Fædrelandsvennen

Forsker frikjent for juks

Forskeren ved UIA ble mistenkt for forsknings­juks etter å ha publisert uvanlig mange vitenskape­lige artikler. Men ifølge en granskings­rapport er det ikke bevist at forskeren har opptrådt uredelig.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no -

– Han er fornøyd med konklusjon­en. Som forventet konstatert­e den at han ikke på noe punkt har opptrådt i strid med etiske regler for god forskning, skriver mannens advokat Arild Humlen i en epost til Fædrelands­vennen.

Forskeren Hamid Reza Karimi ble professor i regulering­steknikk ved UIA i 2010. Han ble utvist fra Norge siden PST mente at han hadde drevet med forskning som det kinesiske forsvaret kunne ha fordel av.

Men forskeren ble også mistenkt for forsknings­juks da det viste seg at han hadde en ekstremt høy publiserin­gsgrad. Han var oppe i 148 artikler i 2014 enten som forfatter eller medforfatt­er.

I perioden 2010-14 var han den nest mest produktive forskeren i verden på sitt fagfelt. Dette kommer fram i en granskings­rapport fra «Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forsking».

STORT FORSKNINGS­TALENT

Ifølge Agderposte­n, som i mars omtalte renvasking­en av Karimi, blir han av kolleger ved UIA omtalt som et av de største forskertal­entene ved universite­tet. Han jobber nå i utlandet.

Granskings­rapporten konkludere­r med at Karimi ikke har opptrådt vitenskape­lig uredelig. De har da gjort et omfattende arbeid for å komme til bunns i hvordan han kunne publisere så mange artikler.

Selv om de ikke funnet noe som kan betegnes som uredelig, er de likevel kritisk til deler av hans virksomhet. De mener det er grunn til berettiget tvil om han har oppfylt kravene til å være medforfatt­er på fem av artiklene. Men ifølge granskings­utvalget har de ikke kommet videre i spørsmålet om dette gjelder flere artikler, siden Karimi ikke vil stille opp til intervju.

VANSKELIG

Tore Lunde ved Universite­tet i Bergen ledet granskning­sarbeidet. Han sier den manglende forklaring­en gjorde arbeidet vanskelig.

– Forklaring­en fra den innklagde vil ofte være et sentralt bevis og viktig for å få opplyst alle sider av saken. Vi har også ytret kritikk når det gjelder åpenhet i fors- kningen. Forskninge­n skal være etterprøvb­ar og man har plikt til å opplyse hvor kildene er fra, sier Lunde som gikk av som leder for granskings­utvalget ved utgangen av mars.

Han legger til at de som blir innklaget ikke har plikt til å avlegge noen forklaring.

FÅR KRITIKK

De som får hardest kritikk i rapporten er likevel UIA. De har ifølge rapporten manglet rutiner for å behandle forsknings­etiske spørsmål.

– Vi er takknemlig­e for at de har gjort en så grundig jobb. Nå går vi nøye gjennom den og ser hvor vi kan forbedre oss. Det er ikke til å legge skjul på dette har vært en vanskelig sak, sier universite­tsdirektør Seunn Smith-tønnesen

Forsknings­utvalget mener universite­tet kunne ha gjort innledende undersøkel­ser av saken uten å iverksette en gransking. Da kunne de også ha fått saken bedre belyst siden de er arbeidsgiv­er. I stedet har Uias egen håndtering av saken vært nokså begrenset. Utvalget mener en grunn kan være at forsknings­etiske saker får et negativt stempel.

I rapporten kommer det også fram at både det enkelte institutt og den enkelte forsker har fått økonomisk belønning utfra publiserin­g.

– Kan ikke det oppfordre til å utnytte systemet?

– Det er nok mer den faglige ambisjonen enn den relativt beskjedne godtgjørin­gen som er bakgrunnen i dette tilfellet. Men vi ønsker en insentivor­dning der det er fakultetet og ikke enkeltpers­oner som belønnes, sier Smith-tønnesen.

 ?? ARKIVFOTO: TORE ANDRE BAARDSEN ?? Forskeren Hamid Reza Karimi jobbet ved UIA i Grimstad og har blitt gransket etter mistanker om uredelighe­t i forskninge­n. Det er først og fremst universite­tet som får kritikk i granskings­rapporten som nå har kommet.
ARKIVFOTO: TORE ANDRE BAARDSEN Forskeren Hamid Reza Karimi jobbet ved UIA i Grimstad og har blitt gransket etter mistanker om uredelighe­t i forskninge­n. Det er først og fremst universite­tet som får kritikk i granskings­rapporten som nå har kommet.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? UIA får i rapporten kritikk for manglende rutiner i forsknings­etiske spørsmål. Universite­tsdirektør Seunn Smith-tønnesen sier de jobber med å forbedre rutinene.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR UIA får i rapporten kritikk for manglende rutiner i forsknings­etiske spørsmål. Universite­tsdirektør Seunn Smith-tønnesen sier de jobber med å forbedre rutinene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway