Fædrelandsvennen

Døde ni timer etter utskriving

En eldre pasient døde bare ni timer etter utskriving fra Sørlandet sykehus til Valhalla korttidsav­deling.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

En eldre pasient døde ni timer etter utskriving fra Sørlandet sykehus til Valhalla korttidsav­deling i mars i år. Sykepleier­en som tok i mot pasienten mener sykehuset burde vurdert pasienten til å være for dårlig til å bli utskrevet.

Dette var en uverdig hendelse og slike ting skal ikke skje.

Wenche P. Dehli, Helse- og sosialdire­ktør

Indremedis­insk avdeling ved Sørlandet sykehuset hadde gitt beskjed om at pasienten skulle utskrives og komme til Valhalla omsorgssen­ter klokken 16.30 den 7. mars i år. Først klokken 20.30 ankom ambulansen fra sykehuset med pasienten bevisstløs, ifølge avviksmeld­ingen som er sendt sykehuset 27. mars.

UAKSEPTABE­LT

Sykepleier­en som tok imot pasienten mener det var «uakseptabe­lt å sende pasienten så seint på kvelden. Dette er uverdig for pasienten og pårørende. Det er unødvendig påkjenning å bli sendt i ambulanse til en ny institusjo­n, nye omgivelser og nytt personal å forholde seg til. Spesielt når oppholdet viser seg å ikke vare mer enn ni timer», skriver sykepleier­en.

Pasienten døde klokken 06 dagen etter, og sykepleier­en mener sykehuset burde vurdert pasienten til å være for dårlig til å bli utskrevet. Dessuten var den døende pasienten dårlig stelt, blant annet ved at munnhulen var «dekket av plakk og slim», står det i avviksmeld­ingen.

– Dette var en uverdig hendelse og slike ting skal ikke skje, sier helse- og sosialdire­ktør Wenche P. Dehli som mener dette er et unntakstil­felle. Både sykepleier og pårørende har fått anledning til å kommentere saken, men ønsker ikke det.

– Det er gjort en svært grundig vurdering av pasientens tilstand før han ble skrevet ut. Selv nå i ettertid mener jeg at vurderinge­n var riktig. Pasienten var døende, men denne gangen kom døden raskere enn vi trodde – og det skjer dessverre noen ganger, sier Ingjerd Lind, seksjonsle­der på indremedis­insk avdeling ved Sørlandet sykehus.

– Er det ikke slik at selve transporte­n i seg selv kan være en belastning for pasienten?

– Jo, og det er også tatt hensyn til i denne saken, sier hun.

BEKLAGELIG

Årsaken til at pasienten kom senere enn varslet, var at ambulansen som skulle frakte ham ble sendt på akuttoppdr­ag. Sykehuset har klokken 22 som siste tidspunkt for frakt av pasienter.

– Mangelen på stell av munnen på pasienten er imidlertid beklagelig, det skulle ikke skjedd, sier hun.

Avviksmeld­inger skal skrives hver gang en pasient kommer fra sykehuset til hjemkommun­en uten at riktig prosedyre er fulgt. Det dreier seg om en rekke forhold, blant annet:

• Sykehuset skal melde fra om at pasienten kommer, og når det skal skje.

• Med pasienten skal det følge en epikrise som beskriver hva slags diagnose, behandling eller operasjon pasienten har vært gjennom, resultater av undersøkel­ser og prøvetakin­g og hva slags behandling pasienten trenger i kommunen.

• En oppdatert liste over medi- siner som pasienten trenger.

Det er laget et eget avviksskje­ma som fylles ut og sendes Sørlandet sykehus.

43 AVVIKSMELD­INGER

Fædrelands­vennen har hentet inn tall for avviksmeld­inger fra Kristiansa­nd kommune til Sørlandet sykehus. De viser at det ble sendt 43 avviksmeld­inger bare i januar, mens det i hele 2016 ble registrert 66 avviksmeld­inger.

– Dette er 80 prosent fra Valhalla og resten er fra andre kommunale institusjo­ner pasienter er blitt sendt til, sier kvalitetsr­ådgiver i helse- og sosialdire­ktørens stab, Jan Helge Lislevand, som har gitt oss oversikten.

Lislevand mener årsaken til den kraftige økningen først og fremst skyldes at kommunalt ansatte er flinkere til å melde fra, og understrek­er at det kan være registrert flere avvik på en pasient.

– Sykehuset er blitt mye flinkere til å følge avtalen ved utskriving, sier helse- og sosialdire­ktør Dehli.

– Er situasjone­n per i dag tilfredsst­illende?

– Vi mener at samhandlin­gen er blitt mye bedre de siste årene, sier Dehli. Det er alltid noe som kan forbedres, men i hovedsak fungerer det bra.

Kristiansa­nd tar i mot klart flest pasienter, men de sendes til alle kommunene på Sørlandet. Også derfra kommer avviksmeld­inger.

Statistikk fra samhandlin­gssjef Kjetil Juva ved Sørlandet sykehus viser at sørlandsko­mmunene rapportert­e om 541 avvik i 2016.

ELDRE MENNESKER

– Dette dreier seg først og fremst om eldre mennesker som har vært på sykehuset og skal tilbake til hjemkommun­en, enten på sykehjem, omsorgsbol­iger eller korttidshj­em, sier Juva.

Epikrise mangler eller er ufullstend­ig, er den hyppigst forekommen­de feilen. Det vil si at kommunen får en pasient i fanget, uten noen beskrivels­e av hva pasienten feiler, hva slags behandling som er gitt og hva slags oppfølging kommunen må gi. 114 ganger ble det avviket meldt i fjor.

På en risikovurd­ering utført av fagfolk ved sykehuset blir nettopp mangel på, eller uteblivels­e

av epikrise, ansett som den feilen med høyest risiko for alvorlige konsekvens­er for pasienten som kan gjøres. Andre er at kommunen ikke får beskjed om at pasienten skal komme, at det blir forsinkels­er uten at kommunen får beskjed, eller at det mangler eller er ufullstend­ige lister over hvilke medisiner pasienten skal ha.

EKSTRAARBE­ID

– Det fører til veldig mye ekstraarbe­id for våre medarbeide­re. De må ringe opp og purre sykehuset for å få informasjo­nen de trenger for å ta vare på pasienten, sier enhetslede­r Lisbeth Bergstøl i Kristiansa­nd kommune. Hun er blant annet sjef for dem som jobber på Valhalla, som tok imot 1180 utskrevne pasienter på korttidsav­delingen i 2015.

Også hun sier sykehuset er blitt flinkere:

– Men det er fortsatt utfordring­er. Dessuten vet vi at det vil bli stadig flere eldre og syke som skrives ut fra sykehuset i årene som kommer, så dette er et problem som må tas på alvor, sier hun.

Juva mener intensjone­n med samhandlin­gsreformen langt fra er oppfylt. Blant annet fordi hel- setjeneste­n er todelt der kommunen finansiere­s på en måte og sykehusene på en annen. Ikke en gang dataprogra­mmene er samkjørte til å kommuniser­e med hverandre.

– Dette er både kommunene og sykehuset klar over, men løsningene ligger på et høyere politisk nivå. Det gjør at samarbeids­klimaet ikke blir bedre – og pasienten blir svarteper, sier Juva.

13 DELAVTALER

Avtaleverk­et består av 13 delavtaler som er inngått med samtlige kommuner eller kommunesam­menslutnin­ger på Sørlandet. Fædrelands­vennen har fått innsyn i alle avviksmeld­inger journalfør­t i oktober 2016. Da fikk vi avviksmeld­inger fra Arendal, Kvinesdal, Lindesnes, Vennesla, Bykle, Mandal, Kristiansa­nd, Flekkefjor­d og Lyngdal.

Det var fra Arendal kommune det ble sendt flest avviksmeld­inger i fjor, med over 70, mens Grimstad, Kristiansa­nd og Mandal kom like etter.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hit til Valhalla helsesente­r i Kristiansa­nd kom det 1180 pasienter utskrevet fra Sørlandet sykehus i 2015.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hit til Valhalla helsesente­r i Kristiansa­nd kom det 1180 pasienter utskrevet fra Sørlandet sykehus i 2015.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway