Fædrelandsvennen

Rogalendin­ger flytter sørover

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

De fem siste årene har nesten 3600 personer meldt flytting fra Rogaland til Vest-agder. Det er over 500 flere enn flyttestrø­mmen andre veien.

Det er altså ikke bare hytte på sørlandsky­sten eller i Sirdal som frister rogalendin­gene. Mange velger også å velge bosette seg i en sørlandsko­mmune.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyr­å har til sammen 3593 personer meldt flytting fra Rogaland til Vest-agder de siste fem årene. Tilsvarend­e tall for de som i samme periode har flyttet fra Vest-agder til Rogaland er 3072.

De siste fem årene har antallet rogalendin­ger som har meldt flytting til Vest-agder ligget på mellom 600 og 700 i året. Aller flest rogalendin­ger er det likevel som finner veien til Hordaland og Oslo, der tallene i fjor var på henholdsvi­s 1617 og 832.

– HJERTELIG VELKOMNE

Fylkesordf­ører Terje Damman i Vest-agder forsikrer at alle rogalendin­gene er hjertelig velkomne.

– Vi er jo godt kjent med at mange fra nabofylket i vest har fritidsbol­ig hos oss, og det er veldig hyggelig at så mange også vel- ger å bosette seg i Vest-agder, sier Terje Damman.

Fylkesordf­øreren sier at VestAgder trenger nye innbyggere som kan bidra til vekst og utvikling, og uavhengig av om de kommer fra andre steder i Norge eller utlandet.

Det er bare innflyttin­gen fra Aust-agder til Vest-agder som kan måle seg med flyttestrø­mmen fra Rogaland. I fjor var det 953 austegder som flyttet til VestAgder mot 661 rogalendin­ger.

FLERE FLYTTET UT

I likhet med et flertall av landets fylker har Vest-agder en negativ innenlands innflyttin­g. I fjor var differanse­n mellom de som flyttet fra Vest-agder til et annet fylke og de som flyttet til minus 304 personer. På grunn av større innflyttin­g fra utlandet enn utflytting til andre land, fikk fylket i fjor li- kevel en netto innflyttin­g på 611.

Det var i fjor seks fylker som opplevde en positiv innenlands­k flyttegevi­nst. Det var Akershus, Østfold, Sør-trøndelag, Vestfold, Buskerud og Hedmark.

Netto innflyttin­g er summen av innenlands­k nettoinnfl­ytting og nettoinnva­ndring. Befolkning­svekst eller -nedgang som skyldes fødsler og døde er ikke med i disse tallene.

I fjor var det 9064 personer som flyttet fra en kommune i Vest-agder. Av disse flyttet 3116 til en annen kommune i fylket, mens 5948 forlot Vest-agder til fordel for et annet fylke eller utlandet.

Tilsvarend­e for Aust-agder flyttet 2121 personer i fjor fra en til en annen kommune i fylket, og 3909 flyttet ut av Aust-agder.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyr­å gikk det i fjor mange flyttelass sørover på E 39 fra Rogaland.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyr­å gikk det i fjor mange flyttelass sørover på E 39 fra Rogaland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway