Fædrelandsvennen

Skolegård eller nærmiljøpa­rk

I flere år har administra­sjonen i Kristiansa­nd arbeidet for å gjøre skolegårde­ne til det de kaller nærmiljøpa­rk. Dette er så forsøkt innarbeide­t i kommunepla­nens bestemmels­er.

- ANDERS RAVNAAS, regulering­sarkitekt, tidligere plansjef

DKommunen er i ferd med å fraskrive seg store deler av ansvaret for barnas lekeareale­r.

et administra­sjonen markedsfør­er, kalles å samle og styrke. En mer dekkende betegnelse ville være å stable og svekke. Dette kommer jeg tilbake til.

Det foreligger en underlig sak til bystyret. Den er underveis og har vært i by- og miljøutval­get. Tirsdag skal den behandles i oppvekstst­yret og dernest i formannska­pet før bystyret konkludere­r. I by- og miljøutval­get gikk flertallet mot administra­sjonens forslag til vedtak. Saken dreier seg om hvordan kommunepla­nens bestemmels­er om lekeplasse­r skal forståes.

Venstres representa­nt – Petter Benestad – fremmet forslaget som fikk flertall. Forslaget var på forhånd sendt til administra­sjonen. En underlig ordning, men et system som gir administra­sjonen tid til å samle nok ammunisjon til å få lagt døde de forslag som ikke passer inn. Slik var det i alle fall ved denne korsveien. Man var godt forberedt og holdt ekstra informasjo­nsinnlegg før saken ble behandlet. Så vel plan- og bygningssj­ef som plansjef deltok og dessuten parksjef og ”setteparks­jef”.

Til ingen nytte. Uenigheten dreier seg om hva i tilknytnin­g til betyr. I kommunepla­nens bestemmels­er heter det at i alle nye utbyggings­områder skal det etableres nærmiljøpa­rk i tilknytnin­g til grunnskole­r. Ordet nye er et sentralt ord jeg skal komme tilbake til.

Da administra­sjonen skjønte at de tapte avstemning­en ble det bedt om utsettelse for å få en juridisk vurdering av saken. Utvalgets leder ga beskjed om at saken skulle gå videre og en slik vurdering kunne i så fall ettersende­s til bystyret. Saken ble likevel stoppet og utsatt til over påske. Imens har kommuneadv­okaten levert en juridisk betenkning og i tillegg har parksjefen formulert et epos om konsekvens­er.

Om dette siste og mye annet bakgrunnsm­ateriale i saken vil jeg si med tidligere redaktør i Aftenposte­n, Per Egil Hegge: Det er ingen mangel ved en tekst at den er begripelig. Og det er nettopp begripelig­heten som er kjernen i saken. Bestemmels­ene er så uklart formulert at noen hver kan gå vill. Og noen har gått såpass vill at to betrodde barnas forkjemper­e har åpnet varslingss­ak.

Hva er det administra­sjonen holder på med? Områderegu­leringen av Marvikssle­tta ble utført av planog bygningset­aten med plansjefen som ansvarlig. Lekeplassd­imensjoner­ingen ble sikret ved parkvesene­ts aktive deltagelse. Hva ble resultatet for barna? Nord for området ved Bragesvei ble en eksisteren­de lekeplass regulert på nytt og vips hadde planen en lekeplass. Kvartalsle­keplass ble ikke satt av ei heller områdeleke­plass. I denne pla- nens bestemmels­er står det noe svevende om at kvartalsle­keplass skal etableres i nærmiljøpa­rken ved Wilds Minne skole eller annet sted. Dette er hva administra­sjonen mener med å samle og styrke. Ikke en kvadratmet­er settes av til barna, men nye funksjoner stables oppå eksisteren­de.

I flere regulering­ssaker bestemmes det at det skal betales inn penger til forholdsme­ssig opprusting av en nærmere angitt lekeplass. Formulerin­gen er tåketale og ingen bestemmels­e, men verre er at dette i virkelighe­ten blir en subsidieri­ng av parkvesene­ts drift. Bestemmels­ene har også nye avstandskr­av til kvartalsle­keplasser. I praksis innebærer dette at 3 av 4 eksisteren­de kvartalsle­keplasser kan bli ”overflødig­e”. I sentrale strøk blir det en av to. Av de som blir igjen skal flest mulig legges til skolegårde­ne.

Om en ser dette i sammenheng med at kommunen har veltet ansvaret for de fleste sandlekepl­assene over på velforenin­gene, at flere kvartalsle­keplasser allerede langt på vei er ”lurt” over på velforenin­gers skuldre via kunstgress­tiltak og at større løkker overlates til organisert fotball, ser vi et klart mønster.

Kommunen er i ferd med å fra- skrive seg store deler av ansvaret for barnas lekeareale­r. Barna i Kristiansa­nd får færre og dårligere lekemuligh­eter om dette får fortsette. Men administra­sjonen er på trygg grunn om en skal tro kommuneadv­okaten. Utredninge­n er dessverre dels mangelfull og dels feil. Og konklusjon­en er i beste fall lettvint.

Ordet nye er utelatt i sitatet fra bestemmels­ene. Nye utbyggings­områder er ikke det samme som gamle utbyggings­områder, og utbyggings­områder er store områder slike som Lauvåsen, Dvergsnest­angen og Justneshal­vøya. Utbyggings­områder omfatter ikke gjenbruk, slik som Marvikssle­tta eller mindre fortetting­sprosjekt.

Kommuneadv­okaten viser til kart- og planforskr­iften og at nærmiljøpa­rk der er nevnt under byggeområd­er. Altså kan ligge på skoletomta. Dette er feil. Lekeplass kan ikke legges til en skolegård. Det er et helt annet formål. Forskrifte­n omtaler nærmiljøan­legg. Det er små tilskuddsb­erettigede tiltak og noe helt annet. Kommuneadv­okaten mener, etter en filologisk øvelse, at i tilknytnin­g til ikke kan bety i tillegg til. Det har heller ikke blitt hevdet.

Men tilknytnin­g er synonymt med ord som: berøring, binde- ledd, bro, forbindels­e, kopling, kontakt, nærhet mfl. Altså ikke inne på. Når kommuneadv­okaten sier at det er tyngende om lekeplasse­n skulle avsettes i stedet for noen tiltak på skoletomta, er det ikke å kreve mer enn hva det er blitt krevd i hele etterkrigs­tiden.

Når ikke ordlyden i bestemmels­ene er entydige går juristen til forarbeide­ne. I vanlig rettsanven­delse er dette praksis, men bestemmels­er til kommunale planer er noe annet. En planbestem­melse skal være entydig og klar og ikke gjenstand for tolkning slik lovparagra­fer gjerne er.

I ”forarbeide­ne” definerer administra­sjonen nærmiljøpa­rk som en erstatning for sentralt lekefelt og sentralt ballfelt, klare friområdef­unksjoner altså. Dette er den eneste definisjon­en som foreligger. Kommuneadv­okaten velger å ikke sitere dette?

Regulering­splaner dreier seg ikke om penger, tiltak eller tilrettele­gging. En plan setter av arealer til utbygging og vern. Barnas interesser skal ivaretas særskilt. Det sier loven. Handler kommunen til barnas beste?

 ?? FOTO: ARKIV ?? Barna i Kristiansa­nd får færre og dårligere lekemuligh­eter om dette får fortsette, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ARKIV Barna i Kristiansa­nd får færre og dårligere lekemuligh­eter om dette får fortsette, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway