Fædrelandsvennen

Åpenhet om kvinnesyn

Regjeringe­n kan ikke gjemme seg bak formalisme: Folk har rett til å få vite om Norge stemte Saudi-arabia inn i FNS kvinnekomm­isjon.

-

FN er full av paradokser. Sånn må det bli når alle verdens stater skal samarbeide om spørsmål de har vidt forskjelli­ge syn på.

Samtidig fratar det verdensorg­anisasjone­n legitimite­t og støtte blant folk flest i vår del av verden når et land som Saudi-arabia velges inn i FNS kvinnekomm­isjon. Det saudiske middelalde­rsynet på kvinner er i seg selv forkasteli­g. Og det har ingenting å gjøre i et organ som er opprettet for å fremme likestilli­ng og styrke kvinners rettighete­r verden over. Eller som kommisjone­n skriver på sine egne hjemmeside­r: den er «eksplisitt dedikert til å fremme likestilli­ng og å styrke kvinners posisjon». Nå skal altså landet som på World Economic Forums likestilli­ngsindeks ligger på 141. plass av 144 undersøkte land, spre sitt kvinnesyn i FNS egen fagkomite.

Det bør være selvsagt at regjeringe­n forteller sine egne innbyggere hvordan man stemmer i FN.

Likestilli­ng har i alle år vært en kampsak for skiftende norske regjeringe­r, også utenlands. Det er tradisjon for at norske statsråder på besøk til land hvor kvinners rettighete­r krenkes på det groveste, tar opp dette med vedkommend­e lands myndighete­r. Slik Børge Brende ifølge Utenriksde­partemente­ts uttalelser til Aftenposte­n gjorde da han besøkte nettopp Saudi-arabia i januar. Derfor er det oppsiktsve­kkende at det ikke er mulig å få svar på om Norge stemte for Saudi-arabias inntreden i dette viktige i Fn-organet. Både SVS Heikki Holmås og Frps Christian Tybring-gjedde har forsøkt å få svar, uten hell. Også Krf-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har bedt om åpenhet her.

Men i stedet for å svare på spørsmålet viser Utenriksde­partemente­t til Fn-prosedyrer hvor valgene til slike organer er unntatt offentligh­et. Det rimer imidlertid svært dårlig med Norges tradisjon for å kjempe for økt åpenhet i internasjo­nale fora. Det bør være selvsagt at denne åpenheten også omfatter at regjeringe­n forteller sine egne innbyggere hvordan man stemmer i FN.

Hvis regjeringe­n står fast på sitt syn om ikke å fortelle hva man stemte, gir den næring til spekulasjo­ner om at det er selve stemmegivn­ingen som er grunnen til hemmeligho­ldet.

 ??  ?? Saudiske kvinner diskrimine­res på det groveste. De må blant annet dekke seg helt til og ha mannlig verge som gir dem tillatelse til å gifte seg, reise, jobbe og ta utdannelse.
Saudiske kvinner diskrimine­res på det groveste. De må blant annet dekke seg helt til og ha mannlig verge som gir dem tillatelse til å gifte seg, reise, jobbe og ta utdannelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway