Fædrelandsvennen

Krever bot og fengsel for verkstedle­der

Påtalemynd­igheten ber om 30 dagers betinget fengsel og 20.000 kroner i bot for verkstedle­deren som står tiltalt etter truck-velten i 2015. En 18-åring mistet livet i ulykken.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no -

– Det må legges til grunn som bevist at tiltalte opptrådte grovt uaktsomt da han ikke grep inn og stoppet løfteopera­sjonen, sa politiadvo­kat Rune Amundsen i sin prosedyre tirsdag ettermidda­g.

27. februar 2015 døde en 18 år gammel mann da han forsøkte å løfte et 650 kilo tungt anleggshju­l med en truck. Under løfteopera­sjonen begynte hjulet å svaie, slik at trucken veltet. 18-åringen forsøkte å hoppe ut, men ble da klemt mellom trucken og bakken.

Den tiltalte verkstedle­deren var en av to personer som ble vitne til ulykken.

– Som verkstedle­der var tiltalte en ledende arbeidstak­er med ansvar for andre ansattes sikkerhet, sa Amundsen i retten.

18-åringen var i praksis hos Heldal Entreprenø­rer. Ulykken skjedde da han skulle levere anleggshju­let hos nabobedrif­ten Bil & Trailer i Lillesand.

Påtalemynd­igheten la tirsdag ned påstand om 30 dagers betinget fengsel og 20.000 kroner i bot for verkstedle­deren i Heldal Entreprenø­r.

SKJERPENDE

Påtalemynd­igheten mener det foreligger skjerpende omstendigh­eter i saken, noe som innebærer en strafferam­me på inntil ett års fengsel.

– Tiltalte var kjent med at av- døde ikke hadde truckfører­bevis eller praktisk erfaring med å kjøre truck. Han kommer til stedet midt i situasjone­n, men det er nettopp i slike situasjone­r man må forvente at en ledende arbeidstak­er raskt griper inn når en en uerfaren ansatt er i ferd med å foreta en operasjon med stort skadepoten­sial, sa Amundsen.

Verkstedle­derens forsvarer, Lars Gunnar Nag, fremhevet at løfteopera­sjonen ikke var planlagt og noe 18-åringen gjorde på eget initiativ.

– Det bør også nevnes at tiltalte har sagt at han ikke visste om avdøde hadde truckfører­bevis, ikke at han var kjent med at han ikke hadde det, sa Nag.

Nag mente også at retten må legge vekt på at operasjone­n var i gang da verkstedle­deren kom til stedet.

BA OM FRIFINNELS­E

– I andre dommer har den domfelte hatt ansvaret for planleggin- gen i forkant og selve utførelsen­e av arbeidsopp­gaven. De har neglisjert klare og tydelig oppfordrin­ger om å gjøre det annerledes. Dette er de kvalifiser­ende momentene for grov uaktsomhet, sa Nag.

Han ba retten frifinne verkstedle­deren, subsidiert behandle ham på mildeste måte.

Aktor Rune Amundsen viste på sin side til at verkstedle­deren hadde et selvstendi­g ansvar for å sørge for at 18-åringen hadde et fullt ut forsvarlig arbeidsmil­jø, slik han har krav på etter arbeidsmil­jøloven.

– Avdøde har ved sin opptreden medvirket til at ulykken skjedde, men dette kommer i bakgrunnen i forhold til tiltaltes ansvar, sa Amundsen.

– DYP TRAGEDIE

Foreldrene til den avdøde 18-åringen har begge vært til stede i rettssalen og fulgt forhandlin­gene mandag og tirsdag. Bistands- advokat Monica Haugedal ba tirsdag om å dømme verkstedle­deren til å betale opp mot 150.000 kroner i oppreisnin­g til hver av foreldrene.

– For de etterlatte er saken en dyp tragedie. Både mor og far hadde tett og god kontakt med sønnen. Det at han er borte er et uopprettel­ig tap og et stort savn, sa Haugedal.

Ulykken ble gransket av Arbeidstil­synet, som kom frem til at de to involverte bedriftene hadde for dårlige rutiner. Bedriftene gjennomfør­te tiltak som en følge av ulykken, men ble ikke ilagt noen foretaksst­raff.

Dom i saken er ventet innen en drøy uke.

 ?? FOTO: MORTEN BOSWARVA ?? 18-åringen forsøkte å løfte anleggshju­let ved å feste gaflene i en kjetting som dekket hang i. Da dekket begynte å svaie veltet trucken over på siden.
FOTO: MORTEN BOSWARVA 18-åringen forsøkte å løfte anleggshju­let ved å feste gaflene i en kjetting som dekket hang i. Da dekket begynte å svaie veltet trucken over på siden.
 ?? FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET ?? Dekket lå på denne tilhengere­n da 18-åringen forsøkte å løfte det bort med trucken.
FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET Dekket lå på denne tilhengere­n da 18-åringen forsøkte å løfte det bort med trucken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway