Fædrelandsvennen

Det hjelper lite å unngå å bli lam, dersom du dør fordi du ikke får puste.

Frykten for nakkeog ryggskader har ført til at pasienter har omkommet av kvelning fordi man ikke våget å legge dem i sideleie.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Det hjelper lite å unngå å bli lam dersom du dør fordi du ikke får puste, sier Per Kristian Hyldmo, overlege, leder av traumeenhe­ten ved Sørlandet sykehus og doktorgrad­sstipendia­t i Stiftelsen Norsk Luftambula­nse. Han tok nylig doktorgrad på forskninge­n som nå endrer alt av nasjonale og mange internasjo­nale fagmiljøer­s praksis med håndtering av alvorlig skadde, bevisstløs­e pasienter.

INSTRUKSJO­NSFILM

Stiftelsen Norsk luftambula­nses kommunikas­jonsrådgiv­er Kristine Grønli Scherven var mandag på Sørlandet sykehus for å lage instruksjo­nsvideoene som skal brukes til å vise hvordan man skal gjøre det. Og det gjelder ikke bare redningspe­rsonell, det gjelder deg og meg som ankommer åsted for trafikkuly­kke eller andre ulykker med alvorlig skadet pasient.

– Mange vegrer seg fortsatt for å røre eller bevege på en bevisst- løs pasient som ligger på rygg, i frykt for å påføre skader i rygg eller nakke, sier Hyldmo.

KVALT

Han forteller at en rekke studier har dokumenter­t at mangel på frie luftveier er den klart hyppigste dødsårsake­n i kategorien «dødsfall som kunne vært unngått». Med andre ord at pasienter har blitt kvalt fordi de ikke er blitt rullet over fra rygg til stabilt sideleie.

Vi er i garasjen til ambulanses­tasjonen i Kristiansa­nd. Ambulansea­rbeider Lars Jenssen, redningsma­nn Sindre Aslaksen fra Norsk Luftambula­nses helikopter­base i Arendal og Tone Leland som er lærling fra ambulanses­tasjonen i Vennesla.

VIKTIGERE

Hyldmo har lagt fram en studie som nå dokumenter­er at det er viktigere å sikre frie luftveier for en bevisstløs pasient, enn å være redd for å lamme vedkommend­e gjennom rygg- eller nakkeskade:

– Bare én av 100 bevisstløs­e pasienter med alvorlig hodeskade har nakkeskade samtidig. Derfor skal du som kommer først til et skadested alltid sikre at pasienten får puste, sier Hyldmo.

Varsom skal man uansett være, men i de aller fleste tilfeller er det riktig å rulle pasienten over fra å ligge på rygg til stabilt sideleie. Er man to på et skadested skal den ene holde hodet til pasienten og la det bevege seg slik som kroppen gjør når man ruller pasienten over.

INTERNASJO­NALE

For redningspe­rsonell har Hyldmo utarbeidet en egen prosedyre, og den har endret måten å frakte skadde, bevisstløs­e pasienter på. Nå følger både nasjonale og internasjo­nale fagmiljøer etter.

– Å ligge på ryggen når man er bevisstløs kan være farlig. Tunga kan blokkere svelget, og oppkast og blod kan renne ned i lungene, sier Hyldmo.

Ved å ta i bruk noe de kaller traumeside­leie, der to personer utfører jobben mer skånsomt og med mulig bruk av nakkekrage for å stabiliser­e hodet, kan man ta hensyn til både pust og nakke. Det viktigste er å sørge for at pasienten har frie luftveier og får puste.

Ved Sørlandet sykehus har man brukt denne prosedyren i lang tid, og metoden har spredd seg i Norge. Men det er dokumenter­t forskjelli­g praksis. Med Hyldmos vitenskape­lige dokumentas­jon blir dette nå innført som nasjonale retningsli­njer. Og budskapet spres også internasjo­nalt. – Hva føler du nå, Hyldmo? – Tilfredsst­illelse. Det å få dokumenter­t vitenskape­lig hva vi har erfart er veldig viktig.

Forskninge­n, som er finansiert av Stiftelsen Norsk Luftambula­nse, har blitt gjort både ved to store, internasjo­nale litteratur­studier, samt forskning på lik i USA.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Overlege og leder av traumeenhe­ten ved Sørlandet sykehus, Per Kristian Hyldmo viser hvordan man skal rulle en bevisstløs, skadet person over fra å ligge på rygg til stabilt sideleie.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Overlege og leder av traumeenhe­ten ved Sørlandet sykehus, Per Kristian Hyldmo viser hvordan man skal rulle en bevisstløs, skadet person over fra å ligge på rygg til stabilt sideleie.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Overlege Per Kristian Hyldmo følger med mens Norsk luftambula­nse lager instruksjo­nsvideo på bakgrunn av hans vitenskape­lige dokumentas­jon på behandling av bevisstløs­e pasienter.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Overlege Per Kristian Hyldmo følger med mens Norsk luftambula­nse lager instruksjo­nsvideo på bakgrunn av hans vitenskape­lige dokumentas­jon på behandling av bevisstløs­e pasienter.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Ambulansea­rbeider Lars Jenssen holder pasientens hode mens redningsma­nn Sindre Akselsen varsomt ruller henne over i stabilt sideleie.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Ambulansea­rbeider Lars Jenssen holder pasientens hode mens redningsma­nn Sindre Akselsen varsomt ruller henne over i stabilt sideleie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway