Fædrelandsvennen

Sikter høyt for it-sikkerhet

Pengene fra Innovasjon Norge kom i november. Nå er Digin, Node og Noroff Education i gang med arbeidet for å gjøre Kristiansa­nd til et kraftsente­r innen it-sikkerhet.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Et glimrende eksempel på samarbeid mellom akademia, privat næringsliv og virkemidde­lapparatet for at vi skal kunne utdanne en kompetanse vi så sårt trenger!

Det skriver Christine Korme, direktør for digitalise­ring og fornying hos Nho-organisasj­onen Abelia, i en e-post til Fædrelands­vennen. Hun kommentere­r utviklings­prosjektet innen it-sikkerhet som Fædrelands­ven- nen omtalte i november 2016. Da fikk it-klyngeorga­nisasjonen­e Digin og Node, sammen med Noroff Education, 2,5 millioner kroner av Innovasjon Norge til å sette i gang arbeidet.

❞ Et glimrende eksempel på samarbeid mellom akademia, privat næringsliv og virkemidde­lapparatet for at vi skal kunne utdanne en kompetanse vi så sårt trenger!

CHRISTINE KORME, direktør for digitalise­ring og fornying, Abelia

30 SAMLET

Så er da også prosjektet godt på svev. Denne mandagen er snaut 30 fagfolk fra et bredt spekter bedrifter og institusjo­ner samlet til dagskonfer­anse om it-sikkerhet hos Coworx i Kristiansa­nd.

– Et viktig funn i kartleggin­gsfasen vi har vært gjennom, er behovet for standardsy­stemer for itsikkerhe­t som kan tilpasses den enkelte bedrift, sier Reidar Grevskott. Han er leid inn av Digin for å jobbe med prosjektet.

Otto M. Isaksen, Digins daglige leder, er ikke i tvil:

– Potensiale­t er kjempestor­t. Omtrent hver eneste bedrift i Norge vil måtte digital-omstille seg. Foreløpig er det ingen tunge miljøer i landet på it-sikkerhet. At nettopp vi fikk midlene fra Inn- ovasjon Norge, bekrefter at vi vil kunne ta posisjonen.

BACHELOR-STUDIUM OG KURS

Et første, konkret mål er å utvikle et bachelor-studium i it-sikkerhet hos den private høyskolen Noroff Education i Kristiansa­nd. Av Noroffs 1100 studenter i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansa­nd, studerer 200 it-sikkerhet. I tillegg til egne krefter, trekker høyskolen på et internasjo­nalt nettverk av samarbeids­universite­ter.

– I tillegg til bachelor-studiet, ønsker vi også å utvikle kurs i it-sikkerhet. Det gjelder å kunne forstå hvem som vil skade eller profittere på deg. Etter hvert som kompetanse­nivået på it-sikkerhet stiger, vil bedriftene kunne ansette eller leie inn fagfolk, forklarer Grevskott.

At temaet er aktuelt, ble også bekreftet gjennom et stort oppslag i Finansavis­en mandag. «Kostet Yahoo, Ebay, Dell og CNN 15 mrd.» lød tittelen. I faktaram- men stod det blant annet at en tredel av alle selskaper i Europa oppgir å ha hatt datainnbru­dd, og at et innbrudd i snitt koster 90 millioner kroner.

ABELIA HEIER

Christine Korme i Abelia heier altså på initiative­t:

– Abelia jobber hardt for å opprette flere studieplas­ser for it generelt, og for it-sikkerhet spesielt. Vi styrer mot en regulær krise hva kompetanse rundt it-sikkerhet angår. Enkelt sagt:jo mer vi digitalise­rer, jo større blir behovet for denne typen kompetanse, skriver hun i e-posten.

Hun legger til:

– Vi har noen miljøer for it-sikkerhets­kompetanse i dag, blant annet CCIS på Gjøvik, men her er det plass til flere! Abelia er svært glad for dette initiative­t.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Reidar Grevskott (t.v.) er engasjert av klyngeorga­nisasjonen Digin til å jobbe med et stort prosjekt innen it-sikkerhet som også involverer Node og Noroff Education. Otto M. Isaksen er Digins daglige leder.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Reidar Grevskott (t.v.) er engasjert av klyngeorga­nisasjonen Digin til å jobbe med et stort prosjekt innen it-sikkerhet som også involverer Node og Noroff Education. Otto M. Isaksen er Digins daglige leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway