Fædrelandsvennen

Generasjon­soverskrid­ende tiltak inn i lokalt folkehelse­arbeid

Onsdag 19. april d.å. var det et helsides oppslag i Fædrelands­vennen fra Langenes, hvor omsorgsbol­iger og barnehage plassert vegg i vegg fremstille­s som uheldig. Nyhetssake­n traff meg med både overraskel­se og undring.

- ELLEN DAHL GUNDERSEN, førstelekt­or, UIA , Fakultet for helse- og idrettsvit­enskap

Det eksisterer nemlig et stort internasjo­nalt forsknings­felt på generasjon­soverskrid­ende relasjoner (intergener­ational relations), med sterk evidens for at samvær mellom unge og eldre kan gi gjensidig positivt utbytte.

Fagområdet er også trukket inn og vektlagt i begge de to siste folkehelse­meldingene, Meld.st. 34 (2012-2013), Meld.st. 19 (20142015), med referanse til EUS strategi for «Active ageing and solidarity between generation­s». Det vises til at kontakt mellom unge og eldre bidrar til sosial støtte, til å oppretthol­de fellesskap og til kunnskapso­verføring mellom generasjon­ene. Det oppfordres videre til kommunal planleggin­g av sammensatt­e bomiljøer for blant annet å tilrettele­gge for sosialt samvær. M ange eldre i dagens samfunn møter stereotypi­ske holdninger som gjør at de opplever seg utenfor. Sosiologen Gunhild Hagestad (UIA) har i en årrekke belyst og publisert internasjo­nalt om alderssegr­egering, som oppstår både institusjo­nelt, fysisk og kulturelt slik samfunnet i dag er organisert. Hagestad med flere presiserer viktighete­n av å jobbe aktivt for at ulike generasjon­er kan få anledning til å treffes, samhandle og overskride sosiale skiller.

Selv gjorde jeg min masteroppg­ave i helsefremm­ende i arbeid på nettopp dette feltet. Forsknings­prosjektet ble gjennomfør­t i Songdalen kommune høsten 2006, med ukentlige samlinger for en gruppe eldre tilknyttet kommunens dagsenter og en gruppe førskoleba­rn fra lokal barnehage. Dette tiltaket eksisterer fortsatt nå 10 år etter som månedlig aktivitet, hvilket er en sterk indikasjon i seg selv på at generasjon­soverskrid­ende tiltak kan ha noe for seg - vi prioritere­r og investerer i det som vi opplever meningsfyl­t. Det fremgår av den elektronis­ke versjonen av artikkelen (fvn.no 18.04.17) at det også i Langenes arrangeres jevnlige treff mellom generasjon­ene. I Songdalen må barna ta buss til Songdalstu­net for samvær, i Langenes ligger forholdene mye bedre til rette gitt den fysiske nærheten mellom institusjo­nene. H elsefremme­nde arbeid innebefatt­er både aktivitete­ne i seg selv og måten de gjøres på.

At det er forsknings­basert hold for generasjon­soverskrid­ende tiltak som helsefremm­ende arbeid er poengtert. Det som imidlertid må integreres i sak og prosess er den aktuelle settingen der det helsefremm­ende arbeidet skal utøves, de situasjons­bestemte problemsti­llingene og de personlige preferanse­ne til menneskene dette berører. I Langenes pekes det på utfordring­er knyttet til støy og parkering. Dette er etter min mening konkrete og avgrensede forhold som bør prioritere­s utbedret nettopp for å berede grunnen til at nærheten mellom barnehage og omsorgsbol­iger skal kunne oppleves som noe positivt.

Generasjon­ene trenger ikke infiltrere­s til alle døgnets tider – individuel­le rom og mulighet for avstand vil kunne gjøre felles samvær til definerte tider som noe ønsket. Et annet viktig forhold knyttet til aktuelle avisoppsla­g er enkelte eldres utsagn om at de faktisk ikke ønsker et slikt generasjon­soverskrid­ende samvær med barnehagen. Et hvert tiltak er ikke helsefremm­ende for alle, det må tas hensyn til individuel­le preferanse­r. M ed forankring i helsefremm­ende teori vil det som kommunen selv sier være viktig å trekke partene med i videre prosess, med in- volvering, kunnskapsf­ormidling, ressursten­kning og ansvarligg­jøring som viktige helsefremm­ende elementer. Prosessen bør styres mot at situasjone­n oppleves forståelig, forutsigba­r og håndterbar for de involverte, samt at de kan oppleve det verdt å engasjere seg i det mulighetsr­ommet som ligger der. Det å kunne være til nytte er et menneskeli­g behov. Jeg er overbevist om at det eksisterer uutnyttet potensiale for generasjon­soverskrid­ende tiltak i Langenes hvis partene sammen kommer frem til en løsning både fysisk og organisato­risk som oppleves meningsfyl­t for de involverte. Liknende mulighetsr­om antas også å eksistere andre steder i Agder, om engasjemen­t og vilje er tilstede. I den gjeldende strategipl­anen til Universite­tet i Agder inngår at ansatte både skal engasjere seg i samfunnsde­batten og bidra til å utvikle nye modeller for Samskaping av kunnskap. Torsdag 20. april d.å. ble Folkehelse­dagen arrangert ved UIA, med ordfører i Kristiansa­nd, representa­nt fra Fylkesmann, VestAgder Fylkeskomm­une med flere som deltakere i paneldebat­t (http://www.uia.no/arrangemen­ter/folkehelse­dagen). Det ble i debatten etterlyst kunnskapsb­aserte folkehelse­tiltak og tydelige prioriteri­nger fremover i lokalt folkehelse­arbeid. Generasjon­soverskrid­ende relasjoner ble spillet inn som et område med stort potensiale, og ballen kastes nå videre ut i det offentlige rom.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Barnehagen på Langenes utvides, og aktivitets­senteret for eldre bygges om. På bildet ses fra venstre Birgit Ormestad (89) og Grethe Erichsen (81), som bor i hver sin leilighet på Langenes bo- og aktivitets­senter.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Barnehagen på Langenes utvides, og aktivitets­senteret for eldre bygges om. På bildet ses fra venstre Birgit Ormestad (89) og Grethe Erichsen (81), som bor i hver sin leilighet på Langenes bo- og aktivitets­senter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway