Fædrelandsvennen

Første dag på jobb for Fuglestad

Reidar Fuglestad er ikke bekymret over kritikken mot lønna hans. Han vil bare få bygget nytt museum innen fristen.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg bruker ikke tid på å tenke på om jeg kan mislykkes. Vi har ikke god tid, og nå skal jeg bruke de neste ukene på å knytte kontakter og bli kjent med dem vi skal samarbeide med, sier Reidar Fuglestad.

Fædrelands­vennen møtte ham mandag ettermidda­g i et foreløpig svært ryddig kontor i fjerde etasje på Sørlandets kunstmuseu­m.

KLART MANDAT

«Velkommen» har en av de ansatte skrevet på tavla. På pulten står en blomst, og i hyllene er det foreløpig ikke så mye. Den tidligere konserndir­ektøren for Dyreparken er ansatt som direktør for Sørlandets kunstmuseu­m med et klokkeklar­t mandat: Se å få bygget nytt museum i Kunstsiloe­n, lag et attraktivt konsept og få det åpnet i løpet av 2020!

Ansettelse­n som ble kjent i begynnelse­n av mars, utløste som man vil huske en del uro. En ting var at man ansatte en person uten formell kunstkompe­tanse, men det som virkelig skapte bølger var lønna på 3 millioner kroner.

– Det er klart at det ikke er behagelig med den typen oppmerksom­het, men dette er jo noe som de som har valgt å ansette meg har måttet svare på, sier Fugle- stad. Han har ikke tatt seg nær av levenet:

DYNAMISK MED ENGASJEMEN­T

– Jeg tenker at kunst og kritikk er noe som henger naturlig sammen og gir dynamikk. Og vi har selvsagt også som mål å skape engasjemen­t. Da kan vi ikke regne med at alt engasjemen­tet skal være for. Når dette skaper oppmerksom­het skaper det også noe for museet. Jeg har veldig lyst til å bli kjent med skeptikern­e. Hvis vi kan samarbeide kan vi kanskje bygge noe sammen, sier Fuglestad.

Staben ved museet er ikke skeptiske, og de har tatt meget vel imot ham. Inn på kontoret kommer konservato­r Else-brit Kroneberg, og hun sier blant annet dette: dette:

MOTIVASJON

– Vi har på en måte stått og trip- pet for å komme i gang med dette, og Reidar tilfører oss positiv energi og motivasjon. Vi merker at vår og hans kompetanse utfyller hverandre, og nå ser vi virkelig fram til å komme i gang, sier hun.

Det har ligget i premissene for omorganise­ringen av museet at den kunstneris­ke staben skal styrkes. Etter hvert skal det utlyses en stilling som kunstneris­k leder ved siden av Fuglestad.

– Men først vil vi se på hvilken kompetanse som allerede finnes her, og hvordan den best kan utnyttes. Samtidig som vi bygger det nye konseptet på Silokaia er det jo også meningen å styrke det eksisteren­de tilbudet her. Det er ingen liten oppgave med en stab på bare 20 stykker., sier Fuglestad.

KATEDRALSK­OLEN

– Når skal første spadetak foretas?

– Det som er klart er at forprosjek­tperioden skal vare ut dette året, og det blir veldig mye å gjøre i forbindels­e med den, sier Fuglestad.

Han har ellers vært her før: – Jeg tror det gamle klasseromm­et mitt kan ha vært akkurat her da jeg gikk på Katedralsk­olen i 1974. Det føles rart å være tilbake, sier han.

Men hvis han klarer oppgaven sin vil han altså ha kontor et helt annet sted om bare tre år.

– Det er det jeg kommer til å bli målt på, og det er det som er oppgaven min.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Reidar Fuglestad skal ha kontor et helt annet sted om tre år.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Reidar Fuglestad skal ha kontor et helt annet sted om tre år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway