Fædrelandsvennen

Honningbar­na-edvard reiste til Nord-korea

- MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL

– Dagen før vi dro fikk vi vite at Trump skulle sende en armada, men det var jo bare tull, sier vokalisten.

Istedenfor å ta turen til fjellet reiste Edvard Valberg fra Honningbar­na på tur til Nord-korea i påska.

– Nord-korea er verdens mest eksotiske og fremmede land å reise til. Jeg er fasinert av at det fortsatt er plass i verden til å være grunnlegge­nde annerledes. En kan tross alt få blå og rosa drinker i Pyongyang også, sier han.

– SOM EN CHARTERFER­IE

Hans tur til det lukkede landet skjedde samtidig med 105-årsdagen for fødselen til Kim Ilsung (død 1994), som er Kim Jong-uns bestefar og evig president av landet. Det ble markert med store arrangemen­ter og militærpar­ader.

– Det er slik at en ikke kan reise dit når en vil, men melder seg på konkrete turer. Denne turen var i forbindels­e Kim Il-sung-feiringen, og vi fikk med oss den store militærpar­aden. Vi 12-14 timer med program hver dag. Vi ble tatt med til flere steder som guidene ønsket vi skulle se, og de tilpasset også programmet etter ting vi selv ønsket. Det høres absurd ut, men å reise til Nord-korea er egentlig som en charterfer­ie. Men man kan ikke gå noe sted uten guidene, og man får bare snakke med dem. Om det er på grunn av at vi ikke fikk lov eller interessen blant koreanerne var liten er jeg ikke sikker på, sier han.

STRENGE FOTOREGLER

Vokalisten bodde på hotell i hovedstade­n Pyongyang hele oppholdet, og fikk besøkt flere steder i og rundt hovedstade­n.

– Det var ofte lett å glemme at jeg var i Nord-korea, men av og til fikk vi påminnelse­r på at ikke alt var som vi var vant til andre steder. Fotoreglen­e var for eksempel ganske strenge, og det gikk på hvor man kunne ta bilde, når man kunne ta og hvordan. Da vi var på metroen i Pyongyang for å ta bilder tok det faktisk bare en halvtime fra vi hadde vært der til en kvinne i reisegrupp­a mi ble fortalt at hun måtte slette et bilde. Grunnen var at myndighete­ne hadde blitt kontaktet av ei som ikke likte at hun ble tatt bilde av. Det er imponerend­e, men åpenbart litt skremmende at de klarer å spore opp hvem som tok bildet på en halvtime.

TRUMP SENDTE «ARMADA»

Nord-korea har vært mye i fokus den siste tiden, og fra amerikansk side har det blitt varslet om mulige militære konsekvens­er. Mye av dette skjedde like rundt avreisetid­a til Edvard.

– Dagen før vi dro fikk vi vite at Trump skulle sende en armada, men det var jo bare tull. Selv om det virket dramatisk ville jeg jo gjennomfør­e turen, og vi sjekket mye med Utenriksde­partemente­t og leste nyheter som ikke svartmalte situasjone­n så mye. Vi ble betrygget av det vi fikk høre, og det gikk jo helt greit.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her er Edvard Valberg og hans nord-koreanske guide.
FOTO: PRIVAT Her er Edvard Valberg og hans nord-koreanske guide.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her foran to statuer av landets tidligere ledere, Kim Il-sung og Kim Jong-il.
FOTO: PRIVAT Her foran to statuer av landets tidligere ledere, Kim Il-sung og Kim Jong-il.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway