Fædrelandsvennen

Ingen grunn til å snu

- ANNIKEN HAUGLIE (H), arbeids- og sosialmini­ster

Forbundsle­der Jørn Eggum i Fellesforb­undet og Jonny Simmenes, leder for Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT), kritiserer regjeringe­ns bruk av anbud på attførings­feltet (19.04).

●● Påstanden om at anbudsutse­tting har ført til både monopolise­ring og kommersial­isering av markedet for arbeidsmar­kedstjenes­ter er å snu ting på hodet. Det er det motsatte som har skjedd. Før regjeringe­ns endringer var det fullstendi­g fravær av konkurrans­e i dette markedet. Det var de samme bedriftene som år etter år hadde enerett på å levere tjenester. Jeg skjønner at organisasj­oner som organisere­r ansatte innenfor attførings­bedriftene, som FLT er et eksempel på, ønsker å beholde monopolet sitt på dette tjenesteom­rådet - og at de derfor ikke ønsker konkurrans­e. Men i en anbudskonk­urranse er det de beste leverandør­ene som får jobben.

La det ikke være tvil: De gode attførings­bedriftene vinner anbud. Disse bedriftene utgjør halvparten av alle leverandør­ene på markedet. Det vil ikke jeg kalle å bli presset ut av markedet, slik Eggum og Simmenes karakteris­erer det.

Ved bruk av anbudskonk­urranser må bedriftene med jevne mellomrom dokumenter­e og vise i praksis at man er i stand til å levere kvalitativ­t gode arbeidsmar­kedstjenes­ter. Anbudsutse­tting sikrer at ulike leverandør- og kompetanse­miljøer kan konkurrere på like vilkår. Leverer man ikke gode nok tjenester, vinner man ikke nye anbud.

Det ligger en grundig prosess bak utvelgelse­n av leverandør­er i en anbudskonk­urranse. Attførings­bedriftene­s støttespil­lere hevder med jevne mellomrom at bruken av anbud fører til et svekket tilbud for brukerne, og til at færre kommer i arbeid. Vi har ingen dokumentas­jon som underbygge­r påstandene.

Det er ingen skam å snu, skriver Eggum og Simmenes. Mitt svar til det er: Det er ingen grunn til å snu.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway