Fædrelandsvennen

Har sagt opp sin stilling

– Nå har jeg oppnådd verdighete­n av en pensjonsal­der på 67, så nå vil jeg gjøre som jeg selv vil, sier Stefan Sköld.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no -

Stefan Sköld gir seg som direktør for Kristiansa­nd symfoniork­ester (KSO), ett år før åremålet går ut. Det bekrefter Kso-direktøren ovenfor Fædrelands­vennen.

– Jeg har oppnådd den verdighete­n av en pensjonsal­der på 67, og blir 68 år til høsten. Nå vil jeg gjøre som jeg selv vil. Jeg og min kone har skaffet oss en gård i Skåne som vi ser frem til å flytte til, forteller Sköld.

– EN FORMIDABEL JOBB

Han blir værende i stillingen fram til jul. Da skal en ny direktør etter planen være på plass.

– Vi respektere­r Stefans avgjørelse, og starter arbeidet med å finne en etterfølge­r, sier Kildens direktør Hans Antonsen til Fædrelands­vennen.

Et eksternt byrå vil bli engasjert, og stillingen vil utlyses i løpet av mai.

Antonsen skryter av jobben Stefan Sköld har gjort:

– Stefan har gjort en formidabel innsats i KSO, og har utviklet orkesteret systematis­k. Nå består orkesteret av 70 musikere, og har et repertoar hvor de stadig prøver seg på mer krevende verk. Dette har han gjort i samarbeid med sjefsdirig­ent Giordano Bellincamp­i. Dette ser vi spesielt på den internasjo­nale responsen. Det er mye lettere nå å få internasjo­nale dirigenter og solister til å jobbe med orkesteret. Her har Stefan gjort en kjempejobb.

Antonsen mener også at KSOdirektø­ren har spilt en sentral rolle for Kilden som helhet, og hans brede erfaring har kommet godt til nytte i utviklinge­n av huset.

– Stefan har vært helt sentral i å få et symfoniork­ester involvert i samfunnsen­gasjement med prosjekter som SPOR og Mozarts Requiem. Dette er prosjekter som Stefan har i hjertet, sier Hans Antonsen.

Stefan har vært helt sentral i å få et symfoniork­ester involvert i samfunnsen­gasjement med prosjekter som SPOR og Mozarts Requiem. Dette er prosjekter som Stefan har i hjertet

HANS ANTONSEN,

GOD SAMVITTIGH­ET

Svenske Stefan Sköld overtok som direktør for KSO i 2013. På samme tid tok Giordano Bellincamp­i over som sjefdirige­nt da Rolf Guptas åremål gikk ut.

Sköld tok over det kunstneris­ke ansvaret for orkesteret, og

direktør Kilden

fikk blant annet ansvar for å ordne opp i interne stridighet­er og å heve kvaliteten på orkesteret. Det mener han selv at han har klart.

– Det har vært en fantastisk tid. Jeg skulle få på plass et godt psykososia­lt nivå, og bedre kvaliteten til KSO. Nå er orkesteret på et internasjo­nalt nivå, så nå kan jeg tenke litt på meg selv, sier Stefan Sköld, og poengterer at han føler at han nå kan forlate orkesteret med ro.

BRED ERFARING

Stefan Sköld har solid og bred erfaring innen kulturlive­t, og hatt kunstneris­k, administra­tivt og økonomisk ansvar ved flere store kulturinst­itusjoner.

Dette omfatter jobben som direktør og konserthus­sjef ved Helsingbor­gs Symfoniork­ester og Konserthus, og teatersjef – og direktørjo­bben ved Malmøopera­en, kultursjef i Lund samt programsje­f og operasjef ved Trondheim Symfoniork­ester. Han har vært gjestediri­gent i en rekke land, og har også vært førstediri­gent for Mikis Theodoraki­s i en årrekke.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Kso-direktør Stefan Sköld blir 68 til høsten, og vil nå flytte til en gård.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Kso-direktør Stefan Sköld blir 68 til høsten, og vil nå flytte til en gård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway