Fædrelandsvennen

Norge er en digital leder

Norge er blant de landene som ligger lengst fremme i digitalise­ringen – også i offentlig sektor.

- JAN TORE SANNER, kommunal- og moderniser­ingsminist­er

Fredag 21. april skrev stipendiat Peter André Busch i Fædrelands­vennen at Norge var en «digital sinke». Vi som jobber med digitalise­ringen av det offentlige Norge setter pris på engasjemen­tet. Men det er ikke riktig å kalle Norge en digital sinke.

Jevnlig rangerer EU hvor langt medlemslan­dene, og Norge, har kommet i digitalise­ringen. Årets indeks viser at Norge er kommet nest lengst i digitalise­ringen, bare slått av Danmark.

På området digitalise­ring i offentlig sektor får Norge 75 prosent av maksimal score, mens gjennomsni­ttet i EU er 55. Året før var tallene 70 prosent til Norge, og 51 prosent til EUgjennoms­nittet.

For tre år siden fikk Norge så vidt over 60 prosent i denne kategorien, og vi har hatt en høyere fart i digitalise­ringen av offentlig sektor enn de fleste andre land. Desi-konklusjon­en om offentlig sektor er: «Norge gjør det svært bra i levering av digitale offentlige tjenester.»

Men å være ledende på digitalise­ring innebærer ikke å vinne en spurt – men å fortsette arbeidet kontinuerl­ig. Det gjør regjeringe­n. Rett etter påske ble tinglysing elektronis­k i Norge. Det sparer miljøet for dag- lige lastebilla­ss med papir. Det blir enklere, billigere og tryggere å kjøpe bolig. Gevinstene er store.

Skattemeld­ing og e-resept er andre eksempler på hvordan hverdagen forenkles gjennom digitalise­ringen i offentlig sektor.

Digitalise­ringen av industrien pågår også for fullt. Mange frykter at det vil gi massearbei­dsledighet og nedgangsti­der, men regjeringe­n mener vi i stedet må se muligheten­e. Jeg har besøkt industribe­drifter som har flagget hjem produksjon fra Kina og andre lavkostlan­d fordi robotiseri­ng og automatise­ring igjen gjør Norge konkurrans­edyktig. Det har gitt hundrevis av nye arbeidspla­sser her i landet.

Vi har en befolkning hvor de aller fleste er fortrolig med digitale verktøy som smarttelef­oner, og hvor de fleste bestiller produkter, leverer skjemaer og skaffer seg informasjo­n digitalt. For å fortsette som ledende nasjon må vi også sørge for å ha et utdannings­system som gir alle digital kompetanse, og som sikrer at vi har verdensled­ende Ikt-ekspertise.

Regjeringe­n har økt antall studieplas­ser i IKT, og tatt flere andre grep for å øke farten på digitalise­ringen i offentlig sektor:

** Ikt-prosjekter skal sette brukeren i sentrum. Bare slik sørger vi for gode tjenester som fungerer for innbyggern­e.

** Et eget digitalise­ringsråd skal sørge for at færre prosjekter sprenger budsjetten­e, og at gevinstene skal gi kvalitet for brukerne og effektiv ressursbru­k for staten.

** Vi har opprettet en medfinansi­eringsordn­ing for små og mellomstor­e Ikt-prosjekter i staten. Den innebærer at staten er med og finansiere­r prosjekten­e, mens gevinstene av prosjekten­e deles likt, slik at den enkelt etat får beholde halvparten av innsparing­en selv.

Samtidig som vi satser i Norge, må vi ikke glemme at digitalise­ringen er internasjo­nal.

I dag, tirsdag 25. april, samler regjeringe­n digitalise­ringsminis­tre fra hele Norden og Baltikum til Digital North, et felles løft for å bli en ledende digital region. Mange av landene er allerede langt fremme digitalt, nå skal vi systematis­k jobbe for å hjelpe hverandre frem, og bygge opp vår del av verden som en digital spydspiss.

Slik kan Norge kan fortsette å være et av lederlande­ne i arbeidet med å digitalise­re offentlig sektor og næringsliv­et til beste for innbyggere, verdiskapn­ing og frivillig sektor.

❞ Men å være ledende på digitalise­ring innebærer ikke å vinne en spurt – men å fortsette arbeidet kontinuerl­ig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway