oasen skole og Sander Haakon Hauge Hansen, 4. trinn ved Rosseland skole.

– Velkommen til Songdalen, kong Harald, sa Rina-liora Niyo (9) til Hans Majestet.

Det var innøvd på forhånd, hadde hun fortalt oss. Moren sier familien, opprinneli­g fra Burundi, stortrives etter seks år i kommunen.

– Er det mulig, tenkte jeg da hun ble valgt som blomsterje­nte. Dette skal vi aldri glemme, stors- miler mamma Annick Ndayiragij­e stolt.

Gaven til kongen var en fotobok med minner fra kronprinsp­arets besøk i kommunen i 2013.

Porsmyr bygdetun er en praktfull gård i grønne omgivelser, eid av kommunen, og nennsomt utviklet og pusset på gjennom tjue år av en gruppe entusiasti­ske pensjonist­er.

Omvisere på gården var Oddbjørn Follerås og Berit Undis Mølland. Inne i hovedhuset sto Astrid Myrre og kjernet smør da monarken kom forbi.

– Smakte han på det?

– Nei, men han kikket på meg mens jeg holdt på. Så gikk han forbi, forteller Myrre.

Entusiasti­ske skoleeleve­r fra Rosseland og Oasen skoler varmet seg med både «Ja vi elsker» og «Kanskje kommer kongen» ute på tunet, også etter at kongen beviselig var ankommet.

Sangen skapte en ungdomme- lig og uformell stemning under besøket på eiendommen, hvor det står åtte bygninger. Kongen tok seg tid til å vinke og hilse til de unge, og fikk fornøyde tilrop som takk.

Hovedhuset på gården er fra 1856 og løa fra 1914, mens stabburene er fra 1850 og 1550. Senere er det satt opp et kombinert bryggerhus, smie, garasje, vognskjul og kvernhus.

HEKTISK PROGRAM

Den åtti år gamle majesteten hadde et stramt program i kommunen. Opprinneli­g skulle besøket vare halvannen time, men på grunn av flyforsink­elsen ble det kortet inn med en halvtime.

Etter en guidet omvisning ved Porsmyr bygdetun, gikk ferden videre til Haugenpark­en, den populære oasen midt i sentrum.

Der ventet framføring av to av kommunens store navn: Forfatter, lyriker og dramatiker Paal Helge Haugen leste dikt, som var tonesatt med nydelig sang av folkemusik­er Ragnhild Furholt.

Siste stopp på reisen i Songdalen var Noden, hvor Hans Majestet sto for den offisielle åpningen av et nytt klubblokal­e for ungdom.

– I GODT HUMØR

Ordfører Johnny Greibeslan­d kunne knapt vært mer fornøyd da det storfine besøket var over.

– Kongen var i godt humør. Han beklaget flyforsink­elsen veldig, fortalte ordføreren, idet kongebilen kjører avgårde.

– Han har jo aldri vært her i Songdalen før. Så fikk vi dét fine været, og alle menneskene som møtte fram. Nei, dette var stort, fastslår ordføreren.

 ?? ALLE BILDER: REIDAR KOLLSTAD ?? Kong Harald vinker smilende til de fremmøtte etter å ha blitt vist rundt i hovedhuset på Porsmyr bygdetun, første stoppested under besøket i Songdalen.
ALLE BILDER: REIDAR KOLLSTAD Kong Harald vinker smilende til de fremmøtte etter å ha blitt vist rundt i hovedhuset på Porsmyr bygdetun, første stoppested under besøket i Songdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway