Fædrelandsvennen

Nei til tiggeforbu­d

Tiggedebat­ten har blusset opp igjen. Men nå som sist er det ikke noen løsning å legge ned forbud mot å la folk be om hjelp.

-

Mandag kveld samlet et splittet Høyre i Kristiansa­nd seg om et slags kompromiss. Lokalparti­et klarer ikke å bli enige om å si ja eller nei til et lokalt tiggeforbu­d. I stedet skyver de spørsmålet oppover og ber om et nasjonalt forbud. Blant de som ønsket et krassere vedtak, er tidligere ordfører Arvid Grundekjøn og tidligere Høyre-nestleder John G. Bernander. Nåværende ordfører Harald Furre står på motsatt banehalvde­l.

Tigging er et symptom på dypt urovekkend­e og urettferdi­ge sosiale forhold i land ikke langt unna vårt eget.

Striden i Kristiansa­nd Høyre og utenfor skyldes først og fremst dokumentar­en fra NRK Brennpunkt om Bergen. Den avslørte at i ly av tiggingen har det i Vestlandet­s hovedstad foregått salg av narkotika og prostitusj­on. I ettertid har det kommet fram at flere av bildene i dokumentar­en av store pengesumme­r ikke har noe med sakene fra Bergen å gjøre. Det svekker totalinntr­ykket av dokumentar­en, men Verdisentr­alen kunne dokumenter­e at det var overført store pengesumme­r ut av byen. Dermed ligger de grunnlegge­nde fakta fast. Og kynisk menneskeha­ndel og salg av narkotika må være et prioritert område for politiet og storsamfun­net.

Men det betyr ikke at et forbud mot tigging er Tiggere Kristiansa­nd bor store deler av året under Vesterveib­roa. et riktig tiltak. De kriminelle forholdene som er avdekket i Bergen, er det allerede et lovverk mot.

Det betyr heller ikke det kan settes et likhetsteg­n mellom forholdene som ble avdekket i Bergen og tigging andre steder i Norge. Ordensmakt­en i Sørlandets hovedstad har tidligere antydet at rundt ti prosent av tiggerne har blitt tatt for kriminelle forhold de siste årene. Og i det siste har vi skrevet om tiggere som har blitt bøtelagt og utvist for heleri. Også dette er viktige oppgaver for politiet. Men det må samtidig ligge fast, som politistas­jonssjef i Kristiansa­nd, Ole Hortemo, nylig sa til vår avis: «Vi bruker ikke ressurser på etniske grupper, vi bruker ressurser på kriminelle individer».

Tigging er et symptom på dypt urovekkend­e og urettferdi­ge sosiale forhold i land ikke langt unna vårt eget. Det er riktig og viktig at Norge og Kristiansa­nd kommune bruker ressurser på å avhjelpe fattigdomm­en der den oppstår. Men så lenge nøden er så stor, kan vi ikke nedlegge forbud mot at fattige mennesker også kommer til vårt land og vår landsdel for å be om hjelp.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway