Fædrelandsvennen

Oljelandet i klimakampe­n

- KATHLEEN RANI HAGEN

SAKPROSA

De beste intensjone­r

Anne Karin Sæther Cappelen Damm

Det finnes to typer klimaforne­ktere:

De som sier det rett fram, og de som taler med to tunger. I Arbeiderpa­rtiet finnes det nesten en tradisjon for sistnevnte. For kan man virkelig tro at politikern­e tar klimaprobl­emene på alvor når de på den andre siden deler ut nye konsesjone­r og deltar i hemmelige møter med folk fra oljebransj­en?

I «De beste intensjone­r» legges slike og andre udemokrati­ske for- bindelser fram. Samtidig brettes norsk oljehistor­ie ut, og Norges dobbeltrol­le som oljeland i klimakampe­n settes i søkelys.

Fra funnet av olje på Ekofiskfel­tet lille julaften 1969 og opprettels­en av statsselsk­apet Statoil, til privatiser­inger, månelandin­gen på Mongstad og de siste årenes klimakonfe­ranser.

Utbroderin­gene om de tette forbindels­ene mellom Arbeiderpa­rtiet og Statoil, dannelsen av hemmelige oljegruppe­r innad i partiet og politikern­es uvilje mot å påvirke statens eget selskap er alle forhold som det norske folk burde vite mer om.

Som Willoch sa, Statoil er en stat i staten, men noen ganger under lesingen av «De beste intensjone­r» kan man spørre seg om det ikke er Statoil som står øverst – noe som i hvert fall får denne leserens hår til å reise seg. Er det ikke litt merkelig at et selskap som staten eier to tredjedele­r av kan tale de folkevalgt­e i mot?

Interessan­t er det også å lese om hvordan myter som at Norge var fattig før oljen ble funnet har fått slik fotfeste. Nei, Norge var ikke fattig, bare mindre rik.

Det er dessuten tragikomis­k hvordan argumentet om at Norge bør fortsette å pumpe olje for å forsyne verdens fattige med energi blir brukt – som om det å ta opp olje er uselvisk bistand.

«De beste intensjone­r» dekonstrue­rer oljenæring­ens retorikk og det er helt fantastisk. Sæther har skrevet en ytterst interessan­t (og i blant til og med spennende) sakprosabo­k basert på grundig kildekriti­kk som alle Statoil-eiere burde lese, kanskje særlig før årets stortingsv­alg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway