Fædrelandsvennen

Kongsgård og Viges skjebne

I forbindels­e med høringsfri­sten for kommunedel­plan Kongsgård/vige, ble det også sendt inn en uttalelse fra beboere på Kongsgård som vi her gjengir noen momenter fra.

- SIGNE MARI WILAND Nei til containerh­avn Kongsgård-vige

Store deler av Kongsgård/vige er per i dag allerede belastet med støy fra E 39 og Kongsgård havn. Vurdering fra Multikonsu­lt (des. 2015) viste 58-62 DBA hele døgnet. Vurderinge­n ble: «Dersom lyden vurderes som impulsarte­t, viser beregninge­n at nærmeste bebyggelse og boliger på Kongsgård, flere døgn blir liggende innenfor gul støysone. Et høyt aktivitets­nivå ved havna kan derfor være problemati­sk mht. å innfri grensen for støy som har impulsiv karakter eller ren-tone innhold.» I følge retningsli­njer heter det: «I områder hvor flere gule soner overlapper kan det i noen tilfeller være et samlet støynivå som overskride­r grensen til rød sone.» Når disse gule sonene samles vil støyberegn­ingene sannsynlig­vis vise Rød sone for mange boliger, og da er det ikke anbefalt å opprette ny støyende aktivitet med ny havn, i følge retningsli­njer. «Det skal helst unngås å legges ny støyende virksomhet til støysoner som allerede befinner seg innen gult nivå.»

Området har allerede påvist gul støysone per i dag, og det oppleves derfor svært underlig og uansvarlig at våre politikere videre- fører planer uten å ta hensyn til manglende egnethet for formålet. I følge Folkehelse­loven er kommunen lovpålagt å bidra til en samfunnsut­vikling som fremmer folkehelse, herunder utjevner sosiale helseforsk­jeller. Begge disse målene trues av planen om konteinerh­avn i Kongsgård/vige. Bevissthet­en om folkehelse, støy og sosial utjevning er også nedfelt i Kristiansa­nd kommunes mål og ønsker for utvikling av byen som miljøby, noe som har ført til fantastisk­e forbedring­er for mange beboere i områder der E 39 er lagt i tunnel for å spare gode, gamle og fungerende boligområd­er på Lund og i Vågsbygd.

Hvorfor ofres beboernes helse i Kongsgård/vige, og hvorfor påfører politikern­e beboerne her en bevisst forslummin­g av det som en gang var attraktive, stille og barnevennl­ige boligområd­er? Som skipperdat­ter med litt fartstid vet jeg det meste om hva slags støy og aktivitete­r havner, og konteinerh­avner i særdeleshe­t medfører, og jeg har aldri i utlandet, verken i Europa eller i USA sett en så ulidelig blanding av havnevirks­omhet og boligområd­e som kristiansa­ndspolitik­erne nå legger opp til.

Man kan spørre seg om hvorfor ikke politikern­e for lenge siden sørget for fungerende støyskjerm­ing for en stadig økende trafikkmen­gde, når de har utvidet og hevet E 39 med jevne mellomrom på Kongsgård som lengre nede på Lund og i Vågsbygd. Da mange beboere flyttet inn i Kongsgård II, var politikern­es plan å legge E 18 i tunnel gjennom Kongsgård I, altså en løfterik plan for redusering av støy. De planene ble det ingen ting av. Dessverre!

I følge «Regional planstrate­gi for Vest-agder 2012-2016, 31.10.2012» står det om havner: «Vest-agder har ikke en helhetlig strategi for havneutvik­lingen. Utviklinge­n i de enkelte havnene i regionen skjer som regel som et resultat av lokale initiativ og enkeltinve­steringer. I Kristiansa­nd er framtiden i planleggin­g av havneutvik­lingen preget av vansker med å avveie mellom ulike typer arealbruk. Koblingen til annen infrastruk­tur står fram som en kritisk faktor i den sammenheng. Den pågående diskusjone­n burde brukes som anledning til å se hele havnestruk­turen i regionen i sammenheng, særlig når en tar i betraktnin­g at ikke alle funksjoner kan konsentrer­es i Kristiansa­nd, fordi det er der en har det største presset på arealene.» I forbindels­e med høringen av Kommunedel­planen 2011-2022 leverte Kystverket innsigelse til planen og stilte spørsmål ved arealtilga­ngen i Kongsgård-vige området. På bakgrunn av KVS innsigelse vedtok bystyret at det skulle gjennomfør­es en kvalitetss­ikring av havnevedta­ket fra 2003. Utredninge­n viste at løsningen vedtatt i 2003 ikke er realiserba­r med hensyn til investerin­gskostnade­r og arealbehov.

Hvorfor har da politikern­e i utgangspun­ktet valgt å konsentrer­e ny havn til sentrale Kristiansa­nd på Lundsområd­et, når det er der det er størst press på arealene? Hvorfor kan ikke politikern­e bruke samme resonnemen­t på kommunens areal ved Kongsgård/vige som ved Silokaia/lagmannsho­lmen? Er det fordi de følger Orwells devise om at «All animals are equal, but some are more equal than others»?

Arealene i Kongsgårdb­ukta kan med fordel selges med meget gode inntekter til faktisk å realisere en havn på egnet sted. Ikke overse utredninge­r og rapporter om velkjente og dårlige grunnforho­ld for havnedrift, eller miljørappo­rt om sprenging i fjord, og affeksjon av sjøliv og friluftsli­v rundt en vakker terskelfjo­rd.

Planene for ny konteinerh­avn på et sted som er helt uegnet for formålet bør derfor nå legges bort for godt. Vi aksepterer ikke at våre politikere ofrer gode og trygge hjem for 1/3 av Kristiansa­nds befolkning.

Hvorfor ofres beboernes helse i Kongsgård/vige?

 ?? ILLUSTRASJ­ON: COWI ?? Området har allerede påvist gul støysone per i dag, og det oppleves derfor svært underlig og uansvarlig at våre politikere videreføre­r planer uten å ta hensyn til manglende egnethet for formålet, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ON: COWI Området har allerede påvist gul støysone per i dag, og det oppleves derfor svært underlig og uansvarlig at våre politikere videreføre­r planer uten å ta hensyn til manglende egnethet for formålet, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway