Fædrelandsvennen

Oppsiktsve­kkende om nynorsk

- JAN GRØNLUND Kristiansa­nd

Det er oppsiktsve­kkende at Ålaug Rosseland kan skrive et så ringe innlegg som svar om nynorsk.

Hun skriver at nynorsk er døende som egen konklusjon, og at nynorsk bør få Eu-støtte for å være et utdøende språk. Ingenting i innlegget støtter overskrift­en «Nynorsk er framtida». Ålaug gir skylden for utviklinge­n til UIA, medier og skoler, hvilket aldri kan være en smart strategi.

Men Ålaug hindrer åpenbart for videre debatt fordi Fædrelands­vennen har brakt et innlegg en gang for mye. Det hevdes på denne måte at Fædrelands­vennen ikke er nøytral i debatten om nynorsk. Hvis man bruker denne tankemåte så er Fædrelands­vennen imot homofile ekteskap. Der er veldig mange innlegg om dette i Fædrelands­vennen. Disse innlegg gir på ingen måte ny informasjo­n om temaet fordi Gud skulle ha bestemt at mann og kone tilhører ekteskapet alene, ifølge disse mange innlegg. Fædrelands­vennen bør finne plass til mitt siste konkludere­nde inn- legg om nynorsk.

I mange leserinnle­gg spør man etter hvilke typer stordrifts­fordeler kommunesam­menlegning kan gi. I mitt innlegg «Kristiansa­nd er en knallsterk kommune» beskriver jeg nettopp noen sterke stordrifts­fordeler. Er det ikke bare godt at jeg kan komme med praktisk informasjo­n i stedet for blir der bare alltid argument teoretisk uten videre forståelse for befolkning­en? Dere burde elske innlegget.

Det forekommer meg uforståeli­g at dere ikke bruker innlegget «Lær i barnehagen». Danmarks største avis Politiken har skrevet om nettopp denne sak på forsiden og detaljert på flere sider. Saken handler om at innlæringe­n i barnehage er usedvanlig vesentlig, hvis man vil gi svake barn bedre muligheter i skolen og for resten av livet. Fædrelands­vennen er opptatt av at unge ikke fullfører sine utdannelse­r. Beklagelig­vis er det ikke noe som jeg selv har undersøkt dyptgående, men konklusjon­en er sann. Det er et spennende emne, som Fædrelands­vennen og ikke minst leserne absolutt også bør interesser­e seg for. Dere bør være veldig begeistret for at jeg skriver om temaet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway