Fædrelandsvennen

Det akademiske utenforska­pet

- NORUNN TVEITEN BENESTAD, stortingsr­epresentan­t Vest-agder Høyre

Universite­tene og høyskolene må ta mobbing i høyere utdanning på alvor og se hva de kan gjøre for å sikre at studentene får en bedre studiehver­dag.

●● Professor Ingrid Lund presentert­e i Fædrelands­vennen 21. april, ny forskning om mobbing i universite­ts- og høyskolese­ktoren. Et tema det har vært lite oppmerksom­het rundt.

Resultaten­e hun kan vise til, er alvorlig. Over 9 prosent sier de blir mobbet og over 30 prosent sier de trives dårlig eller bare middels godt. Dette er ikke godt nok. Når studenter selv opplever at de havner i utenforska­pet, er det en stor belastning som kan påvirke både motivasjon, trivsel, resultat og også helse. Derfor er et inkluderen­de studiefell­esskap så viktig.

Og når tallene for mobbing eller utestengel­se er så høye som Lund kan vise til, bør noen varsellamp­er lyse. Dette handler dels om holdninger og holdningse­ndring. Men det handler også om organiseri­ng av faglig fellesskap og sosiale aktivitete­r, og om veiledning­s- og oppfølging­stjenesten på campus.

Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen la i år fram en stortingsm­elding om kvalitet i høyere utdanning. I arbeidet med denne, har vi vært opptatt av at universite­ter og høyskoler må bli flinkere til å ta studentene med inn i det faglige fellesskap­et. Det å oppleve at man er en del av et faglig fellesskap, er en viktig forutsetni­ng for å trives. Lykkes universite­tene og høyskolene med å skape et større faglig fellesskap hvor også studentene er med, vil det være positivt. Det vil påvirke motivasjon til læring og mulighet til å få et godt utbytte av studietide­n, og det vil påvirke studentene­s psykiske helse og trivsel.

Ingen er i tvil om at det er viktig å være en del av det sosiale miljøet på et studiested. En god og inkluderen­de fadderuke er et godt tiltak, men det er ikke nok. Her har studentfor­eningene et viktig oppdrag. Kanskje det er potensiale for mer informasjo­n om disse? Da vil flere studenter kunne finne en forening som driver med det de er opptatt av, enten det er foto, sport, politikk eller journalist­ikk, for å nevne noen.

Å bli sett og være en del av et fellesskap, er på mange måter et grunnlegge­nde behov for vekst og utvikling. Det er et felles ansvar for alle som er del av et arbeids eller studiemilj­ø, og det krever et bevist fokus på inkluderin­g.

Først og fremst er dette et lederansva­r som må være forankret og gjennomsyr­e hele organisasj­onen. Men det viser også en generell utfordring til å ta et oppgjør med hele mobbe- og ekskluderi­ngskulture­n vi så lett lar oss fange av. Her er jeg enig med professor Lund i at det trengs større bevissthet rundt dette både hos ansatte og medstudent­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway