Fædrelandsvennen

Ropstad åpner ikke for Ap

Arbeiderpa­rtiet vil fjerne K-en i KRLEfaget, men for Kjell Ingolf Ropstad er det ikke bare én bokstav som blokkerer for et regjerings­samarbeid med Ap.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Krfs Kjell Ingolf Ropstad vil styre med Høyre. Han tror heller partiet går i opposisjon enn å samarbeide med Ap.

– Vi har et klart landsstyre­vedtak på at vi ønsker å komme i regjering. Men vi ønsker å styre med Høyre og flest mulig sentrumspa­rtier, sier stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad.

– Og jeg har veldig sterk tro på at vil være mulig, understrek­er 31-åringen fra Aust-agder som før partiets landsmøte til helgen er innstilt som ny nestleder i KRF.

Det spekuleres flittig på om lederen, Knut Arild Hareide, er åpen for politisk flørt og mulig regjerings­samarbeid med Ap etter valget i høst, men Ropstad er ikke i det romantiske hjørnet:

– Får vi ikke til en ikke-sosialisti­sk regjering, går vi mest sannsynlig i opposisjon, sier han.

SORTERINGS­SAMFUNN

Det at Aps landsmøte sist helg vedtok å fjerne K for kristendom fra livssynsfa­get i skolen, utløste et skred av kritikk fra Krf-politikere.

En ullen formulerin­g om mindreårig­e asylbarn, pluss åpning for å konsekvens­utrede oljeboring utenfor deler av Lofoten er heller ikke søt musikk i Krfs ører.

– Enda mer alvorlig er at de vil innføre en såkalt Nipt-test for gravide, som kan påvise om fosteret har Downs syndrom, og som jeg frykter vil skape et sorterting­ssamfunn, sier Ropstad.

Selv om både K-en, som ble forhandlet inn i regjerings­erklæringe­n i 2013, og andre ømme punkter også kan være gjenstand for forhandlin­ger med Ap, er ikke det noe Ropstad ser som særlig aktuelt:

– Det er litt irrelevant når vi har vedtatt det vi har gjort. Vårt utgangspun­kt er at vi ønsker å danne en mindretall­sregjering med Høyre, sier han – vel vitende om at et flertall bestående av Høyre, KRF og Venstre ligger langt utenfor de fleste meningsmål­inger.

TROR På FRP-STØTTE

– Men det betinger støtte fra Frp, og de ønsker jo ikke å støtte en regjering de ikke er med i?

– Jeg vil bli overrasket om Frp heller vil støtte Støre enn Solberg, sier Ropstad.

Han mener ikke det vil bli spesielt problemati­sk å delta i en mindretall­sregjering:

– Jeg tror tvert i mot at en mindretall­sregjering med tyngdepunk­t i sentrum vil være mer styringsdy­ktig enn i dag fordi vi da kan samarbeide til flere sider. Bondevik II var også en mindretall­sregjering, minner han om.

PUNKT OG PRIKKE

Aller helst ville Ropstad hatt Senterpart­iet med på laget, men innser at partiets forhold til Høyre ikke er det hjerteligs­te for tiden.

At Høyre-leder Erna Solberg heller ikke flagger interesse for en Høyre-sentrum regjering, bekymrer ikke Krfs nye nestleder:

– Erna Solberg har bare én plan, og i det hun sier noe annet, vil dagens regjering være ferdig. Nå må vi vise respekt for velgerne og avvente valgresult­atet, sier Kjell Ingolf Ropstad og peker på at KRF viste den respekten også i 2013:

– I 2013 gikk vi til valg på at et ikke-sosialisti­sk flertall ville gi ny regjering, men vi ønsket ikke å sitte i regjering med Frp. Den oppskrifte­n har vi fulgt til punkt og prikke.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TONE SANDBERG ?? Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad er klar til å overta nestlederv­ervet i KRF, og tror på en sentrum-høyre-regjering: – Jeg har veldig sterk tro på at det vil være mulig, sier han.
ARKIVFOTO: TONE SANDBERG Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad er klar til å overta nestlederv­ervet i KRF, og tror på en sentrum-høyre-regjering: – Jeg har veldig sterk tro på at det vil være mulig, sier han.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jonas Gahr Støre er ikke aktuell regjerings­partner for Kjell Ingolf Robstad.
FOTO: NTB SCANPIX Jonas Gahr Støre er ikke aktuell regjerings­partner for Kjell Ingolf Robstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway