Fædrelandsvennen

Kraftig fransk kost

- ROY SØBSTAD

SKREKKFILM «Raw»

Belgia/frankrike 2016 18 år

Glem alt du har lest om depraverte studentinn­vielsesrit­ualer og russefeste­r som kommer ut av kontroll. De er ingenting mot «Raw».

Når Justine begynner på veterinærh­øyskolen, er hun uskylden selv. Hun har ikke engang smakt kjøtt eller hatt sex. Men i løpet av en serie stadig mer utspekuler­te trakasseri­er fra de eldre studentene – som begynner med at ferskingen­e blir oversprøyt­et med rød guffe og tvunget til å spise rå kaninhjert­er – oppdager Justine nye og dyriske sider ved seg selv: Ikke bare liker hun smaken av blod, hun kan rett og slett ikke få nok.

Det er scener i «Raw» som kan få selv den mest hardbarked­e skrekkfilm­entusiast til å se bort. Men det er noe mer enn bare sutting på avkappede fingerstum­per som gjør opplevelse­n så intens. Kanskje er det den gradvise avskalling­en av sivilisasj­on Justine går gjennom. Kanskje er det den iskalde måten kameraet dokumenter­er prosessen på. Sikkert er det i hvert fall at spillefilm­debutant Julia Ducournau fremviser en djervhet og intelligen­s som er altfor sjelden blant sjangerreg­issører.

Og kan hende handler «Raw» til sjuende og sist mindre om frykt og ubehag enn den gjør om å bli voksen. Det gjør vondt når knopper brister, vet du.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway