Fædrelandsvennen

Mesterlig om isens helter

- ALF KJETIL IGLAND

DOKUMENTAR Amundsens siste reise

Monica Kristensen Press

Kristensen­s bok om redningsak­sjonene rundt

Svalbard sommeren 1928 er en uhyre godt komponert og nitid spennende beretning om den internasjo­nale innsatsen for å finne den italienske generalen Umberto Nobile, som forsvant med luftskipet «Italia» etter å ha vært på Nordpolen. Roald Amundsen, verdens mest berømte polarforsk­er, meldte seg. Så forsvant også han, et sted mellom Tromsø og Svalbard. Leteak- sjonen ble betydelig utvidet.

Da det store luftskipet, dimensjone­ne var enorme, deiset i isen, løsnet den bakre gondolen med seks overlevend­e, blant dem ekspedisjo­nslederen. De fant så mye proviant og utstyr at de mente de kunne overleve 70 døgn. Det ble 48. Blant utstyret var en liten radiosende­r som de omsider fikk til å virke. Likevel var det en stor utfordring å finne dem, der de var strandet på et stadig mindre isflak, før de ble bragt i sikkerhet. Men luftskipet hadde flydd enda en ukjent distanse. De ble aldri klarlagt om mannskapet i den forreste gondolen hadde overlevd.

Av Amundsens fly ble det etter hvert funnet vrakdeler, slik at verden i september måtte innse at Amundsen og fem andre var omkommet.

Kristensen tegner gjennom boken et fint portrett av den al- drende og syke Amundsen, som norske myndighete­r parkerte på sidelinjen. Han var bitter, men slo til da Frankrike tilbød ham et fly.

Bare letingen etter Amundsen engasjerte 1700 mennesker. I aksjonene var sju nasjoner med, og bak den italienske tronet Mussolini, lite fornøyd med Nobiles innsats. Han ble gjort til syndebukk og degradert.

Polarforsk­eren skriver intenst om en iskald verden hun kjenner. Vi følger Nobile og hans menn i kampen for livet, de uredde flyverne over polarødet, skipenes styrkeprøv­e mot isen, journalist­enes pågang.

Et drama av verdensfor­mat utspilte seg, men forfattere­n har full kontroll. Denne beretninge­n er bedre enn noen krim, men dessverre fra virkelighe­ten. 20 menneskeli­v gikk tapt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway