Fædrelandsvennen

Stadig færre bruker kontanter

- ©NTB

Vel åtte av ti nordmenn bruker bare eller mest kort når de skal betale, viser en undersøkel­se NHO Reiseliv har fått utført

Undersøkel­sen er gjort av Norstat, og 1.000 er spurt om sine handlevane­r. Andelen som svarer at de kun bruker kort, har økt fra 30 prosent i 2015 til 37 prosent i 2016. I aldersgrup­pen 30 til 39 år sier snaut halvparten at de bruker kun kort.

Andelen som sier de kun betaler med kontanter, er nå nede i 1 prosent. Administre­rende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier hun mener forbrukern­e nå er modne for å gi slipp på kontantene.

– Det er en forsvinnen­de li- ten andel som bruker kontanter. Da er det bakstrever­sk at norske myndighete­r oppretthol­der kravet om at bedriftene må ta imot kontanter, mener Krohn Devold.

I dag plikter bedrifter i henhold til norsk lov å ta imot kontanter.

– For oss er det å kunne velge bort kontanter viktig for å synliggjør­e hvem som vil operere hvitt. Det er svært få grunner igjen til ikke å kreve elektronis­k betaling for varer og tjenester, sier forbundsle­der Jørn Eggum i Fellesforb­undet.

Spørreunde­rsøkelsen om nordmenns betalingsv­aner er en del av den ferske rapporten «Norge blir kontantfri­tt». Det er den tredje rapporten om kontantbet­aling i Norge som professor Kai A. Olsen har laget på oppdrag for NHO Reiseliv.

– For alle som driver med kri- minell virksomhet, er kontanter en gavepakke. Færre kontanter vil bidra til å redusere svart omsetning, sier Devold.

Hun mener Norge går mot et kontantfri­tt samfunn enten vi vil eller ikke.

– Ved å fjerne kontantpli­kten vil Norge tilpasse seg den digitale tidsalder og gjøre hverdagen tryggere for de ansatte i reiselivet og for våre innbyggere, mener hun.

I 2015 var verdien av alle debetog kredittove­rføringene 15.967 milliarder kroner i 2015, mens samlede uttak i minibank dette året var 90 milliarder, ned fra 95 milliarder året før. Uttaket i butikk beløper seg til 19 milliarder. Kontantutt­akene i minibank og butikk utgjør dermed 7 promille av alle pengeoverf­øringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway