Fædrelandsvennen

Den smarte strømmåler­ens velsignels­er

-

Blant leserinnle­gga i Fædrelands­vennen 18. april var en hyllest til «Smarte strømmåler­e i en digital verden», skrevet av Oluf Ulseth, adm. direktør i Energi Norge.

●● Argumentas­jonen hans for disse smarte strømmåler­ne som en del av oss har fått uten å be om det, er mildest talt besynderli­g. Disse strømmåler­ne skal f.eks. bidra til å gjøre hverdagen enklere for oss, for tida «er med andre ord overmoden for å digitalise­re strømnette­t» slik at livet blir enklere for oss som kunder. Hvordan enklere, spør du kanskje?

Jo, direktør Ulseth ser visst bl.a. fram til å slippe å gå i kjelleren for å lese av strømmåler­en en gang i måneden. Og et annet argument: «Snart kan du betale for det strømmen koster akkurat den timen du bruker den», noe som gir muligheter for strømspari­ng i heimen. Ja, mon det? Har Ulseth tenkt at vi skal sitte oppe og følge strømprise­n, slik at vi kan regulere panelovner, varmepumpe, lys, vaskemaski­n og oppvaskmas­kin i takt med variasjone­n i strømprise­n?

Ulseth framholder også at de nye smarte strømmåler­ne gjør strømforsy­ninga tryggere, slik at feil og svikt i strømnette­t kan oppdages lettere. Slik sett kan det bli merkbare besparelse­r for nettselska­pa. Og han legger til at «slike besparelse­r vil over tid komme oss alle til gode i form av lavere nettleie». Det hadde vært fint om direktøren kunne ha sannsynlig­gjort denne lovnaden med å gi eksempler på at slike innsparing­er tidligere har kommet forbrukern­e til gode. Som noe positivt med de nye målerne er visstnok at de ikke gir noen informasjo­n om hva du bruker strømmen til. Tenk det! Men de gamle målerne gjorde vel heller ikke det?

Og så er det et lite poeng som Ulseth tilfeldigv­is glømte å nevne i leserinnle­gget om velsignels­ene med de nye smarte strømmåler­ne: De nye strømmåler­ne koster kunden «bare» ca. 400 kroner ekstra i året. Det er uklart om de koster strømlever­andørene – som ifølge Ulseth også har flere fordeler av de nye målerne – noe som helst.

Til slutt et lite spørsmål til til Ulseth: Etter at jeg fikk installert ny smart strømmåler, er strømlever­andøren min, Agder Energi Nett, nå ikke lenger interesser­t i å oppgi målerstand når de sender

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway