Fædrelandsvennen

Åpen om kreften

Marnardal-ordfører Helge Sandåker er kreftsyk. Nå har han et vanskelig valg om kreften skal behandles eller ikke.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no -

Helge Sandåker, ordfører i Marnardal

– Legene vil ikke komme med tydelige råd, og det skjønner jeg. Jeg er forelagt de valg jeg har og som jeg selv må ta, sier 62-åringen.

Han har valgt å være åpen om at han har fått prostatakr­eft og har skrevet om sykdommen på Facebook. Mandag formiddag hadde nær 300 personer ønsket ham all mulig lykke og bedring.

– Det varmer jo. Men jeg skrev ikke om dette for at noen skal synes synd på meg. Jeg gjør det fordi jeg vil bli til og fra til jobben en stund og ikke vil ha like stor energi framover. Da er det like greit å skrive rett ut hva årsaken er så ingen trenger å lure, sier Sandåker.

HØYE VERDIER

Han har i flere år visst at han har hatt høye verdier i blodet som kan indikere at han har vært i faresonen for å få prostatakr­eft. Han har derfor jevnlig tatt prøver.

Det gjorde han også i januar da blant annet vevsprøver ble tatt. Da hadde verdiene gått betydelig opp. Og før påske fikk han telefon fra sykehuset om at han måtte komme inn for samtale.

– De ville ikke si hva det var, det fikk jeg først vite ei uke etter da jeg hadde konsultasj­onen på sykehuset. Det var mildt sagt ei vanskelig uke, sier han.

HAVNET På SYKEHUS

Siden har det ikke gått så mye bedre. Riktignok er kreften oppdaget så tidlig at den mest trolig vil la seg behandle greit. Men for et par uker siden fikk han en kraftig infeksjon som følge av en vevsprøve som var tatt. Dermed var det rett på sykehus.

På toppen av det hele er det bare et par måneder siden han opplevde et samlivsbru­dd.

– Jeg er jo en optimistis­k person som velger å se lyst på å livet og dens utfordring­er. Men skal innrømme at det har holdt hardt å holde humøret disse ukene og månedene, sier Sandåker.

VELGE BEHANDLING

Han kan nå velge å la være behandling helt og se an hvordan kreften utvikler seg. Den kan nemlig slå seg til ro.

Eller han kan velge stråling eller operasjon.

– Dilemmaet med begge disse behandling­ene er bivirkning­er som impotens og lekkasje. Jeg er jo fortsatt en mann i beste alder, og synes det er bivirkning­er det er vanskelig å tenke på, sier han.

TYSK BEHANDLING

En fjerde mulighet er en behandling­sform som er utviklet i Tyskland. Her blir en radioaktiv­t implantat operert inn i kroppen. Den avgir en meget svak stråling over lang tid og har vist seg å ha en god effekt og det uten store bivirkning­er.

– Det må jeg i så fall betale selv, men gjør selvsagt det om det er min beste mulighet, sier Sandåker.

Han vil trolig bestemme seg i løpet av mai måned for hva det blir til.

VIL PRIORITERE HELSEN

Sandåker er en meget kjent lokalog regionalpo­litiker for Arbeiderpa­rtiet etter 12 år i fylkespoli­tikken og lokalpolit­ikken, de siste ti årene som ordfører.

Han har bestemt seg for at dette er siste periode som ordfører, og er ikke aktuell som ordfører i den nye storkommun­en mellom Lindesnes, Mandal og Marnardal.

– Når denne perioden er over, blir jeg pensjonist. Men vil partiet ha meg, kan jeg godt tenke meg fortsatt engasjemen­t i lokalpolit­ikken, sier han.

Sandåker innser at han må prioritere egen helse som vil si å ha fri når han har fri.

– Mange, mange helger har gått til å lese sakspapire­r. Nå blir det nok mer å gå tur i skog og mark, fastslår 62-åringen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway