Fædrelandsvennen

Maria Magdalena

- JOHANNES ISDAHL AUSTGULEN

Under påskens dramatiske hendelser som utspilte seg i Jerusalem for ca 2000 år siden er det en kvinne ved navn Maria Magdalena som står sentralt hos de fire evangelist­eskriverne i Det nye testamente­t.

●● Hvem var denne kvinnen? Hennes opprinnels­essted skal ha vært byen Magdala ved Genesarets­jøen, derfor har hun fått tilnavnet Magdalena. Hun var en av flere kvinner som fulgte Jesus på mange av hans ferder. Noen av disse kvinnene er nevnt med fornavn i bibelen, mens alle de fire evangelien­e omtaler Maria med tilnavnet Magdalena.

Det synes helt klart at hun var en av dem som sto Jesus nær som en god venn og tilhenger. Markus og Lukas forteller at Jesus hadde drevet syv onde ånder ut av henne. Dette har det vært spekulert mye omkring, og en har også blandet sammen Maria med det som fortelles i Lukas 7, 37-38 om “synderinne­n” som vætet Jesu føtter med sine tårer for deretter å tørke ham med håret sitt.

Dermed har Maria Magdalena fått ord på seg for å ha vært en prostituer­t, noe som der ikke finnes dekning for i noen av evangelien­e. “Synderinne­n” var en helt annen kvinne som ikke var i Jesu følge, men også hun fikk sine synder tilgitt. Hva med disse syv onde åndene som ble drevet ut av Maria Magdalena? Her kan det være tale om reelle ånder. En annen mulighet er at hun slet med en psykisk lidelse som hun ble helbredet for av Jesus. Fra egen Afrika-erfaring er jeg vel kjent med at psykiske lidelser kunne bli omtalt som onde ånder.

Under de dramatiske dagene i Jerusalem da Jesus gjennomgik­k sin lidelse og død, var Maria Magdalena en av de trofaste personene som ikke vek unna. Og så kommer vi frem til oppstandel­sesdagen og den tomme grav. Evangelist­en og disippelen Johannes forteller at det var hun som først møtte den levende og oppstandne Jesus – og som fikk i oppdrag av ham å fortelle om hans oppstandel­se til disippelfl­okken. Hun gikk straks av- sted, og på denne måten ble Maria Magdalena den aller første personen som forkynte Det Glade Budskap; “Jeg har sett Herren,” altså den levende Kristus. Den dag i dag er ordet om den oppstandne Kristus kjernen i all forkynnels­e. Motforesti­llinger til kvinners rett til å ha forkynnert­jeneste blekner når en tenker på at Mesteren selv valgte nettopp kvinnen Maria Magdalena til å forkynne det oppstandel­sesbudskap­et som verdens kristne kirkesamfu­nn feirer hver eneste påskedag.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway