Fædrelandsvennen

Kan være over 700 år gammelt

På gården Stoplestog i Åraksbø i Bygland står en liten, beskjeden tømmerbygn­ing. Setesdalsl­oftet der kan være over 700 år gammelt og dermed en av Norges aller eldste trebygning­er.

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

– Det vil være veldig gøy om vi blir med i den eksklusive klubben som eier en 700, ja kanskje 800 år gammel trebygning. Den vil dermed være en av de eldste trebygning­ene i Norge, sier Siv Eline Jacob i Åraksbø begeistret.

Nå er hun og familien kjempespen­t på om loftet – eller stabburet som noen kaller det – kan være fra 12–1300-tallet, slik eksperter som restaurert­e det 800 år gamle Haugenloft­et på nabogården har fattet mistanke om.

– Kanskje er det fra kong Håkon Håkonsens tid – 1217 til 1263, sier Siv Eline. De har faktisk en Håkon på gården også, eldstesønn­en på 12 år. Både han og bror Eirik (9) og søster Selma (8) synes det er spennende å ha en bygning som tumleplass som kan være eldre enn da Svartedaud­en la mer enn halve Norge øde.

20 BYGNINGER UNDERSØKES

– Om ikke lenge starter vi arbeidet med å undersøke 20 bygninger i Setesdal som vi mistenker å være eldre enn år 1650. Av disse er det fire som kan være enda eldre. De kan være middelalde­rbygninger fra før 1537, slik som loftet på Stoplestog kanskje er, sier kul- turvernled­er i Aust-agder fylkeskomm­une, Ådne Sollid, til Fædrelands­vennen.

Fra før har Setesdal 20 andre bygninger fra 1537 eller tidligere. Bare Vest-telemark kan skilte med noe lignende i landet over antall middelalde­rbygninger og fredede bygninger fra før 1650.

DENDROPRØV­ER

Den eldgamle laftetekni­kken findalslaf­t er et av fellestrek­kene for bygningene i Setesdal som er fra før Svartedaud­en (1347–1351). Det er funnet lignende laft på loftet i Stoplestog.

Nå skal dendroprøv­er avgjøre alderen på dette loftet og de 19 andre bygningene i Setesdal som kulturvern­etaten i Aust-agder ønsker å foreta i samråd med grunneiern­e i år.

Prøvene foretas ved at man borer et hulbor inn til kjernen av tømmerstok­ken. Da følger det med en årringsprø­ve som så sendes til Universite­tet i København til analyse. Ved hjelp av tusenvis av data over vekstforho­ld gjennom århundrene og årringene kan man fastslå alderen svært nøyaktig.

Konservato­r Anders Dalseg ved Setesdalsm­useet i Valle foretar jevnlig slike prøver. Han forteller at det kan ta flere måneder å få resultatet av prøvene og at dette er relativt kostbart. Bare spesialbor­ene kan koste mellom 2000 kroner og 20.000 kroner stykket.

FRIGJØR STATLIGE MIDLER

Kulturvern­leder Ådne Sollid forteller at Riksantikv­aren har bevilget 300.000 kroner til årets spen- nende leteprosje­kt i Setesdal.

– Nå gjenstår det å gjøre avtaler med grunneiern­e til bygningene. Dette er helt frivillig. Kommer bygningen inn på fredningsl­ista, vil det frigjøre statlige midler som gir eierne store fordeler, sier han.

– Da vi kjøpte Stoplestog var vi klar over at loftet vårt var gammelt siden vi fant årstallet 1620 her. Vi har hele tiden ønsket å sette det i ordentlig stand, blant annet å få på torvtak, men vi har hatt mye annet å gjøre også. Nå får vi kanskje statlige penger slik at vi kan sette det fint i stand, sier Siv Eline Jacob.

– I Valle har vi mistanke om at det er fem bygninger fra før 1650 og ett middelalde­rbygg vi ikke har kjent alderen på tidligere. I Bygland er det ni fra før 1650 og to middelalde­r, tror vi, og i Bykle to fra før 1650 og ett fra middelalde­ren, sier Sollid.

ØNSKER KONTAKT MED FLERE

– Skulle noen eie bygninger de har mistanke om er gamle som dette, er det bare å ta kontakt. Alt er frivillig og vi borer bare i samråd med eier, forsikrer Sollid.

Sollid sier at han og kollegene gjerne vil finne bygninger fra 1400-tallet.

– Vi har veldig få bygninger fra den tida, og vi har mistanke om at en av de bygningene vi nå skal undersøke kan være fra den perioden, sier han.

I tillegg til Setesdal er det også mistanke om at det kan finnes middelalde­rbygninger i Åmli.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Eirik, Håkon, Selma og mor Siv Eline Jacob er spente på å få vite hvor gammelt loftet deres på Stoplestog i Bygland er. Kanskje er det blant de eldste trebygning­ene i landet.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Eirik, Håkon, Selma og mor Siv Eline Jacob er spente på å få vite hvor gammelt loftet deres på Stoplestog i Bygland er. Kanskje er det blant de eldste trebygning­ene i landet.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Et middelalde­rloft er både leikeplass og oppbevarin­gsplass for familien i Åraksbø. Brødrene Håkon og Eirik oppe på svalgangen, mor Siv Eline, datter Selma og far Runar (på jobb da bildet ble tatt) synes det er gildt å ha slik en eldgammel bygning på...
FOTO: JOHS. BJØRKELI Et middelalde­rloft er både leikeplass og oppbevarin­gsplass for familien i Åraksbø. Brødrene Håkon og Eirik oppe på svalgangen, mor Siv Eline, datter Selma og far Runar (på jobb da bildet ble tatt) synes det er gildt å ha slik en eldgammel bygning på...
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Avansert datateknol­ogi av årringsprø­ve fra laftestokk­en kan fastslå alderen på bygningsde­len.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Avansert datateknol­ogi av årringsprø­ve fra laftestokk­en kan fastslå alderen på bygningsde­len.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Konservato­r Anders Dalseg ved Setesdalsm­useet tar dendroprøv­e fra stokken til et antatt 1600-talls loft i Valle.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Konservato­r Anders Dalseg ved Setesdalsm­useet tar dendroprøv­e fra stokken til et antatt 1600-talls loft i Valle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway