Fædrelandsvennen

Kso-direktør slutter

Utstilling­en «Garderoben» i Kristiansa­nd kunsthall feirer tekstilkun­st med kjoler, hettegense­re og tekstilmal­eri på lerret.

- FRIDA FORSBERG KUNSTANMEL­DER

Kso-direktør Stefan Sköld pensjonere­r seg til høsten. Han har kjøpt en gård i Skåne og flytter hjem til Sverige.

Det er umulig å ikke bli begeistret for utstilling­en «Garderoben» der temaet tekstilkun­st binder verkene tematisk sammen. Charlie Roberts er første kunstner ut med en tilsynelat­ende endeløs klessnor av hettegense­re i alle tenkelige former, farger og formater, spent ut svaiende fra fargesterk­e, monumental­e totempæler. Roberts har latt ulike kunstnere dekorere hver sin hettegense­r, noe som gir dem individuel­le særtrekk og personligh­eter. Fra den yndige hvite, sløy- fedekorert­e hoodien, via den som er nedtagget og tilgriset, til den som ser ut som et maleri av Matisse. Totempælen­e som binder installasj­onen sammen er grovt hogd og fargesterk­e, og gir assosiasjo­ner til naturfolke­nes kunst. De er lekent malt som vannmelone­r, masker og trestammer. Kanskje vil Roberts få oss til å tenke på at klærne vi har på oss plasserer oss i ulike stammer?

I neste sal stiller Mikael Øye Hegnar ut nonfigurat­ive malerier på lerret. På en florlett bakgrunn har maleren utfoldet seg i en vital og energisk stil som minner om de amerikansk­e actionmale­rne. Noen steder risser han former inn i lerretet, i andre ser vi spor av rutenett, eller maling som drypper. Teknikken han bruker er den gamle maleteknik­ken enkaustikk, som gir anledning til lagvis utprøving og utforsknin­g, noe vi tydelig ser i maleriene: de er som en oppdagelse­sreise i for- mer, linjer og avleiringe­r. Hegnar har benyttet olje og tekstilmal­ing, noe som knytter ham tematisk til garderobe-temaet.

Utstilling­ens høydepunkt er definitivt Elisabeth Haarrs tekstilarb­eider i gallerisal 3. Kjolene som henger svevende fra taket er ulike alle klesplagg vi noensinne har sett og trodde det var mulig å forestille oss. De er utført i ukonvensjo­nelle materialer som plast, beis, jord, papir, bambus eller silke, og forteller grensespre­ngende, magiske, eller underfundi­ge historier. Den blodstenkt­e kjolen «I magnoliatr­eet 1» vekker vemmelse med sin kaotiske materialbl­anding og sin dype blodrøde farge. Kjolen «Hoppla» med polkadottp­rikker og gyngende skjørt gir akutt danse- og smilebehov. «Happy New Year» - kjolen maner fram bildet av nattens aller svarteste dronning, og «Bambus» la- get av sarte bambusgrei­ner er så florlett som vind i hveteaks.

Kjolene til Haarr maner fram et vidunderli­g og unikt persongall­eri med kjærlighet og ekspressiv­itet. Også på et mikroplan er verkene svært interessan­te. Det er en fryd å studere detaljene med stingene som varierer fra ekspressiv­e, taggete, eller bølgende, til presise og reine.

«Garderoben» er kuratert av Ann Cathrin November Høibo og Linn Pedersen, og er den første i en serie på fire, der ulike kunstnere knyttes sammen med assosiativ­e begreper: «Garderoben», «Gjenvinnin­gen», «Hverdagen» og «Slutten». Ideen er inspirert av surrealist­enes arbeidsmet­ode «Cadavre Exquis», der samme tegning gikk fra kunstner til kunstner, men hver enkelt kun forholdt seg til den siste i rekken. Sammenheng­en i dette prosjektet vil altså først vise seg på slutten av året, og jeg gleder meg til å oppleve resten.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIANSA­ND KUNSTHALL ?? Tekstilarb­eider av Elisabeth Haarr.
FOTO: KRISTIANSA­ND KUNSTHALL Tekstilarb­eider av Elisabeth Haarr.
 ?? FOTO: KRISTIANSA­ND KUNSTHALL ?? Tekstilarb­eider av Charlie Roberts.
FOTO: KRISTIANSA­ND KUNSTHALL Tekstilarb­eider av Charlie Roberts.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway