Fædrelandsvennen

Bibeltolkn­ing og livserfari­ng

- RUNAR FOSS SJÅSTAD, sokneprest

Da Silva og Fjeld skriver «Dette er kjernen i vår argumentas­jon. Det er bibeltolkn­ingen som til sist skal begrunne de endringer som gjøres, ikke livserfari­ngen».

●● Jeg er enig i at det bør være bibeltolkn­ingen primært som til sist skal begrunne de endringer som gjøres. Samtidig er livserfari­ngen også et sekundert redskap i teologien, og dog også svært vik- tig. I mitt tilfelle er det primært bibelen selv som har skyld i at jeg har endret syn på enkelte lærespørsm­ål, og at jeg i dag har et delvis liberalt bibelsyn.

La meg forklare kort. Jeg har en variert bakgrunn. Etter å ha studert bibelen først med to år bibelskole i trosbevege­lsen, pluss tre år på Ansgar teologiske høgskole og tre år på Misjonshøg­skolen, til sammen 8 år med studering av bl.a. Bibelen, og i tillegg jobber jeg med bibeltekst­er nesten daglig i min prestegjer­ning. Og gjennom min varierte vandring har jeg alltid forsøkt å være oppriktig. Og i min søken etter svar, har jeg funnet både gode svar og dårlige svar, også i møte med Bibelen. Bibelen er ingen Gud, men den gir oss svar på det viktigste iht til Gud og troen. Samtidig er dette ambivalent siden Bibelen inneholder det mest fantastisk­e og det mest grusomme. Derfor krever den at den leses grundig gjennom ulike metoder.

Bibelen er motsetning­sfull på noen områder. Dette må vi forsøke å leve med. For øvrig holder Bibelens vitnesbyrd om Jesus troverdigh­et. Derfor kan vi tro på Jesus som vår Frelser. Bibelens sentrum holder for meg, derfor er jeg kristen. Men siden bibelen særlig er motsetning­sfull vedr. menneskesy­n, gudsbilde, etikk og moral, må jeg som ansvarsbev­isst teolog og prest peke på det som er av det gode i bibelen. Og det gode er kort sagt; Guds kjærlighet til oss i Jesus Kristus, og nestekjærl­igheten i tro og liv. Hvis man ikke gjør en sileproses­s fra sentrum til periferi i møte med skriftene ser man heller ikke skogen for bare trær.

La meg derfor si det med klarhet at bibelen er absolutt ingenting verdt uten kjærlighet i hjertet og sunn fornuft i hodet. Mao er jeg imot all form for radikalise­ring og ekstremism­e uansett religion eller ei. Og man kan aldri bruke Bibelen til å rettferdig­gjøre ekstrem tro og lærdom med å si, «Det står i bibelen», «det står i Guds ord». I dette farvannet må det navigeres klokt. Den eneste form for radikalite­t som er av det gode er radikal nestekjærl­ighet. Og den er i Jesus. Elsk din neste, «og gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway