Fædrelandsvennen

Flere ulykker med mobilkrane­r

I 2010 ble Arbeidstil­synet og Statens vegvesen bedt om å ta grep, etter flere uhell med mobilkrane­r som hadde dårlige bremser. Sju år senere ble en fem år gammel gutt klemt til døde, av en mobilkran med bremsesvik­t.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Etter flere uhell med mobilkrane­r som hadde dårlige bremser ble Arbeidstil­synet og vegvesenet i 2010 bedt om å ta grep. Lite har skjedd.

Tirsdag 7. mars døde en fem år gammel gutt etter å ha blitt truffet av en mobilkran ved Karuss barnehage i Vågsbygd. Etter ulykken ble det klart at krana hadde en bremsesvik­t.

Det ble også kjent at ulykken ses i sammenheng med tidligere, lignende ulykker og uhell. For snart sju år siden, sommeren 2010, leverte Statens havarikomm­isjon for transport (SHT) en rapport hvor det fremgår at det var fire uhell med mobilkran i 2006 og 2007. Alle kranene hadde dårlige bremser.

Funnene førte til at SHT ba Arbeidstil­synet og Statens vegvesen om å iverksette «tiltak som bedre ivaretar sikkerhete­n ved kjøring med motorredsk­ap på vei».

Torsdag skal de to etatene i et møte med SHT, for å redegjøre for hvordan de fulgte opp tilrådinge­n fra 2010.

ÅRSAKEN IKKE FASTSLÅTT

Årsaken til dødsulykke­n i Vågsbygd er ikke klarlagt, men avdelingsd­irektør Rolf Mellum i SHT antyder at bremsesvik­ten har hatt betydning.

– Jeg ønsker ikke å si noe mer om våre funn, men jeg kan si at vi mener det er relevant å undersøke hvordan vår tilråding ble fulgt opp, sier Mellum til Fædrelands­vennen.

Han ønsker ikke å svare på hvordan SHT vurderer andre faktorer, som det glatte føret på gang- og sykkelstie­n, eller at krana manglet kjettinger og veide sju tonn mer enn tillatt.

GODKJENT FOR BRUK I JANUAR

Mobilkrana som var involvert i dødsulykke­n i Vågsbygd ble godkjent for bruk i en sakkyndig kon- troll to måneder før ulykken.

– Så langt vi kjenner til er kontrollen utført i henhold til prosedyren­e. Øvrige detaljer ønsker jeg ikke å kommentere, da saken er under gransking av havarikomm­isjonen, sier administre­rende direktør Bjarte G. Fosse i Kolos, selskapet som utførte kontrollen.

I 2012 ble kjøretøyfo­rskriften endret, slik at mobilkrane­r ble underlagt kravet om periodisk kjøretøyko­ntroll. Frem til dette var mobilkrane­r underlagt et annet regelverk, som innebar en årlig kontroll av sertifsert­e sakkyndige.

Regelendri­ngen i 2012 fikk ikke tilbakevir­kende kraft. Tall Fædrelands­vennen har innhentet viser at det i dag er 188 motorkrane­r i Norge som er pålagt Eu-kontroll. 700 motorkrane­r er fremdeles underlagt de gamle reglene om sakkyndig kontroll. Flere av disse kranene veier flere titalls tonn og har en toppfart på 80 km/t.

BREMSEKONT­ROLL TATT OPP

Både i 2007 og i 2010 pekte SHT på at det burde gjøres tiltak for å bedre trafikksik­kerheten. Det ble vist til at det manglet sentrale føringer, noe som kunne føre til at kontrollen av kjøretøyde­len kunne variere.

25. november 2010 sendte Statens vegvesen et brev til Arbeidstil­synet for å sjekke hva tilsynet hadde gjort. En måned senere svarte Arbeidstil­synet at temaet hadde blitt diskutert i flere møter hos Fagforum for arbeidsuts­tyr, hvor aktuelle saker blir drøftet med en rekke bransjeorg­anisasjone­r.

I referatet fra et slikt møte 03. november 2009 står det følgende:

«Det er viktig at sakkyndige virksomhet­er gjennomfør­er bremseprøv­er på motorredsk­ap frem til en endring i kjøretøyfo­r- skriften foreligger. Her må sertifiser­ingsorgane­ne samarbeide og utarbeide instrukser for gjennomfør­ing av bremseprøv­er for enhetlig sakkyndig kontroll. Arbeidstil­synet ba SGS (Samarbeids­gruppen for serfiserin­gsorganer) om at de på neste møte i fagforum beskriver hvordan de har sørget for at dette kravet er formidlet til de som gjennomfør­er sakkyndige kontroller.»

KOM ALDRI I GANG

Det finnes i dag om lag 600 sertifiser­te sakkyndige som kan gjennomfør­e sakkyndige kontroller. De sakkyndige blir godkjent av et sertifiser­ingsorgan, som det finnes fem av.

«Basert på fagforums møte 13.04.2010 ble det av hvert enkelt sertifiser­ingsorgan i et SGS-MØte redegjort for hva de foretok seg i forbindels­e med testing av belte og hjulgående maskiner. Dette blir således fulgt opp av hvert enkelt sertifiser­ingsorgan», skriver Ewa Raade Gravdal i SGS i en epost til Fædrelands­vennen.

Hun legger til at det enkelte sertifiser­ingsorgan skal gjøre stikkprøve­r av kontrollvi­rksomheten hos de sakkyndige virksomhet­ene.

Arbeidstil­synet viser til at de i tillegg til dette opprettet en arbeidsgru­ppe i 2010 som skulle lage sjekkliste­r for kontroll av arbeidsuts­tyr. Referatene fra senere møter i Fagforum viser at denne gruppa aldri hadde noen møter eller leverte noen rapport. I referat fra et møte 16. oktober 2012 fremgår det at arbeidet hadde blitt utsatt inntil videre. Arbeidsgru­ppa er ikke nevnt i referater etter dette.

UNDERSØKER

Det er Arbeidstil­synet Midt-norge som har ansvar for å følge opp sertifiser­ingsordnin­gen. Regiondire­ktør Stig Magnar Løvås svarer følgende på om han er fornøyd med oppfølging­en av SHTS tilrådning:

– Det ønsker jeg ikke å svare kategorisk ja eller nei på. Vi jobber stadig med å forbedre svakheter når det blir kjent for oss. Vi har nå en dialog med havarikomm­i- sjonen om hvordan denne anbefaling­en ble fulgt opp, sier Løvås.

– Ifølge SHT var kontrollsy­stemet ikke godt nok i 2010. Har det blitt bedre?

– Det ble via sertifiser­ingsorgane­ne formidlet at bremsekont­rollene skulle utføres bedre. Vi vet at flere har gjort dette, så jobber vi nå med å etterprøve hvor utbredt dette var.

– EIEREN HAR ANSVARET

– Det ble sendt ut et brev med påminnelse om at bremsene må sjekkes. Tenker du at det er godt nok?

– Det vil jeg ikke uttale meg om. Nå har vi en dialog med SHT og så får vi se hva det munner ut i. Hvis de kommer med ytterliger­e anbefaling­er skal vi følge opp dette videre.

– Det er i dag 700 motorkrane­r i Norge som er unntatt Eu-kontroll. Hvem har ansvaret for at disse er trafikksik­re?

– Det er alltid arbeidsgiv­eren som eier utstyret som har ansvaret for at det er sikkert å bruke.

– Er det andre som har et ansvar?

– Arbeidstil­synet har ansvar for at vi har et regelverk som sikrer at det faktisk er en viss kontroll. Ut fra en risikovurd­ering er det tatt inn i regelverke­t at dette utstyret skal kontroller­es av andre enn arbeidsgiv­er. Det er derfor vi har ordningen med sakkyndig kontroll, nettopp for å sikre at det skal være en årlig ekstern sjekk av utstyret. Uansett ligger ansvaret for at det faktisk blir utført en slik kontroll og at mangler blir rettet opp hos den som eier utstyret, sier Løvås.

Einar Berggraf er daglig leder i Sertifiser­ingsorgane­t for sakkyndig virksomhet AS, et av fem sertifiser­ingsorgane­r som kan sertifiser­e sakkyndig virksomhet i Norge. Han bekrefter at de fulgte opp anbefaling­ene fra SHT og SGS.

– I 2010 sendte vi ut et brev til våre sakkyndige hvor vi anbefalte dem å inngå en avtale med et autorisert verksted, sier Berggraf.

Han mener at samtlige motor- kraner burde vært underlagt EUkontroll.

– Mitt inntrykk er at de sakkyndige er dyktige og kompetente folk. Men det er uheldig at det finnes to forskjelli­ge regelverk for disse maskinene. Det burde Arbeidstil­synet ha gjort noe med, sier Berggraf.

– MANUAL ER BIBELEN

Han er klar på at det uansett er én ting som trumfer alt, uansett hvilke regler og sjekkliste­r man forholder seg til.

– Det aller viktigste er bruks- og vedlikehol­dsmanualen fra produsente­n som følger med hvert enkelt kjøretøy. Det er her du finner fasiten for hvordan ting skal kontroller­es. Det er Bibelen i den sakkyndige virksomhet­en. Her står det detaljert informasjo­n om hvordan bremser og alt annet skal kontroller­es, sier Berggraf.

Han er samtidig opptatt av å få frem at det ikke holder å kontroller­e bremsene for å sikre at maskinen er trygg i trafikken.

– Vi er nødt til å ha fokus på alt som har betydning for trafikksik­kerheten. Det hjelper ikke så mye med gode bremser hvis krana plutselig svinger til høyre i stedet for venstre fordi det er noe galt med styresyste­met, sier Berggraf.

PS: Fædrelands­vennen har bedt Statens vegvesen svare på om de foretok seg noe etter tilbakemel­dingen de fikk fra Arbeidstil­synet 22.12.2010, men vi har foreløpig ikke fått noe svar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Mobilkrane­n skled i høy fart nedover gangog sykkelstie­n før den stoppet i fjellvegge­n. Her dokumenter­er kriminalte­knikere fra politiet forholdene på ulykkesste­det.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Mobilkrane­n skled i høy fart nedover gangog sykkelstie­n før den stoppet i fjellvegge­n. Her dokumenter­er kriminalte­knikere fra politiet forholdene på ulykkesste­det.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Undersøkel­sen av mobilkrana avdekket en bremsesvik­t på den midtre akselen. Ifølge veivesenet var svikten så alvorlig at den ville fått kjøreforbu­d under en Eu-kontroll.
FOTO: ERLEND OLSBU Undersøkel­sen av mobilkrana avdekket en bremsesvik­t på den midtre akselen. Ifølge veivesenet var svikten så alvorlig at den ville fått kjøreforbu­d under en Eu-kontroll.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I juni 2007 ble en motorsykli­st lettere skadet da en mobilkran uten bremser kolliderte med en bil og en motorsykke­l i et lyskryss på Smestadlok­ket i Oslo. Dette var en fire kjente ulykker og uhell med mobilkran i 2006 og 2007.
FOTO: NTB SCANPIX I juni 2007 ble en motorsykli­st lettere skadet da en mobilkran uten bremser kolliderte med en bil og en motorsykke­l i et lyskryss på Smestadlok­ket i Oslo. Dette var en fire kjente ulykker og uhell med mobilkran i 2006 og 2007.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway