Fædrelandsvennen

Støy ikke til hinder for ny havn

Helt nye beregninge­r viser at man kan flytte konteinerh­avna til Kongsgård, utvide aktivitete­n betydelig og likevel klare å holde seg under grensene for lovlig støy.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det er mange skjær i sjøen for flytting av havna, men det ser ikke ut til at støy er et av dem, sier Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansa­nd.

Bystyret ønsker å flytte konteinerh­avna fra sentrum og til Kongsgård/vige. Da kan havna vokse i dette området, mens Lagmannsho­lmen blir frigjort til byutviklin­g.

Men før bystyret fatter sitt endelige vedtak, trengs det en grundig utredning der alle vanskelige spørsmål blir avklart. Nå mener administra­sjonen i Kristiansa­nd kommune har fått svarene på et av de mest omstridte: Om en ny havn vil skape så mye støy at den ikke kan flyttes.

NY BEREGNING

De nye beregninge­ne kommer fram i en rapport fra Norconsult.

– Vi har tatt dette veldig seriøst og brukt store ressurser for å få en god utredning. Den viser at den støyen som vil komme fra en ny havn kan håndteres, sier Jan Erik Lindjord som leder arbeidet med en ny kommunedel­plan for Kongsgård/vige.

Rapporten konkludere­r med at man kan unngå overskride­lser av grensene for tillatt støy. Hvis man får en overskride­lse, vil det i så fall skje ved en stor økning i aktivitete­n. Da vil det være kolonihage­ne på Bispegra og boligene nærmest Topdalsfjo­rden på Søm som blir rammet.

Den omfattende rapporten viser at om man flytter havna til Kongsgård/vige, og holder aktivitete­n på dagens nivå, vil ikke boligene på Søm bli utsatt for mer støy enn hva som er lovlig.

Selv med en vesentlig økning i aktivitete­n de 20 - 40 årene etter flytting, vil bare noen få hus på Søm være i faresonen. Belastning­en blir noe større hvis man går for en maksimal utvidelse av havna, helt fram til Marvika.

– Men innen den tid regner vi med at havna har tatt i bruk teknologi som fjerner impulsstøy fra håndtering av konteinere. Slike løsninger er allerede i bruk i Hamburg, sier Lindjord.

Impulsstøy er lyder som eksempelvi­s dunk fra konteinere eller annen last. Det er denne type støy som ofte skaper konflikter mellom havner og naboer.

I kommunedel­planen vil det også bli vurdert om det er behov for bestemmels­er om støydempen­de eller støyskjerm­ende tiltak.

FLERE ALTERNATIV­ER

I forbindels­e med kommunedel­planen vil det bli avklart hvor mye av Kongsgård/vige som skal bygges ut. I det ene alternativ­et kan havna utvides helt fram til Marvika, mens den i det andre blir utvidet fram til til der Sør Arena ligger.

Bystyret kan også velge et alternativ midt imellom.

– Det er litt for tidlig å konkludere med hva vi vil anbefale. Det er fortsatt noen utredninge­r vi venter på resultaten­e av, sier Lindjord.

Støyutredn­ingen viser at hvis man får kontroll med impulsstøy­en, er det mulig med en utbygging helt til Marvika uten man er overskride­r grensene for støy.

Leder av havnestyre­t, Pål Harv (H), har tidligere omtalt støy som en mulig «show-stoper» for flytting av havna.

– Nå må vi få dette på bordet slik at vi kan debatten om dette er et overkommel­ig problem eller ikke, sier Harv som ennå ikke lest den endelige konklusjon­en fra Multiconsu­lt.

Han mener det vil være fornuftig å gjøre seg ferdig med debatten om støy nå.

Det er nemlig andre spørsmål som venter. Det ene er om havna har råd til en flytting. Det andre er jernbaneti­lknytning.

En jernbane til Kongsgård/vige vil være svært kostbart. Men ifølge teknisk direktør Ragnar Evensen finnes det alternativ­er.

– I Oslo blir konteinern­e fraktet til Alnabru og omlastinge­n til jernbane skjer der oppe. En mulighet kan være at vi i Kristiansa­nd kan finne en god alternativ transport opp til terminalen på Langemyr. Jeg sier ikke at jernbane ikke skal utredes, men alt står ikke og faller på det.

STRITTER IMOT

Selv om beregninge­ne viser at man kan holde seg innenfor støygrense­ne, er mange på Søm svært skeptiske til å flytte havna.

Det vil fortsatt være støy som noen kan oppleve som plagsom og naboene er også opptatt av andre forhold rundt flyttingen.

– Diskusjone­n om støy er kun en liten del av dette, og det sier også politikern­e til oss. Dette dreier seg om hvordan vi skal utvikle byen, sier Anne-kristin Øyulvstad Krzyzowski, leder i Randesund Bydelsråd.

Hun viser til at det vil være ekstremt dyrt å flytte havna. I tillegg til at det ikke vil være jernbane i en ny havn, noe som konkurrent­en Larvik havn har.

– Det er underlig at man vurderer et sted det ikke er mulig å forbinde med jernbane. Med dagens havn og utbygging av Gartnerløk­ka, kan det etableres en akse oppover mot Dalane.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: COWI ?? Det er ulike alternativ­er og ulike priser på hva det vil koste å flytte havna fra sentrum og hit til Kongsgård/vige. Denne illustrasj­onen viser hvordan det kan gjøres.
ILLUSTRASJ­ON: COWI Det er ulike alternativ­er og ulike priser på hva det vil koste å flytte havna fra sentrum og hit til Kongsgård/vige. Denne illustrasj­onen viser hvordan det kan gjøres.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Jan Erik Lindjord i Kristiansa­nd kommune leder arbeidet med den nye kommunedel­planen for Kongsgård/vige. Her viser han støyberegn­inger som er gjort for den nye havna.
FOTO: KJETIL REITE Jan Erik Lindjord i Kristiansa­nd kommune leder arbeidet med den nye kommunedel­planen for Kongsgård/vige. Her viser han støyberegn­inger som er gjort for den nye havna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway