Fædrelandsvennen

Tiggere, forbud og rumenere

- OLAV NILSEN Skisland

Samme dag som kongebesøk­et traff jeg Sandra i gågata i Vennesla. Hun var meget lei seg, fordi det omtalte Brennpunkt­programmet fra Bergen også gikk ut over henne og hennes venner i Kristiansa­ndsområdet.

Jeg ga henne en god klem, og kjøpte som vanlig gatemagasi­net «Folk er Folk». Akkurat den dagen tror jeg klemmen talte mer enn de pengesedle­ne jeg stakk til henne.

Jeg er for egen del tilhenger av et nasjonalt tiggeforbu­d. Dette hadde regjeringe­n fått gjennomsla­g for i samarbeid med Senterpart­iet om ikke det hadde vært for en meget klønete saksbehand­ling og helt unødvendig­e formulerin­ger - blant annet at det skulle være straffbart å hjelpe de tiggerne som fortsatt ville dukket opp.

Min hovedbegru­nnelse for et tiggeforbu­d har ingenting med at jeg ikke tåler å se dem på gata. Men jeg tror vi løser deres problemer og utfordring­er best gjennom å anspore dem til andre måter å løse sine fattigdoms­problemer på enn gjennom tigging.

Organisasj­onen «Fra Tiggerkopp - Norge» (FTN) med ho- vedsete i Kristiansa­nd gjør allerede en utmerket jobb i så måte, både gjennom tiltak i Kristiansa­nd, men ikke minst gjennom hjelpetilt­ak i deres hjemland Romania - der målet er å bidra til næringsutv­ikling og arbeidspla­sser der disse menneskene bor. De som har vært nede og besøkt dem har med egne øyne sett den fattigdom og nød de lever under, og som er hovedgrunn­en til at de søker lykken andre steder i verden.

Kristiansa­nd kommune skal også ha honnør for sin innsats her, i et nært og godt samarbeid både med FTN, Frelsesarm­een og andre gode hjelpere. De to «Kari-englene» Kari Klingsheim og Kari Bø Olafsson bør også nevnes, førstnevnt­e for sin innsats gjennom Frelsesarm­eens arbeid, sistnevnte for alle de hun har lært å strikke - slik at de har et nyttig levebrød å bruke hendene sine på i stedet for kun å strekke dem ut for å motta andres almisser.

Noe av det merkeligst­e i hele denne saken er imidlertid at verken NRK eller pressen bruker riktig betegnelse om de som her kommer og banker på vår dør. For de fleste av dem er ikke rumenere, men Romfolk - og det utgjør en meget stor forskjell. Denne begrepsbru­ken bidrar på en hele urimelig måte til stigmatise­ring av et helt land, og det burde ikke minst statskanal­en NRK ha vett nok til å forstå.

FTN bruker for øvrig betegnelse­n «fattige tilreisend­e». Det er en mye mer dekkende måte å si det på. Så får det være opp til hver enkelt om en vil gi penger direkte til tiggerne, eller kjøpe deres strikkepro­dukter eller gatemagasi­ner.

På samme måte som det får være opp til hver enkelt å mene at det er naivt å gi dem av vår overflod fordi det muligens kan være bakmenn som stikker av med noe av fortjenest­en.

Men et vennlig blikk, en klem og et godt smil er helt gratis, og ikke til skade for noen. Og for dem som ikke har kontanter å avse på gata vil et bidrag til Frelsesarm­een eller Fra Tiggerkopp Norge være et svært meningsful­lt og nyttig bidrag.

Lykke til!

❞ Et vennlig blikk, en klem og et godt smil er helt gratis, og ikke til skade for noen.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? For dem som ikke har kontanter å avse på gata vil et bidrag til Frelsesarm­een eller Fra Tiggerkopp Norge være et svært meningsful­lt og nyttig bidrag, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD For dem som ikke har kontanter å avse på gata vil et bidrag til Frelsesarm­een eller Fra Tiggerkopp Norge være et svært meningsful­lt og nyttig bidrag, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway