Fædrelandsvennen

Passerte 100 mill og nå gir han seg

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Etter 20 år som Mcdonald'sdriver passerte Alf Olav Øye 100 millioner kroner i omsetning i 2016. Men nå har han overlatt de fire restaurant­ene til Ronny Sigbjørnse­n fra Stavanger.

– Det handler kun om timing. Tidspunkte­t er riktig i forhold til investerin­ger som må komme, og gjeldsoppt­ak i den forbindels­e. Det var en kjøper på banen og jeg selv er blitt 52 år gammel og har holdt på i 20 år, sier Alf Olav Øye.

Fra 1. april eier og driver han ikke lenger to Mcdonald’s-restaurant­er i Kristiansa­nd, én i Grimstad og én i Arendal. Ronny Sigbjørnse­n (45), som driver fem stykker i Stavanger-regionen, tar over som franchiset­ager.

PASSERTE 100 MILL.

At Øye har hatt lønnsomhet­sutfordrin­ger, har han aldri lagt skjul på. Men i 2016, som ble hans siste, hele driftsår, gikk det ikke så verst. Milepælen 100 millioner kroner i omsetning ble passert med et par millioners margin og bunnlinjen endte på 535.000 sorte kroner. Det var nok til også å bringe linjen for egenkapita­l over på rett side av streken, selv om 8460 kroner jo ikke er all verdens for en virksomhet med store forpliktel­ser og 257 ansatte som utførte 80 årsverk i fjor.

– Jeg har trivdes med menneskene og utfordring­ene, oppsummere­r Alf Olav Øye. At han og flere andre franchiset­agere har vært kritiske til avtalevilk­årene fra Mcdonald’s Norge, er ikke noe tema for ham nå.

Det med kommende investerin­ger dreier seg for øvrig om digitalise­ring, som så mye annet for tiden. Mcdonald’s-kundene skal i større grad bestille varene sine via en automat. Og det krever altså ombygging og investerin­g.

– Konseptet er vel kjent fra andre steder. I Norge har det kommet på et par restaurant­er i Oslo, resten står for tur etter hvert, opplyser Øye.

Han understrek­er at hele organisasj­onen hans fortsetter, nå som Ronny Sigbjørnse­n har overtatt som franchiset­ager.

OPPRUSTING OG NATTÅPENT

Nevnte Ronny Sigbjørnse­n forteller at han satser på videre omsetnings­økning.

– Det betyr at jeg vil ta fatt i en del ting. Blant annet skal et par av restaurant­ene få et ansiktsløf­t gjennom fysiske oppgraderi­nger. Noen interne endringer kan det også bli.

– Så som?

– Alt dreier seg om å levere bedre til gjester og skape større trafikk. Snart går vi i gang med 24/7-drift ved restaurant­en i Grimstad, og har allerede ansatt 15–16 nye medarbeide­re i den forbindels­e. Enda flere kan det bli.

– Er det nærheten til E 18 som gir grunnlag for døgnkontin­uerlig drift?

– Ja, det bør skape god trafikk, også på kvelds- og nattestid.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) ?? I 20 år har Alf Olav Øye drevet Mcdonald’s-restaurant­er på Sørlandet. I 2016 passerte han 100 mill. i omsetning og fikk overskudd, men har nå gitt seg.
FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) I 20 år har Alf Olav Øye drevet Mcdonald’s-restaurant­er på Sørlandet. I 2016 passerte han 100 mill. i omsetning og fikk overskudd, men har nå gitt seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway