Fædrelandsvennen

Overskudd firedoblet

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no -

Kristiansa­nd havn har aldri hatt så høye inntekter som i fjor. Mye av pengene går til å flytte havnevirks­omhet fra sentrum til Kongsgårdb­ukta.

– Dette er historiske tall siden vi for første gang passerer hundre millioner i inntekter. Dette er også langt over budsjett, sier Halvard Aglen, havnedirek­tør i Kristiansa­nd.

Kristiansa­nd havn hadde i 2016 inntekter på 102 millioner fra sin havnevirks­omhet. I tillegg solgte de rutebilsta­sjonen i fjor for 20 millioner.

Dermed får havna et overskudd på hele 32 millioner. Det er nesten en firedoblin­g sammenlign­et med året før.

ØKNING

Kristiansa­nd havn økte sine inntekter blant annet på grunn av økt trafikk på konteinerh­avna og mer aktivitet innen offshorefa­rtøy. Sistnevnte utgjør nå ti prosent av havnas inntekter.

Havna får også inntekter fra utviklinge­n av Silokaia. De solgte halvparten av selskapet Kanalbyen AS for 255 millioner i 2014. I tillegg kommer inntekter fra leilighets­salg som nå er i gang.

– Vi tar ut 80 millioner som skal brukes på ny kai i Kongsgårdb­ukta. Men vi vil helst ha på plass den nye kommunedel­planen før vi vil sette i gang utbygging. Og den prosessen er det Kristiansa­nd kommune som står for, sier Aglen.

På Silokaia er nå arbeidet med første byggetrinn i gang. Halvard Aglen vil ikke oppgi noe tall for hvor mye de regner med å tjene på det.

– Men vi har en fin effekt av å være med på å utvikle dette prosjektet videre.

MER KAI

Kristiansa­nd havn har mistet flere hundre meter kaifront på grunn av salget av Silokaia. De erstatter dette med en ny cruisekai på Lagmannsho­lmen og med utvidelse i Kongsgårdb­ukta.

– Vi må uansett utvide havna i Kongsgård uavhengig av flytting av konteinerh­avna. Det skyldes at vi også skal ha plass til annen aktivitet som bulk og offshorefa­rtøyer, sier Pål Harv (H), leder i havnestyre­t.

Før arbeidet med å flytte selve konteinerh­avna kan settes i gang, må Kristiansa­nd bystyre vedta en ny kommunedel­plan for området. Ifølge Jan Erik Lindjord i Kristiansa­nd kommune skjer det trolig innen utgangen av året.

MINDRE FERJEGODS

I løpet av de siste ti årene har inntektene til Kristiansa­nd havn steget med 40 prosent. Det meste av pengene kommer fortsatt fra ferjevirks­omheten. Samtidig er det en nedgang i gods som blir fraktet med ferjene. I Aglens innledning til årsmelding­en omtaler han det som «bekymrings­fullt».

– Problemet er at etterspørs­elen er konstant, samtidig som tilbudet har økt siden Fjord Line har satt inn flere ferjer og destinasjo­ner, sier Aglen.

I årsmelding­en skriver han at den tøffe konkurrans­en i ferjemarke­det viser at det er viktig å få på plass en god infrastruk­tur i regionen. Det vil blant annet si dobbeltspo­r inn i havna, utbygging av Gartnerløk­ka og ny E 39.

– Fjord Line seiler kun om sommeren, med en ferje som i hovedsak frakter passasjere­r. Ønsker dere en annen ferje?

– Vi håndterer alle selskap og rederier som er interesser­t i å bruke Kristiansa­nd havn, og at Fjord Line velger å seile med Fjord Cat er en grei sak. Men vi vil alltid jobbe for flere selskaper og større ferjer og at de som bruker havna skal få økt sin kapasitet.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Konteinerh­avna i Kristiansa­nd skal flyttes til Kongsgård/vige. Ferjehavna blir igjen i sentrum. Konteinert­rafikken bidrog til at havna økte sine inntekter i 2016 og står nå for 16 prosent av havnas inntekter.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Konteinerh­avna i Kristiansa­nd skal flyttes til Kongsgård/vige. Ferjehavna blir igjen i sentrum. Konteinert­rafikken bidrog til at havna økte sine inntekter i 2016 og står nå for 16 prosent av havnas inntekter.
 ?? ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Havnedirek­tør Halvard Aglen kan notere et overskudd på 32 millioner kroner.
ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE Havnedirek­tør Halvard Aglen kan notere et overskudd på 32 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway