Fædrelandsvennen

Vi må råde i eget hus!

- OLE LANGELAND leder, Vest-agder Nei til EU

Selv om Norge ikke er medlem av EU, så skjer det gjennom Eøs-avtalen en tilpassing til EUS regime på veldig mange områder.

●● Vanligvis vedtas lover av Stortinget etter grundige utredninge­r, høringer og debatter. Slik er det ikke med EUS rettsakter. Derfor er Eøs-avtalen en trussel mot vår demokratis­ke forfatning.

I 2013 gjentok og skjerpet LOkongress­en kravene til Eøs-avtalen: «Eøs-avtalen påvirker norsk arbeidsliv og samfunn gjennom beslutning­er fattet i EU. LO krever at norske myndighete­r går imot begrensing­er i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlin­gssystemet og retten til nasjonal lønnsdanne­lse. ILO konvensjon­er, norske tariffavta­ler og norsk arbeidsliv­slovgivnin­g må gis forrang foran EU regler. En slik forrang må avklares mellom EØS avtalens parter.»

Lo-kongressen i mai i år burde nå konkludere og innse at de ønskemål eller krav en har til EØS ikke samsvarer med den faktiske utvikling. Dommen fra Høyesteret­t i Holship-saken i fjor burde tydelig vise det.

Sosial dumping og arbeidsliv­skriminali­tet florerer i mange bransjer. Mafia er på full fart inn. Fagutdanne­de norske håndverker­e er et særsyn mange steder. Det gjelder murere, snekkere, malere og andre viktige fag. Norsk transportn­æring undergrave­s. Vikarbyråe­r overtar mer og mer. EØS er ingen nødvendigh­et for Norge. Det handler ikke om gode handelsfor­bindelser, men om en tung byråkratis­k konstruksj­on. Det er en dynamisk avtale. I det ligger det at dens innhold stadig utvides.

Norge har uavhengig av EØSavtalen markedsadg­ang til EU. Den siste rest av toll på industriva­rer mellom Norge og EF ble fjernet i 1977. Norske varer vil alltid være attraktive for EU. Gjennom EFTA har Norge dessuten etablert handelsavt­aler utover i verden.

Den britiske utmelding av EU burde få norske politikere til å se større muligheter for et nærmere samarbeid med Storbritan­nia.

Det er ikke Nei til EUS oppgave å fortelle folk hva de skal stemme i høst. Vår oppgave består i å arbeide for norsk selvstendi­ghet og reise viktige spørsmål i valgkampen. Vi kommer ikke utenom en diskusjon om det problem som ligger både i Eøs-avtalen og i andre aktuelle avtalekons­truksjoner som er knyttet opp i mot den, slik som TTIP og TISA. Og vi kommer ikke utenom det paradoks at mens et betydelig flertall av det norske folk avviser Eu-medlemskap, så er det et like betydelig flertall for dette i dagens Storting.

Årsmøteutt­alelse fra Vest-agder Nei til EU (forkortet).

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway