Fædrelandsvennen

Til toppen av bakken på under åt

Teknikk, ferdighete­r og en god del hestekreft­er sto i fokus da Åseral snøscooter­klubb arrangerte bakkeløp denne helga.

-

Det går noen liter bensin når 60– 70 snøscooter­førere to dager på rad konkurrere­r i å komme seg fortest mulig fra A til B i motbakke.

Lørdag og søndag var alpinbakke­n på Bortelid skisenter forbeholdt nettopp snøscooter­e under avviklinge­n av årets Bakkeløphe­lg, der det både ble konkurrert i dragrace og bakkeløp.

– Lørdagen hadde vi bakkeløp, med mye svinger og hopp. Den løypa krever mye av førerens tekniske ferdighete­r. Søndag hadde vi bakkedrag. Løypa er 1/8 engelsk mil lang, altså 201 meter, og går rett opp rundt 35 grader. Der har selvsagt førerens reaksjonst­id og sporvalg mye å si, men det handler først og fremst om å få mest fart på scooteren, forteller Tom Handeland, stevnelede­r og leder i Åseral snøscooter­klubb.

Med klasser for flere størrelser stilte både førere med 600 kubikk store scootere med 130 hester på startstrek­en, så vel som turbomaski­ner med 310 hester. Alle skal ha en mulighet til å delta, er stevnelede­rens filosofi.

Å vinne sammenlagt krever likevel sitt av både maskinen og den som sitter oppå. Raskeste mann opp den 201 meter lange motbakken var Bjørn Vidar Klepsland, som klatret opp på 7,3 sekunder i kvartfinal­en. Det tilsvarer ei snittfart på 97 kilometer i timen, og er ganske heftig, kan Handeland slå fast. Hvor fort det gikk over målstreken er han ikke sikker på.

Den som stakk av med den gjeveste sammenlagt­premien, en sjekk på 10.000 kroner, var Svenn Tore Thorsland.

DELTAKERE LANGVEISFR­A

I kommunen som har drøyt 900 innbyggere, har klubben intet mindre enn 300 medlemmer. Det sier litt om at motorsport­kulturen står sterkt i fjellbygda.

– Det er moro å kunne legge til rette for bruk av snøscooter­en i lovlige former, og derfor arrangerer vi jo slike arrangemen­ter. Begge dagene hadde vi mellom hundre og 300 tilskuere, og scoo- terførere fra hele Aust- og VestAgder, særlig Åseral, Setesdal og Sirdal deltok. I tillegg hadde vi også noen som kom fra Kongsberg, forteller Handeland.

Første året bakkeløpet så dagens lys, var i 2007. Da ble løpet arrangert i skibakken på Ljosland, men etter et par år der har arrangemen­tet kommet for å bli på Bortelid. Med unntak av noen år der snømangel har gjort det umulig å holde arrangemen­tet, har bakkeløpet blitt tradisjon på Bortelid når skisesonge­n er over. Årets arrangemen­t gikk uten juniorklas­se, men det kan bli endret neste år. De ordinære klas- sene er åpne for førere fra 16 år og oppover.

– Vi hadde mange unge håpefulle som sto på sidelinja og kriblet. Vi har ikke hatt juniorklas­se til nå, men har store planer om å endre det, sier Handeland, som selv kjørte sin første konkurrans­e som 14-åring.

 ?? FOTO: JØRGEN LAUVSLAND ?? Mange hestekreft­er i sving opp alpinbakke­n.
FOTO: JØRGEN LAUVSLAND Mange hestekreft­er i sving opp alpinbakke­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway