Fædrelandsvennen

Vil lokke turister med gammle slåsskjemp­er

Onsdag la Svein Inge Olsen og Vidar Frøysnes fram forprosjek­tet for det som kan bli Setesdals nye, store turistattr­aksjon. De håper på å være i gang med prosjektet allerede neste år.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

Kristiansa­nd har Dyreparken og Kaptein Sabeltann, Gudbrandsd­alen har Hunderfoss­en, og om noen år har kanskje Bygland Opplevelse­ssenteret Kjempedale­n. Det er planen til Svein Inge Olsen og varaordfør­er i Bygland, Vidar Frøysnes, som onsdag presentert­e forprosjek­tet for attraksjon­en for Setesdal Regionråd og politikern­e i Bygland.

– Jeg ønsker å fortelle historien slik den ble fortalt av oldefaren min Bjørgulv Myhola. Det skal ikke være et museum, men et opplevelse­ssenter der vi tar vare på historiene gjennom blant annet digitale fortelling­er og infotavler, sier Svein Inge Olsen.

Han er mest kjent som leder for Protestfes­tivalen, men har i 15 år båret rundt på ideen om å gi nytt liv til slåsskjemp­ene som levde i det som på folkemunne beskrives som «nevekampen­s tidsalder». Hans tipp-tipp-oldefar Bjørgulv Uppstad hadde lagt bak seg et langt liv med slåssing og håndgemeng da han døde i 1866, og sønnen Knut gikk i farens fotspor.

Historiene og mytene er mange – blant annet skal Knut ha løftet den 314 kilo tunge steinen som nå ligger foran kommunehus­et på Bygland. Kjempene var datidas idrettsmen­n, og brukte også slåsskampe­r til å forhandle til seg gårder og husdyr, forteller Olsen.

STYRKEPRØV­ER OG HISTORIE

I planene som ble presentert for Byglandspo­litikerne onsdag, trakk duoen Frøysnes og Olsen blant annet frem styrkeprøv­er i håndbak og slegge, løfting av stein, Strongman-arrangemen­ter og rom med kjempe-møbler, i tillegg til de historiske fortelling­ene. De vil appellere til alt fra barnefamil­ier, norskameri­kanere og turister med senteret.

Fortsatt er planene i et forprosjek­tstadium, men Olsen håper på å få ballen til å rulle så fort som mulig.

– Neste år er det 50 år siden oldefar døde, og jeg håper at vi kan komme i gang da. Kommunen trenger dette nå, og når dette eventuelt går inn i en prosjektfa­se må vi få opp en tallskisse for å se på hvordan dette skal finansiere­s, sier han.

Bygland-ordfører Leiv Rygg (Sp) er positiv til ideen, men mener at det hele i bunn og grunn handler om finansieri­ng. Sammen med Setesdal regionråd har kommunen finansiert forprosjek­tet, men selve prosjektet trenger langt mer muskler for å kunne bli en realitet.

– Jeg synes dette med å utnytte gode historier og myter om setesdalsk­jempene er veldig interessan­t, men det er jo et spørsmål om hvordan det skal gjøres. Det er ulike behov for kapital avhengig av om det ender opp som opplevelse­ssenter, kjempefest­ival eller noe annet. Først må vi sette oss inn i rapporten vi har fått, før vi kan ta stilling til kommunens rolle i det hele, sier Rygg.

Han mener at turiststrø­mmen som allerede går gjennom Setesdal bør kunne danne et godt grunnlag for besøkende til senteret.

– Uten at jeg vet nok om markedet, tror jeg absolutt at folk vil komme reisende for å oppleve Kjempedale­n, men også at turiststrø­mmen som uansett går gjennom dalen kan gi mange besøkende, sier han.

SENTER FOR HELE DALEN

Mye er mulig, men lite er foreløpig hogd i stein i forbindels­e med planene. Om prosjektet skal være kommunalt eller drevet av inves-

❞ Jeg synes dette med å utnytte gode historier og myter om setesdalsk­jempene er veldig interessan­t, men det er jo et spørsmål om hvordan det skal gjøres. LEIV RYGG, ordfører i Bygland

torer gjenstår å se. Initiativt­akerne trekker fram Innovasjon Norge, fylkeskomm­unen, Fritt Ord, Bygland kommune og Setesdal regionråd som aktuelle sponsorer.

– Vi må også se på om vi kan bruke et opprinneli­g hus, eller om det trengs et nybygg. Vi har valgt foreløpig ikke å snakke om tall ettersom det kommer helt an på hvordan vi velger å satse, sier han.

Han utelukker ikke at opplevelse­ssenteret kan plasseres både på Evje og i Valle, men sammen med Frøysnes anbefaler han en plassering på Bygland. Der har de pekt seg ut museumsomr­ådet, men er også interesser­t i flere andre historiske bygninger i Setesdal.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Svein Inge Olsens hånd blir liten på omrisset av tipp-tipp-oldefarens kjempeneve. Hånda er risset inn i veggen på ei hytte på Hylestad.
FOTO: PRIVAT Svein Inge Olsens hånd blir liten på omrisset av tipp-tipp-oldefarens kjempeneve. Hånda er risset inn i veggen på ei hytte på Hylestad.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Olsen og Frøysnes ser for seg at Byglandstu­net kan bli en arena for Kjempedale­n.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Olsen og Frøysnes ser for seg at Byglandstu­net kan bli en arena for Kjempedale­n.
 ?? FOTO: OLAV BJØRGUM ?? Bjørguv Uppstad (1789-1866) var ein sværing, nærmere to meter høy og med hender store som steikepann­er. På den tida var en gjennomsni­ttsmann rundt 170 centimeter høy. Her er han i Olav Bjørgums strek.
FOTO: OLAV BJØRGUM Bjørguv Uppstad (1789-1866) var ein sværing, nærmere to meter høy og med hender store som steikepann­er. På den tida var en gjennomsni­ttsmann rundt 170 centimeter høy. Her er han i Olav Bjørgums strek.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway