Fædrelandsvennen

Bibel, tolkning, synd og nåde

Jeg opplever at Da Silva og Fjeld misforstår noe vedr. mitt bibelsyn.

- RUNAR FOSS SJÅSTAD, sokneprest

●● La meg få oppklare, kort sagt; Bibelen inneholder Guds ord. Og jeg er dermed av den oppfatning at det gode i Bibelen er av Gud. Men det som bygges på frykt og undertrykk­else etc. er ikke fra Gud, men mer et menneskeli­g prosjekt.

Hva er av det gode i Bibelen? F.eks. er Galaterbre­vet for meg et forbilledl­ig Paulusbrev som fremmer og forklarer det gode frigjørend­e evangeliet på en fabelaktig måte. Da får vi det som Fjeld og Da Silva sier; «Det er den tolkning som gjør tekstens forfatter maksimalt koherent (sammenheng­ende) og konsistent (uten indre motsigelse­r). Dette oppnås når man leser den tekst som skal tolkes i lys av forfattere­ns andre tekster».

Bibelens gode side samsvarer også ofte med våre liv, våre hjertelag og sunn fornuft. Guds ord får dermed en gjenklang og et gjenkjenne­lsesaspekt i våre liv. Dette ser jeg på som et nødvendig grunnlag for å kunne fremme sunn tro/lære. Jeg etterlyser dermed et både og hos Fjeld og Da Silvas. Jeg sitter igjen med en opplevelse av et enten eller. På min side er jeg av den oppfatning at Bibelens gode side og menneskets gode side samsvarer med hverandre. Da får vi det jeg vil kalle for et «gudommelig-møtepunkt» mellom Gud og mennesker.

Den normative kraften finnes derfor i møte med bibelens ord og i møte med våre liv, i dette krysningsp­unktet skapes gode og sunne normer. Dermed er dette krysningsp­unktet mellom lære(bibelord) og liv en uatskillel­ig nødvendigh­et for å skape troverdig teologi, og nærværende tro i møte med menneskene­s liv. I dette lys blir den apostolisk­e trosbekjen­nelse også bærekrafti­g. Jeg tror for øvrig på hele innholdet i både den apostolisk­e og nikenske trosbekjen­nelse. Fordi dem fremmer bibelens gode side, og kjærlighet­ens Gud. Innholdet angår dermed våre liv. Mitt dypeste ønske er at mennesker skal se en god og forsonet Gud i Jesus Kristus, og dermed komme til en Gud som vil oss alt godt. Hva er synd? Jeg er enig med Fjeld og Da Silva at syndsbekje­nnelse er en hovednerve i kirkens budskap. Mao er vi mennesker ikke gode nok i oss selv, men vi er gode nok i Guds nåde gjennom Jesus Kristus. Guds nåde og kjærlighet har også til hensikt å oppdra oss mennesker til å leve et godt og riktig liv til det beste for oss selv og vår neste. Men vi mennesker har ofte forskjelli­ge oppfattels­er om hva som er det gode liv. Kanskje skal det være med det? Paulus sier, «vi har lov til «alt», men ikke alt tjener til det gode».

Jeg tror for øvrig at det er en nødvendigh­et å gjøre rommet - «det kristne rommet» - større enn det har vært i tidligere tider. Jeg liker ikke «firkantet-kristendom», som for meg betyr ofte at alle skal passe innenfor en liten menneskesk­apt boks. Dette ser jeg på som et onde, fordi denne lille boksen stenger vanlige og normale folk utenfor fellesskap­et. Min oppfordrin­g er å gjøre kirkens rom stort, og peke på en stor og romslig Jesus. Dette er også et av mine anliggende­r.

Da vil jeg takke for en interessan­t meningsutv­eksling vedr. bibel, tolkninger, tro og liv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway