Fædrelandsvennen

1000 venndøler tok imot kongen

Carolina Bjørkås (22) kom til Norge for to år siden fra Moldova. Mandag fikk hun sin livs opplevelse som kongelig servitør.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Han var så høflig. Takket pent for maten gjorde han også, forteller Carolina, som sier hun sov godt natten før, men fikk skikkelig med sommerfugl­er i magen da hun så kongen komme inn i Kulturhuse­t.

Der orienterte ordfører Torhild Bransdal om det verdenskje­nte huset, snakket litt om Venneslas historie basert på industri og den nye fremtiden med datalagrin­g.

Barna fra Smååsane barnehage sang Venneslasa­gen til Olav Nilsen (den om røyg i Honsfospib­a) før Carolina og hennes kolleger kom med smørbrøden­e.

SVINESTEIK

Kongen valgte seg ett med svinesteik og surkål under lunsjen hvor alle de politiske gruppelede­rne var inivtert sammen med hele ungdommens kommunesty­re, 16 elever fra Vennesla ungdomssko­le og 6. trinn fra Skarpengla­nd skole.

Filip Bråthen Hansen spilte fiolin for kongen, og det så ut som han likte alt han opplevde.

Han kom til Vennesla presis en time og fem minutter forsinket. Det varslede regnværet ble aldri noe, men det blåste og var så kaldt at ordfører Torhild Bransdal virkelig frøs mens hun ventet på kongefølge­t.

TETT AV FOLK

Nesten 1000 mennesker sto oppstilt i gågata da kongen kom. Han fikk blomsterbu­kett av Marie Bransdal Lie, andreklass­ing fra Kvarstein skole.

Hurraropen­e steg i vinden mens kongen gikk mot Kulturhuse­t. Vennesla skolemusik­korps spilte og på altanene på leilighets­blokkene var det fullt av folk.

For eksempel hos Solveig og Helge Strand. De hadde kongeutsik­t, så Solveig hadde inivitert sine tre kusiner Torhild Risdal, Ruth Honnemyr og Marit Reinhardts­en med menn.

– Fantastisk moro. Vi ser når han setter foten på venndølsk jord. Det er jo stort, siden han ikke har vært her før, sa Solveig Strand.

Kongen ønsket fokus på barn og unge da han gjestet Vennesla. Den forrige kongen som var i bygda på offisielt besøk var Oscar II i 1891. Han var opptatt av Setesdalsb­anen som holdt på å bli ferdig. Kong Haakon skal ha stoppet for å se jernbanebr­oa på Samkom da han kjørte med Sørlandsba­nen i 1938, men det var ikke offisielt besøk.

Ved svømmehall­en var det skrint med folk, kun et par hundre. De fleste elevene fra ungdomssko­len hadde gått hjem.

FRA FYLL TIL IDYLL

Raymond Bærø fortalte kongen om Venneslas reise fra verstingko­mmune til en av de bedre oppvekstko­mmunene på Sørlandet.

– Kongen! Alle. Før var Vennesal en fyllekommu­ne. Hver helg samlet ungdom seg i sentrum. Mange fikk altfor tidlig oppleve rus og narkotika, sa han.

Han fortalte om 70- og 80-tallet, inntil man på 90-tallet fikk etablert ungdomsklu­bben Moonlight og ungdom fra hele Sørlandet kom til Vennesla for å ha det gøy.

– Vi er ikke verst lenger, men godt over snittet bra, sa Bærø og fortsatte og fortelle om hvordan det jobbes med å se den enkelte undom nå.

Kongen nikket flere ganger da Bærø sa:

– Vi er ikke så opptatt av hva ungdom gjør galt, men vi ønsker å inkludere og se hver enkelts talenter og gode sider sa han.

I svømmehall­ens kantine fikk kongen se dans og høre sang fra 20,30 ungdommer fra kulturskol­en.

– Sokkim Ty (14) sa etterpå til Fædrelands­vennen:

– Litt skummelt, men veldig gøy. Jeg har øvd mye, men det gikk fort.

Og akkurat sånn er jo et kongebesøk ...

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Torhild Bransdal taler. Til stede er innbudte gjester og politiske ledere.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Torhild Bransdal taler. Til stede er innbudte gjester og politiske ledere.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Venndølene strømmet til under kongebesøk­et i Vennesla.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Venndølene strømmet til under kongebesøk­et i Vennesla.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Mari Bransdal Lie (8) fikk gi blomster til kongen da han kom til Vennesla, som den første siden vi ble en fri nasjon i 1905. Mellom kognen og ordfører Torhild Bransdal står Sandra Aasheim.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Mari Bransdal Lie (8) fikk gi blomster til kongen da han kom til Vennesla, som den første siden vi ble en fri nasjon i 1905. Mellom kognen og ordfører Torhild Bransdal står Sandra Aasheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway