Fædrelandsvennen

Verden lukker øynene

Jemen står overfor verdens verste humanitære krise, men verden har i stor grad lukket øynene, advarer FN. Norge øker nå hjelpen til landet.

- NTB

Tirsdag åpnet FNS generalsek­retær António Guterres en giverlands­konferanse for Jemen i Genève, i håp om å få flere til å innse hvilket drama som utspiller seg i det krigsherje­de landet.

Ifølge FN er 18,8 millioner mennesker i Jemen helt avhengig av nødhjelp utenfra for å overleve, men hjelpen uteblir.

FN ba tidligere i år medlemslan­dene om 18 milliarder kroner for å dekke hjelpebeho­vet i Jemen, men har hittil bare fått tilsagn om 15 prosent av dette.

Norge øker i år støtten til landet til 212 millioner kroner, nærmere 100 millioner kroner mer enn i fjor, opplyser Utenriksde­partemente­t.

– Den humanitære situasjone­n i Jemen er svært dramatisk, og sivilbefol­kningen utsettes hver dag for store lidelser, sier utenriksmi­nister Børge Brende, som deltok på giverkonfe­ransen i Genève.

Massive angrep

Jemenittis­ke Houthi-opprørere med støtte fra deler av regjerings­hæren grep makten i Jemens hovedstad Sana i september 2014 og drev landets sunnimusli­mske president Abd-rabbu Mansour Hadi i eksil.

Noen måneder senere gikk Saudi-arabia til krig mot de sjiamuslim­ske opprørerne, i spissen for en Usa-støttet regional koalisjon. Siden er minst 10.000 mennesker drept, 40.000 såret og 3 millioner drevet på flukt.

Saudi-arabia opplyser at det er gjennomfør­t 90.000 flyangrep mot mål i Jemen siden mars 2015, og krigshandl­ingene gjør det svært vanskelig for hjelpeorga­nisasjoner å nå fram til dem som trenger det.

Trenger fredsløsni­ng

– Verden må øke den humanitære bistanden til Jemen nå som millioner av mennesker står i fare for å dø av sult, sier generalsek­retær Jan Egeland i Flyktningh­jelpen.

Han er særlig bekymret over kampene som nå pågår ved havnebyen Hudaydah, der 80 prosent av landets import losses.

– Dersom kampene spres og eskalerer, er det fare for at hjelp og import gjennom havnen i Hudaydah stopper opp, det vil sette millioner av sivile liv i fare, sier Egeland.

Flyktningh­jelpen ber regjeringe­r og aktører med innflytels­e over partene i konflikten presse fram en fredsprose­ss.

– Finansieri­ng alene vil ikke løse de underligge­nde årsakene til denne katastrofe­n. Kun en omfattende og inkluderen­de fredsprose­ss vil kunne snu utviklinge­n og skape trygge liv for befolkning­en i Jemen, sier Egeland.

alarmerend­e

FNS nødhjelpsk­ontor (OCHA) be- skriver situasjone­n i Jemen som alarmerend­e og får støtte fra FNS barnefond (UNICEF).

Nærmere 2,2 millioner barn er nå feilernært, og for en halv million av dem er situasjone­n kritisk. De risikerer en snarlig død dersom de ikke straks får hjelp og behandling, heter det i en felles kunngjørin­g fra UNICEF og FNS matvarepro­gram (WFP).

– Dersom ikke partene i konflikten og verdenssam­funnet gjør noe, er det alvorlig fare for en hungerkata­strofe og da vil enda flere barns liv henge i en tynn tråd, sier lederen for UNICEFS virksomhet i Midtøsten og Nord-afrika, Geert Cappelaere.

– Dette er kappløp mot tiden, sier han.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? 18,8 millioner mennesker i Jemen er ifølge FN helt avhengige av nødhjelp utenfra for å overleve, men hjelpen uteblir.
FOTO: NTB SCANPIX 18,8 millioner mennesker i Jemen er ifølge FN helt avhengige av nødhjelp utenfra for å overleve, men hjelpen uteblir.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway