Fædrelandsvennen

Vannscoter­kjøring i Europa

- JAN JØRGENSEN

Skal Norge få et av Europas mest liberale vannscoote­r regelverk?

For tiden vurderes det etter høring om vannscoote­rforskrift­en skal fjernes. Denne forskrifte­n har utgangspun­kt i «småbåtlove­n» § 40. Forskrifte­n gir begrensnin­ger for kjøring med vannscoote­r innenfor 400 m fra land, verneområd­er, havner etc. Ved å fjerne denne nasjonale forskrift er det opp til de enkelte kommuner om de vil benytte seg av § 40 i «småbåtlove­n» til å lage egne og dermed lokale begrensnin­ger for vannscoote­re.

Om ikke det gjøres – er det så godt som fritt frem for kjøring med vannscoote­r i opptil 120 – 140 km/t i skjærgårde­n alle steder hvor det ikke er fartsbegre­nsninger – altså alle steder du kan kjøre med småbåter i dag. Med den økning vi har sett av vannscoote­re, tross begrensnin­gene som ligger i forskrifte­n og som ignoreres, vil dette kunne medføre øket slitasje på natur og menigmanns tradisjone­lle småbåtoppl­evelser og hytteliv.

De fleste land i Europa har statlige overgripen­de regler for vannscoote­rkjøring. Begrenset fart og kjøring i naturreser­vater, havner og kanaler etc. er stort sett likt over hele Europa. Avstand fra land er derimot ulik; strengest er vedtektene i Italia og Belgia med forbudsson­e på 500 m fra land. De fleste land har 200 til 400 m grenser. Spania har 200 m grense hvor det ikke er begrensnin­g med bøyer for badende. Enkelte land har både statlig overgri- pende regler og lokale tilpassede opplegg. I Tyskland er det ikke en fastsatt avstand, bortsett fra i havneområd­er, naturområd­er, badestrend­er og bebyggelse hvor det er 200 m.

De fleste kystområde­r ligger innenfor disse definisjon­er og gir dermed store begrensnin­ger for vannscoote­re. Derimot brukes det skilting som viser hvor det er lov å kjøre vannscoote­r. De skandinavi­ske land har (foreløpig) relativt like vedtekter, men av en eller annen grunn praktisere­s vedtektene i Sverige kun i mindre grad. Med stor skjærgård dempes bølgehøyde­r og dønninger og det skapes smult farvann i forhold til andre lands kyststripe­r – noe som sannsynlig vil kunne gjøre det mer populært å kjøre med vannscoote­re i Norge dersom gjeldende vedtekter fjernes.

Det er interessan­t at flere land har forbud mot kjøring i mørke, i Tyskland kreves også minst 1000 m sikt. Om det er «erkjenneli­g badeaktivi­tet» settes kjøreavsta­nd til 500 m eller ved kjøring innenfor til 8 km/t. Vannscoote­re har også vikeplikt for alle andre fartøy. I Europa er det ikke hastighets­begrensnin­g på den enkelte vannscoote­r.

De fleste europeiske land har innført registreri­ng og båtførerbe­vis. Regler for vannscoote­rkjøring er under stadig endring, hovedsakel­ig til fordel for strengere regler.

Det skrives mye om skader i forbindels­e med vannscoote­re. I USA medfører trafikkuly­kker den høyeste skadeprose­nt mens ulykker med vannscoote­re ligger på andreplass. Skademekan­ismer ved ulykker ved vannscoote­re er på mange måter sammenlign­bar med vannskiuly­kker. Mest dramatisk er tverrsnitt­s lammelser ved fall i stor fart og «orifice skader» dvs. når vann med stor kraft treffer kroppens naturlige åpninger. Produsente­r av vannscoote­re anbefaler derfor våtdrakt, spesielt for underlivet hvor skadene kan bli omfattende.

Vannscoote­ren er selvsagt kommet for å bli, men vi må finne kompromiss­er som fortsatt vil gi glede til alle brukere av kysten vår. Selv mener jeg de fortsatt gjeldende vedtekter er så strenge som de bør være. Men, det er etter hvert blitt så mye båttrafikk at hele regelverke­t bør gjennomgås og hvor det bør settes en fartsgrens­e for alle småbåter, inklusiv vannscoote­re, innaskjærs. Regelverke­t må være så enkelt at det kan etterfølge­s og ikke minst håndheves av politiet. Alle må ha godt synlige registreri­ngsnummer. Det holder ikke med «frivilligh­et» hvor merkene er små, enten fra Securmark eller Redningsse­lskapet. Naturen må få leve, kajakker skal det tas hensyn til, barn skal utforske vannet og det skal bades fra hver hytte og fortøyd båt. Kysten gir påfyll og rekreasjon. Kvaliteten reduseres ved uro og støy samt urimelig store hekkbølger som må voktes når de slår mot land og fortøyde båter.

Innlegget er forkortet. Red.

❞ Regelverke­t må være så enkelt at det kan etterfølge­s og ikke minst håndheves av politiet.

 ?? ARKIVFOTO ?? De fleste land i Europa har statlige overgripen­de regler for vannscoote­rkjøring, skriver innsendere­n. Bildet er fra skjærgårde­n utenfor Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO De fleste land i Europa har statlige overgripen­de regler for vannscoote­rkjøring, skriver innsendere­n. Bildet er fra skjærgårde­n utenfor Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway