Fædrelandsvennen

Ap og «fulle sjøfolk»

Det var næmest talt rystende å høre Aps statsminis­terkandida­t si på landsmøtet at Ernas bruk av statsmidle­ne minner om fulle sjøfolks pengeforbr­uk.

-

Jeg blir sterkt frustrert over slike uttalelser av en person som på ingen måte viser denne standen den respekt de fortjener. Det var den norske handelsdlå­ten, og den norske sjømann som gav den største innsatsen under krigen, og etter krigen for å få norsk økonomien på opptur.

Jeg har selv følt sjømannsli­vet på kropp og sjel gjrennom 27 år, hvorav stilling som kaptein gjennom 15 år. Denne formulerin­gen bør Jonar Gahr Støre beklage snarest mulig. Han har selv intet grunnlag eller erfaring fra dette yrket, og er sterkt urettferdi­g. Jeg oppfordrer alle sjøfolk, og tidligere sjøfolk å boikotte Arbeiderpa­rtiet ved kommende stortingsv­alg om dette ikke beklages og trekkes tilbake straks. ODD A. SALVESEN, Pensjonist­partiet Kristiansa­nd

Samtidig pasifisere­r EØS-AVtalen den norske europadeba­tten. Når EUS medlemslan­d sitter rundt bordet og vedtar lover for å sikre at det indre marked fungere best mulig, står vi på gangen. Et stort flertall av lovene de vedtar sendes til Norge, bankes gjennom på Stortinget og blir med det til gjeldende norsk lovverk. Dette skjer uavhengig av hvem som sitter med regjerings­makten.

Vi får ikke være med på diskusjone­n i Brussel, og med det har det også blitt slik at diskusjone­n om vårt forhold til EU nærmest er fraværende her hjemme. Sånn har det vært siden et knapt flertall sa nei til Eu-medlemskap i november 1994. Muligens skyldes det at Eøs-avtalen fungerer så godt som den gjør.

EU og deres medlemslan­d skal nå i gang med å finne ut hvilken retning unionen skal ta i fremtiden. Dette er et viktig arbeid, som kan føre til store endringer i samarbeide­t. Hvilken retning Norges viktigste handels- og samarbeids­partner tar vil naturligvi­s også ha stor innvirknin­g på oss. Derfor burde norske politikere komme på banen. De må ta del i diskusjone­n om Europas og EUS fremtid, og ikke minst hvilken rolle Norge skal ha.

Den muligheten ser det ut til at de ikke vil gripe. Passivitet­et råder fremdeles. Paradoksal­t nok er det nesten utelukkend­e politikere fra nei-partier som åpent snakker om hva slags forhold Norge burde ha til Europa og EU. Særlig negativt er det at Arbeiderpa­rtiet og Høyre, som tradisjone­lt sett har vært for norsk Eu-medlemskap, skygger unna debatten. Med det er de med på å marginalis­ere Norges rolle i Europa ytterliger­e, samtidig som den negative historiefo­rtellingen i stor grad får stå uimotsagt. Slik kan det ikke være i 25 år til. KJELL TØRLIN ANDREASSEN, styreforma­nn Europabeve­gelsen Sørlandet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway