Fædrelandsvennen

K’en i KRLE

- GUSTAV REIERSEN

Ved valget i 1918 gikk Mandal Arbeiderpa­rtiet tilbake med 40 %.

●● Dette er noe av det vi kan lese i Dag Kulleruds bok Bibelen – boken som forandret vår kultur. Kullerud tar for seg statskirke og legmannsbe­vegelse fra begynnelse­n av 1800-tallet og frem til vår egen tid.

Et naturlig utgangspun­kt er Hans Nielsen Hauge og hans liv og virke. Hans aktivitet ble sett på som en trussel mot staten. Hauges radikalism­e lå i at han så å si tok religionen ut av statsmakte­ns hender, og la grunnlaget for at alminnelig­e mennesker kunne tale og forkynne, også uten presten som formidler.

Det var en myndiggjør­ing av folket som gir et bidrag til å forklare hvorfor kristendom­men har stått så sterkt i Norge. Bibelens ord ble en del av den norske folkesjele­n. Hauges innsats resulterte i fremvekste­n av en stadig sterkere legmannsbe­vegelse, med stor møteaktivi­tet.

Her lå en spire til demokrati, religionsf­rihet og likestilli­ng, sier Kullerud. Mange vanlige mennesker fikk trening i møteledels­e og det å tale i forsamling­er. Han siterer Halvdan Koht, historiker, og statsråd for Arbeiderpa­rtiet, på at «Haugerørsl­a lærde folk å tenke sjølv i gudelege spursmål, ikkje berre lye etter kva presten sa. Og dermed la ho ny åndeleg grunn under den norske folkerei- singa.» Koht peker med andre ord på legmannsbe­vegelsen som et av de utviklings­trekk som la grunnlaget for fremvekste­n av arbeiderbe­vegelsen.

Senere trekker Kullerud linjene til den russiske revolusjon 1917, der ateismen ble en herskende ideologi. Med bakgrunn i det russiske folkets historie, og ut fra hans egen kommunisti­ske ideologi, var det utenkelig for Lenin at vanlige folk, massene, kunne ha evne til å tenke selv og ha et inderliggj­ort forhold til religionen. Det norske Arbeiderpa­rti ble i kjølvannet av den russiske revolusjon sterkt radikalise­rt, og vedtok å følge bolsjevike­ne i Moskva, og meldte seg inn i den kommunisti­ske bevegelsen, ledet av Lenin. På Arbeiderpa­rtiets landsmøte i 1918 vedtok man å gå inn for å fjerne kristendom­sfaget fra

skolens fagkrets.

Dette skapte stor forferdels­e, og svekket Arbeiderpa­rtiets anseelse blant vanlige folk. Alle som den gang kommentert­e stortingsv­alget, pekte på at vedtaket om å fjerne kristendom­sfaget var en svært medvirkend­e årsak til Arbeiderpa­rtiets sterke tilbakegan­g ved valget. I Mandal altså med så mye som 40 %! Året etter la Arbeiderpa­rtiet – forståelig nok - skoleforsl­aget dødt.

Det er særdeles interessan­t at Arbeiderpa­rtiet på sitt nylig avholdte landsmøte har fattet et vedtak som har så tydelige parallelle­r til partiets landsmøte i 1918. 100 år etter er dette igjen aktuell politikk for Arbeiderpa­rtiet. Men tidene har forandret seg, og Norge er forandret. Det er derfor ikke gitt at vi også får en parallell i valgresult­atet. På den annen side har spørsmålet om kultur og fremmedkul­tur, sekularism­e og religion fått sterkere tyngde i europeisk politikk de siste årene.

Vil dette gi seg utslag i det norske valget? Vedtaket på Arbeiderpa­rtiets landsmøte gjør i alle fall ikke Stortingsv­alget mindre interessan­t!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway