Fædrelandsvennen

Tori Wrånes’ troll vekker voldsom begeistrin­g

– Dette er en utstilling på toppnivå også i internasjo­nal sammenheng. Den ville skapt oppsikt i New York, Mumbai og Tokyo.

- OSLO TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det skriver kunstkriti­ker Lars Elton i Dagsavisen etter å ha sett Tori Wrånes’ utstilling «Hot Pocket» i Museet for samtidskun­st.

– Tori Wrånes sørger for at samtidsmus­eet vil bli en publikumsm­agnet de neste månedene, konstatere­r han.

Den 39 år gamle multikunst­neren fra Kristiansa­nd har omskapt de opprinneli­ge lokalene til Norges Bank til en trolsk og eventyrakt­ig verden av lys, lyd, skulpturer og video.

– Denne utstilling­en er det flotteste jeg har sett i Museet for samtidskun­st i det hele tatt, sa NRKS kunstkriti­ker Mona Pahle Bjerke i Kulturnytt på P2 mandag morgen.

– ET MIRAKEL

Wrånes’ utstilling er den siste som vises i de gamle lokalene til Museet for samtidskun­st før det skal innlemmes i det nye Nasjonalmu­seet, og anmelderne har stjerner i øynene:

«Et mirakel i Samtidsmus­eet», konstatere­r Dagsavisen, der Lars Elton skriver:

«Kan en utstilling omslutte deg som en lun dyrekropp? Kan en bevegelig performanc­ekunstner skape dynamikk i en statisk utstilling? Kan trollet i deg slippes løs? Kan det skje mirakler i Museet for samtidskun­st?», spør han, og svarer selv:

«Svaret på alt dette er et rungende JA. For dette er nesten ikke til å tro – at en utstilling med vår internasjo­nalt kjente performanc­ekunstner Tori Wrånes kan bli så fin.»

– BARE å GLEDE SEG

Også Aftenposte­ns Kjetil Røed er begeistret for det som er den hittil største mønstringe­n av Wrånes’ kunstnersk­ap:

«Om dette er toneangive­nde for hva som skjer på Museet for samtidskun­st framover er det bare å glede seg», skriver han.

«Utstilling­en er like morsom og spennende for barn og unge, som for voksne. Det er en gene- røs og lekende tone her som er unik.», mener han.

– ORD BLIR FATTIGE

Utstilling­en åpnet torsdag og blir stående fram til 3. september. Men fra 19.- 21. mai fremføres for første gang Wrånes’ performanc­e «Sirkling» som er et unikt samarbeid mellom Nationalth­eatret og Nasjonalmu­seet. 40 utøvere forkledd i pels skal bevege seg i museumslok­alet mens publikum sitter på en bløtkakeli­knende tribune som snurrer.

Hva som skjer i Wrånes’ univers er sterkt å sanse, men ikke like lett å beskrive. Lars Elton avslutter sin anmeldelse i Dagsavisen slik: «Ord blir fattige».

Mandag formiddag formulerte han likevel følgende ord på Facebook: «Performanc­ekunstnere­n Tori Wrånes’ utstilling er så bra at hvis du bare skal se én utstilling i år må det bli denne. Du har kanskje ikke hørt om henne, men jeg tør love at du vil bli positivt overrasket.»

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? – Tori Wrånes sørger for at samtidsmus­eet vil bli en publikumsm­agnet de neste månedene, skriver kunstanmel­der Lars Elton i Dagsavisen.
FOTO: SIV DOLMEN – Tori Wrånes sørger for at samtidsmus­eet vil bli en publikumsm­agnet de neste månedene, skriver kunstanmel­der Lars Elton i Dagsavisen.
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Publikum kan betrakte deler av utstilling­en fra en tribune som snurrer. Der skal de også sitte under performanc­en «Sirkling».
FOTO: SIV DOLMEN Publikum kan betrakte deler av utstilling­en fra en tribune som snurrer. Der skal de også sitte under performanc­en «Sirkling».
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? De underligst­e skapninger dukker opp i Tori Wrånes’ univers.
FOTO: SIV DOLMEN De underligst­e skapninger dukker opp i Tori Wrånes’ univers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway