Fædrelandsvennen

Malene er sjefen i kjøpmannsf­amilien

Malene Ueland har eid og drevet Rema 1000 Søgne siden hun var 24. På seks år har hun nesten doblet omsetninge­n.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no -

– Det har tatt tid å få opp omsetninge­n. Nå er vi på et nivå hvor det skal være mulig å tjene penger, sier Malene Ueland (31).

Moderat alder til tross, har hun vært eier og driver av Rema 1000 Søgne på Tangvall siden 2009. Faktisk var hun ikke mer enn 24 da hun tok over, men hadde allerede da seks års butikkerfa­ring fra Kiwi Langenes i boks.

At Fædrelands­vennen tar kontakt, skyldes Rema 1000 Søgnes påfallende pene, helt jevne omsetnings­utvikling. I 2011 endte inntektene på 34 millioner kroner. I 2016 hadde de vokst til 65,1 millioner – nesten det dobbelte. Planen er at tallet skal ytterliger­e opp.

KJØPMANNSF­AMILIEN

At Malene havnet i kjøpmannsy­rket og Rema-systemet, var ikke tilfeldig. Far, Peder Arild Ueland, drev Rema-butikk i Mandal i mange år og la inn et godt ord da butikken på Tangvall ble ledig – noe både Malene og pappa hadde håpet på. I dag jobber Peder (56) offisielt 60 prosent i datterens forretning, mens ryktene sier at den reelle stillingsa­ndelen er noe høyere.

Så hører det med til historien at Peders far igjen, altså Malenes bestefar, også var kjøpmann. Men det stopper ikke der heller: Malenes bror, Ditlef, jobber fullt (og vel så det) i butikken, det samme gjør Malenes samboer Svein Hauge. Og om ikke det var nok, så har Malenes eldste datter, Helle på seks, forlengst erklært at hun vil inn i samme yrke. Faktisk har hun begynt så smått allerede, med litt rydding og vasking. Selv om Malene drev butikken i hele 2016 og inntil nylig, har hun nå tatt seg permisjon etter å ha fått datter nummer to, Alma. (Hennes karrierepl­aner er ikke kjent ennå.)

Så er det jo et hektisk yrke, da. – Ja, det blir lange dager og behov for å være tilgjengel­ig hele døgnet. Desto bedre er det med familie både i og utenfor forretning­en, bemerker kjøpmann Malene Ueland.

– Også jenter er kjøpmenn, eller hva?

– Stemmer det!

– STANDARD På BUTIKKEN

– Hvor stor frihet har dere innen Rema-systemet til å påvirke egen lønnsomhet, når fortjenest­en på varene i all hovedsak er gitt?

– For det første har vi jobbet målbevisst over lang tid med å få opp omsetninge­n. Det gjelder å holde god standard på butikken. Hos oss dreier det seg ikke minst om frukt og grønt og ferskvarer. Vi kan også påvirke hvordan varene eksponeres og yte service, svarer Malene.

Far Peder supplerer: – Kostnader og svinn må styres knallhardt. Nasking må hindres og vi må unngå å bestille varer som ikke blir solgt. Varer som nærmer seg utløpsdato selges unna til halv pris, eller de fryses ned og gis til Filadelfia. Ekstremt lite blir kastet: mest skadet frukt.

– Rema har fått en del ubehagelig oppmerksom­het grunnet «bestevenns­trategi» og Æ-appen. Hvordan opplever dere det?

– Vi kan bare gjøre så godt vi kan. Det er i butikken det skjer, svarer Malene Ueland, alvorlig.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Familiebed­rift under Rema-paraplyen på Tangvall. F.v. Peder Arild Ueland, deretter hans datter Malene Ueland, som er butikksjef og -innehaver. Hun har Alma på seks uker i armene og Helle på seks år ved sin side. Bak står Ditlef Ueland (Malenes bror) og...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Familiebed­rift under Rema-paraplyen på Tangvall. F.v. Peder Arild Ueland, deretter hans datter Malene Ueland, som er butikksjef og -innehaver. Hun har Alma på seks uker i armene og Helle på seks år ved sin side. Bak står Ditlef Ueland (Malenes bror) og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway