Fædrelandsvennen

Men Hareide holder alle dører på gløtt foran valget

-

Krf-leder Knut Arild Hareide vil ikke følge en «kynisk velgerstra­tegi» mot valget, men holde dører på gløtt for både Ap og ny samarbeids­avtale med Frp og Høyre.

Partiet vedtok før jul at en regjering bestående av KRF, Høyre og Venstre, og aller helst også Senterpart­iet, er Krfs prioritet nummer én etter valget. Realismen i en slik regjering er imidlertid per i dag mildt sagt usikker. Hva som da er Krfs plan B eller C, har partiet så langt vært uklare om, og Hareide ønsket ikke å bidra til klarhet under en pressekonf­eranse i går.

– Dette valget er mer åpent enn i 2013, hvor vi hadde en veldig klar rødgrønn blokk som sa fullstendi­g nei til samarbeid med KRF. Da ga vi en garanti om å bidra til et skifte. Denne gangen har vi forpliktet oss til en sentrum-høyre-regjering, og så har vi sagt at hvis det ikke blir noe av, så går vi sannsynlig­vis i opposisjon. Men det betyr ikke at vi låser døra og kaster nøkkelen. Som et ansvarlig parti må vi ha et vedtak som kan gi oss mest mulig påvirkning, vi kan ikke ha en ren kynisk velger-strategisk vurdering, uttalte Hareide.

– Hva betyr det at dere ikke har valgt en ren velger-kynisk strategi?

– Det betyr at vi ikke har tenkt på hvordan vi kan få flest mulig til å stemme på KRF, men hva vi mener er riktigst for KRF. Vi har tenkt på hvordan vi kan få gjennomsla­g for vår politikk med ulike scenarioer etter valget, og da har vi pekt på sentrum-høyre som det alternativ­et vi tror vil gi oss mest gjennomsla­g på våre viktigste saker, som er valgfrihet for barnefamil­iene, å stoppe reisen mot et sorterings­samfunn og en ny distriktsp­olitikk. Samtidig har vi ikke laget et samarbeids­vedtak som begrenser vår innflytels­e dersom flertallet skifter helt, og vi får enten et rødgrønt flertall eller et blåblått flertall, utdyper Hareide overfor NTB.

På spørsmål om han kan utelukke at en stemme til KRF vil føre til en regjering der Ap er inklu- dert, eller om han kan utelukke at partiet vil inngå en ny forplikten­de samarbeids­avtale med en ren Høyre og Frp-regjering, svarer Hareide nei.

Hareide vil imidlertid ikke svare på om KRF kan komme til å stemme mot en ny ren Høyre/ Frp-regjering.

– Jeg kommer ikke til å svare på alle eventualit­eter om vi ikke lykkes med det som er vårt regjerings­alternativ, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway